VIDEO  Legendarna finala Lige prvaka

Liga prvaka, Liga prvaka, nogomet, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, nogomet, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Dinamo, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, GNK Dinamo, Liga prvaka, GNK Dinamo, Real Madrid, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Real Madrid, apoel, Liga prvaka, Liga prvaka, Liga prvaka, Bayern, Juventus, Liga prvaka, AC Milan, FC Barcelona, Arsenal, Borussia Dortmund, Marseille, Napoli, Porto, zenit, Atletico Madrid, FC Celtic, Ajax, Liga prvaka, Real Madrid, Juventus, Bayern, Bayer, Galatasaray, PSG, CSKA, Manchester United, Manchester City, crvena zvezda, Liga prvaka, Liga prvaka, PSG, UEFA, Liga prvaka, uefa liga prvaka, Liga prvaka, uefa liga prvaka, Liga prvaka, grčka, nogomet, Liga prvaka, uefa liga prvaka, Liga prvaka

Finale Lige prvaka, tko god se našao u njemu, uvijek je jedan od vrhunaca nogometne sezone. Od osnutka ovog natjecanja, koje je u sezoni 1992./1993. naslijedilo Kup prvaka, završni su obračuni nudili više ili manje uzbuđenja, ljepote i neizvjesnosti, a neki su dvoboji već stekli status legendarnih. Nudimo vam podsjetnik na njih pet koji bi u oštroj konkurenciji mogli ponijeti taj epitet.

5. Barcelona - Manchester United 2:0 (2009.)

Posljednje finale Lige prvaka, ono u Rimu, donijelo je međusobni obračun dvije daleko najjače europske momčadi prošle sezone. Bio je to susret Barcelonine kombinatorike i Unitedove snage, susret sjajnih trenera Josepa Guardiole i Alexa Fergusona, susret najvećih zvijezda svjetskog nogometa Lionela Messija i Cristiana Ronalda. Presudili su ga Samuel Eto'o i Lionel Messi, a količinu ispisanih tekstova, usporedbi, prognoza i komentara te navijačkih rasprava prije i poslije utakmice bit će teško nadmašiti.

 

4. Ajax - Milan 1:0 (1995.)

Ajaxov stroj pod vodstvom Louisa van Gaala, čiji su igrači u prosjeku imali samo 23 godine, do Beča je stigao bez ijednog poraza u sezoni - ubilježili su šest pobjeda i četiri remija. U skupini su dva puta svladali Milan rezultatom 2:0, u četvrtfinalu su s ukupnih 3:0 izbacili splitski Hajduk, a u polufinalu apsolvirali prepreku zvanu Bayern. Na stadionu Ernst Happel na semaforu je pisalo 0:0 sve do pet minuta prije kraja, kada je za Ajaxov trofej pogodio 19-godišnji Patrick Kluivert, kojega je Van Gaal u igru poslao sredinom drugog dijela.

 

3. Milan - Barcelona 4:0 (1994.)

Nogometaši Fabija Capella priredili su u Ateni jedno od većih iznenađenja u povijesti finalnih borbi za naslov prvaka Europe. Sjajnoj Barceloni, netom okrunjenom prvaku Španjolske, suprotstavili su se bez Baresija, Costacurte, Van Bastena, Lentinija, Papina, Laudrupa i Raducioiua, a ostvarili su veličanstvenu pobjedu. Andonija Zubizarettu dva je puta matirao Daniele Massaro, jednom Dejan Savičević i jednom Marcel Desailly, a svih je 90 minuta odigrao i hrvatski kapetan Zvonimir Boban.

 

2. Manchester United - Bayern 2:1 (1999.)

Tog se dana u Barceloni Bavarci nerado sjećaju. Golom Marija Baslera vodili su od šeste minute sve do 36. sekunde sudačke nadoknade, kada je Teddy Sheringham izazvao erupciju oduševljenja Unitedove polovice Camp Noua pogodivši za 1:1 u trenucima kada je i Peter Schmeichel dotrčao pomoći. Nepune dvije minute poslije David Beckham izveo je još jedan udarac iz kuta, a na pravom se mjestu našao Ole Gunnar Solskjaer i odveo Crvene vragove u "obećanu zemlju", a Bayern gurnuo u nevjericu i očaj.

 

1. Liverpool - Milan 3:3 (2005.)

Rijetki su bili oni koji već na poluvremenu susreta u Istanbulu nisu upisali Milanu novi naslov prvaka Europe. Paolo Maldini srušio je Liverpoolov koncept već u prvom napadu, a Hernan Crespo zabio je pri kraju poluvremena dva puta za, činilo se nedostižnih 3:0. Međutim, u samo šest minuta Englezi su se vratili preko Stevena Gerrarda, Vladimira Šmicera i Xabija Alonsa, koji je postigao gol nakon nerealiziranog jedanaesterca. Usprkos tom šoku, Milanu je titulu mogao osigurati Andrej Ševčenko, no otišlo se do jedanaesteraca u kojem je upravo Ševčenko promašio posljednji. Scene Liverpoolovog slavlja dobro su poznate, a treba spomenuti da je susret s klupe odgledao i naš Igor Bišćan.

 

Borna Rupnik/sportnet.hr