VIDEO  Dinamo odličan protiv Györa

Vahid Halilhodžić teško je mogao zamisliti bolji debi na klupi Dinama. Iako bosanskohercegovački trener neće biti zadovoljan svakom sitnicom u igri svoje momčadi, u izuzetno važnom ogledu protiv Györa, Modri su odigrali ponajbolju utakmicu mlade sezone i zasluženo slavili s 2:0, napravivši tako ogroman korak prema plasmanu u skupine Europske lige.

Iako je Vaha s momčadi proveo tek nekoliko dana i za ovaj nastup ne može preuzeti preveliki kredit, činjenica je da se Dinamo od prve minute postavio kao favorit, kao momčad s puno samopouzdanja i kao momčad koja zna da je bolja od protivnika. Tako su Zagrepčani i igrali, od prve minute nametnuli su svoj ritam, s Moralesom, Badeljom i Sammirom dominirali su sredinom terena, a iako je Valilhodžić krenuo s malo opreznijom varijantom, samo s Rukavinom u vrhu napada – djelovalo je to ofenzivno i opasno za gol Stevanovića.

Tako je odmah u prvoj minuti udarac oprobao Pedro Morales (ravno u Stevanovića), pa je četiri minute kasnije uputio još opasniji udarac (opet dobar Stevanović), da bi ta početna ofenziva okončana još jednim udarcem s poludistance, ovoga puta Sammira, no još jednom je siguran Stevanović.

Igrači Györa nisu uspijevali poloviti dinamovce, curilo je i po krilima, posebno na desnoj strani gdje su ”rudarili” Etto i Vrsaljko, ali i kroz sredinu. Dinamo je kratkim pasovima, s minimalnim brojem uludo potrošenih dugih lopti, držao visoki posjed lopte, a posao je svakako olakšavala činjenica da su Mađari stajali daleko od svojih igrača, bez prave agresivnosti i žara – upravo onako kako ponekada znamo zamjerati Dinamu.

Hrvatski prvak terensku je dominaciju okrunio zasluženim pogotkom u 20. minuti. Etto se probio po desnoj strani, dao kratko za Rukavinu na visini šesnaesterca, a Dinamov novi napadač odlično je varkom tijela izbacio čuvara, probio se u kazneni prostor i majstorski pospremio loptu u donji lijevi kut za 0:1.

Da je to Rukavinin dan pokazala je i 28. minuta. Opet je akciju pokrenula desna strana Dinama, Vrsaljko je odigrao za Ettoa koji pokušava niskom loptom proigrati Sammira, a loptu odbijenu od strane braniča prihvatio je Rukavina, izašao na peterac pred Stevanovića i sličnim udarcem kao kod gola matirao domaćeg vratara za vrlo lijepih 0:2.

Dinamo je do kraja prvog dijela ubacio u nižu brzinu, mogao je Bišćan nakon slobodnog udarca Moralesa povisiti vodstvo, ali i ovih +2 bilo je dovoljno za smiješak na licima Dinamovih nogometaša i puno čestitki Rukiju uoči odmora.

Dinamovcima je ta prednost bila i preugodna, jer u nastavak su ipak ušli malo dekoncentrirano, omogućivši Mađarima nekoliko prilika. U 48. minuti Marques je iz slobodnog udarca pogodio stativu, a u 60. minuti Ceolin je prošao po desnoj strani, prebacio Lončarića, no s crte spašava večeras jako dobri Igor Bišćan.

Dinamo se ipak pribrao, sjetio se da je bolji od Györa i tako i zaigrao, no p ropustio je nekoliko odličnih šansi za treći pogodak. U 65. minuti Etto je izbio sam pred Stevanovića, no ponovno domaći vratar izvlači svoje suigrače dobrom reakcijom (u nastavku akcije Sammir je prebacio gol), da bi u 73. minuti Ante Rukavina propustio idealnu šansu za hat-trick. Fantastično je kroz sredinu i obranu Györa prošao Milan Badelj, poslužio Rukavinu kao na pladnju, no ovaj s desetak metara, potpuno sam, puca vrlo opušteno i slabo, preslabo za Stevanovića.

Sredinom poluvremena utakmica je dodatno izgubila na ritmu kroz zamjene s obje strane, Dinamo je uglavnom koncentrirano odrađivao utakmicu i čuvao prednost koja ga – bez obzira na sve što smo kroz godine naučili o Modrima – gura u ulogu zaista velikog favorita za prolazak u skupinu Europske lige.

Halilhodžića, dakako, čeka još puno posla, no dvoboj u Györu mu je ipak pokazao s kakvim materijalom raspolaže. Mađari nipošto nisu vrhunski protivnik i vjerojatno su slabiji od Šerifa, ali novom treneru ipak će biti drago vidjeti s kakvom je lakoćom i sigurnošću Dinamo odradio ovo europsko gostovanje.

Dinamo se sada može mirno koncentrirati na gostovanje u Koprivnici, svjestan da je protiv Györa veliki posao odradio već u prvoj utakmici. Daleko od toga da će uzvrat biti samo formalnost (treba se sjetiti Luke Koper), no s dva pogotka prednosti i očigledno superiornom kvalitetom – Dinamo je jednom nogom u skupini Europske lige.

 

preuzeto: Tomislav Pacak, Dario Dodić / sportnet.hr