VELIKI UDARAC NA AMBICIJE: Zrinjski pojačao izravnog konkurenta

Mladen Žižović

Iako se, nakon sezone u albanskoj Tirani, praktički tek vratio u Zrinjski, 31-godišnji veznjak opet, nakon samo osam nastupa, odlazi iz mostarskog kluba. Da stvar za Zrinjski bude još gora, Žižović će karijeru nastaviti u redovima aktualnog prvaka, koji je, uz Sarajevo, glavni konkurent Zrinjskom u borbi za Europu.

- Činjenica je da nisam ništa potpisao, tako da još uvijek ne mogu govoriti kao igrač Borca, ali s čelnim ljudima tog kluba sam postigao usmeni dogovor pa mogu reći da ću 99 posto karijeru nastaviti u Banjoj Luci, izjavio je Žižović. Njegov prelazak u Borac veliki je poraz klupskog rukovodstva Zrinjskog na čelu s predsjednikom Antom Vidačkom i to iz više razloga. Naime, osim što će Zrinjski ostati bez jednog od ključnih igrača aktualnog kadra, Žižović će usto pojačati i, ljestvica to jasno otkriva, izravnog konkurenta u borbi za plasman na međunarodnu scenu. No, najveći razlog zašto Zrinjski nije smio dopustiti novi odlazak Žižovića je činjenica da se radi o igraču koji je u dresu s lentom skupio čak 170 službenih nastupa, što ga čini drugim na vječnoj listi, odmah iza Marija Ivankovića (177).

- Jasno da nisam mislio da ću tako brzo morati mijenjati klub, jer da jesam, onda sigurno ljetos ne bih ispisivao sina Luku iz škole u Rogatici i upisivao ga u Mostaru. To su velike i važne životne odluke, ali ispalo je kako je ispalo, kazao je Žižović.
Podsjetimo, Žižović se nakon sezone u albanskoj Tirani u Zrinjski, čiji je dres do odlaska nosio više od pet godina (2005.-2010.), vratio 7. rujna, ali već tada se moglo naslutiti da će po završetku jeseni njegov status opet postati aktualan, budući da su čelnici kluba i on postigli dogovor samo do kraja prvog dijela sezone. Zbog toga je nakon posljednje utakmice jeseni automatski postao slobodan igrač, što je Borac iskoristio i lako postigao dogovor s igračem kojeg je u svojim redovima želio vidjeti i u ljetnom prijelaznom roku 2010. godine.
Logika kaže da je Žižović izabrao financijski bolju ponudu, ali on to demantira i priču oko njegovog prelaska u Borac čini još čudnijom.

- Nisu u pitanju financije, jer mislim da smo se oko financijskih uvjeta mogli dogovoriti. Istina, možda u Zrinjskom misle drugačije, ali moje je mišljenje da smo mogli postići dogovor. Uostalom, apsurdno je da moramo pregovarati nakon samo tri mjeseca, ali ja nisam bio taj koji je ljetos inzistirao na dogovoru samo do kraja jeseni, jer sam već tada bio spreman potpisati dvogodišnji ugovor.
Nismo se iznenadilo što Žižović nije želio otkrivati detalje pregovora sa Zrinjskim, odnosno o razlici između onog što je on tražio, a klub nudio.

- To više i nije toliko važno, jer sam već rekao da smatram kako smo se oko financijskih detalja mogli dogovoriti. Jednostavno, logično je da u pregovorima ja želim izvući najbolje za sebe, baš kao što je logično da druga strana, u ovom slučaju Zrinjski, želi izvući najbolje za sebe. Ako je, pak, razlika prevelika, onda se korektno rastanemo i svatko ide na svoju stranu. O detaljima ne bih, ali mogu reći da ta razlika nije bila tolika velika da nismo mogli pronaći kompromis, koji je u jučerašnjem razgovoru pažljivo birao riječi.
- Ukratko, Borac je pokazao puno veću želju da me dovede, nego što je Zrinjski pokazao želju da me zadrži, zaključio je Žižović.

I Žuržinov blizu Borca

Osim Mladena Žižovića, Borac bi u svojim redovima volio vidjeti još jednog povratnika u Zrinjski - Igora Žuržinova. Štoviše, aktualni prvak je Žuržinova svojim novim igračem predstavio i prije nego što su u banjolučkom klubu potvrdili dogovor sa Žižovićem.
- Razgovori sa Žuržinovom su obavljeni i na obostrano zadovoljstvo mogu istaknuti da će on prvog dana prijelaznog roka staviti potpis na ugovor s Borcem, izjavio je trener Borca Velimir Stojnić za Fokus prije nekoliko dana.
Za razliku od Žižovića koji je slobodan igrač, situacija s Žuržinovom nešto je kompliciranija, budući da je on vezan ugovorom do kraja sezone, ali isti očito nije tako "čvrst" kada, usprkos njemu, može pregovarati s drugim klubovima. Naime, Žuržinov u ugovoru ima klauzulu prema kojoj ima "zeleno svjetlo" za odlazak ako sa Zrinjskim ne postigne dogovor oko novih financijskih uvjeta, a on je, pak, prije Božića potvrdio da je taj dogovor daleko.
- O detaljima pregovora ne bih govorio, ali mogu reći da nismo blizu dogovora. U ovom trenutku o toj temi mogu reći samo toliko, izjavio je Žuržinov u petak.

SLAVEN MUSA
Želje se uvijek ne ostvaruju

S kakvim će kadrom Zrinjski dočekati proljetni dio sezone definitivno najviše zanima - Slavena Musu. Naime, od kvalitete igračkog kadra najviše ovisi hoće li mostarski klub uspjeti ostvariti zacrtani cilj i izboriti Europu.
- Žižović? On je naš važan igrač koji nam je dolaskom donio kvalitetu više i jasno da je moj stav da bi ga trebalo zadržati, baš kao i sve ostale igrače koji su iznijeli prvi dio sezone. Moj stav i moje želje su poznate, ali ja kao trener nisam taj koji vodi klupsku politiku. Želje trenera uvijek se ne ostvaruju, kazao je Musa.
- Zasad mi je potvrđen samo odlazak Vlade Zadre, tako da o Žižoviću ili bilo kojem drugom igraču ne mogu govoriti kao bivšem igraču svoje momčadi. Mogu tek hipotetski reći da bi nas odlazak takvog igrača oslabio i da bi nam bilo jako teško naći zamjenu za njega, dodao je Musa.

Ivešić jedino novo ime

Dok se čeka službena potvrda odlaska Mladena Žižovića, počela se popunjavati i rubrika "došli". Pod Bijelim brijegom u petak su završili pregovore s Kristijanom Ivešićem, 24-godišnjim veznjakom koji je u prvom dijelu sezone nosio dres Travnika.

Dnevni list