Večerašnje finale Lige prvaka najbogatije do sada

Kombinacijom službene novčane nagrade, porast u vrijednostima momčadi, unapređenje televizijskih i medijskih prava i veća vrijednost brenda pomoći će pobjedničkoj momčadi prikupiti ogromnu zaradu. Procjenjuje se kako će i poražena momčad večerašnjeg finala Lige prvaka zaraditi 73 milijuna eura prenosi Poslovni portal ba (www.poslovniportal.ba).

Izvješće "Srce sportske trgovine kompanije MasterCard" (The MasterCard Heart of Sports Commerce) procjenjuje kako finale sada vrijedi 369 milijuna eura, 17,5 milijuna eura više u odnosu na vrijednost prošlogodišnjeg događaja. Povećanje vrijednosti veže se za dva najcjenjenija nogometna kluba u svijetu koji sudjeluju u finalnoj utakmici UEFA Champions League.

Procjena je kako će ovogodišnje finale UEFA Champions League oboriti sve rekorde u ekonomskom smislu - najviše zbog sudionika, navodi se u izvješću MasterCarda. U finalu sudjeluju dva najjača sportska kluba u svijetu: Manchester United FC i FC Barcelona. Prošle je godine Forbes magazin proglasio Manchester United FC najvrjednijim sportskim "brendom" na svijetu, dok se FC Barcelona nalazi na osmom mjestu na tablici lige.

Naglašava se i velika ekonomska vrijednost koju finale daje gradu domaćinu. Očekuje se kako će drugo finale Londonu donijeti zaradu od 52 milijuna eura.



Glavne brojke

 London, grad domaćin, zaradit će 52 milijuna eura

 Pobjednički nogometni klub u subotu navečer će zaraditi 126 milijuna eura - što je za 16 milijuna eura više u odnosu na utakmicu između Manchester United FC i FC Barcelona, kada su dva kluba posljednji put igrali utakmicu u Rimu 2009. godine

 Poraženi finalist, zaradit će 73 milijuna eura

 Europska sportska ekonomija dobit će poticaj od 100 milijuna eura