Večeras ili nikad: Hoće li Luka Modrić još jednom ispisati povijest hrvatskog nogometa?

luka modrć
Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah ili Luka Modrić - netko će od ove trojice čudesnih nogometaša večeras u Monte Carlu ponijeti titulu najboljeg igrača u prošloj sezoni u Europi.

Na ceremoniji ždrijeba skupina Lige prvaka, koji počinje od 18 sati, UEFA će dodijeliti svoje godišnje nagrade, a nama je najzanimljivija ona najjača kategorija - UEFA Men's Player of the Year. Po prvi puta u povijesti Hrvatska bi mogla dobiti najboljeg nogometaša u Europi.

Spomenutom trojcu, koji je svaki na svoj način prošle sezone oduševljavao cijelu Europu, ali i svijet, u obzir će se uzeti sva natjecanja u kojima su sudjelovali. Sva trojica su finalisti Lige prvaka, a naš Modrić i Cristiano Ronaldo su osvajači tog najvažnijeg klupskog natjecanja.

Ima Ligu prvaka, finale i Zlatnu loptu SP-a
Ono što ide u prilog kapetanu hrvatske reprezentacije je ulazak u finale Svjetskog prvenstva na kojem je proglašen najboljim igračem zbog čega je iz Rusije otišao sa Zlatnom loptom SP-a. Ronaldo je pak rekordnih pet puta osvajao Ligu prvaka gdje je bio najbolji strijelac. Salah ima najmanje šanse za osvajanje nagrade, ali ne smijemo ga otpisati.

Njih trojicu je izabrao žiri od 80 trenera klubova koji su sudjelovali u grupnoj fazi Lige prvaka i Europske lige, uz 55 izabranih novinara iz svakog saveza člana UEFA-e. Oni su birali po tri nogometaša - prvi je dobio pet bodova, drugi tri, a treći po jedan bod. Treneri nisu smjeli birati igrače iz svojih klubova.

Poredak glasova za najboljeg igrača Europe:

1-3 Modrić/Ronaldo/Salah

4 Antoine Griezmann (Atlético & Francuska) - 72 boda
5 Lionel Messi (Barcelona & Argentina) - 55
6 Kylian Mbappé (PSG & Francuska) - 43
7 Kevin De Bruyne (Manchester City & Belgija) - 28
8 Raphaël Varane (Real Madrid & Francuska) - 23
9 Eden Hazard (Chelsea & Belgija) - 15
10 Sergio Ramos (Real Madrid & Španjolska) - 12

Naš Luka Modrić se po nekoj logici čini kao najizgledniji kandidat za igrača godine, ali Ronaldova popularnost mogla bi presuditi. Utješna nagrada hrvatskom kapetanu bit će ona za veznjaka godine koju će sigurno osvojiti.

Ostali kandidati za igrače godine:

Vratar godine: Alisson Becker, Gianluigi Buffon, Keylor Navas
Branič godine: Marcelo, Sergio Ramos, Raphaël Varane
Veznjak godine: Kevin De Bruyne, Toni Kroos, Luka Modrić
Napadač godine: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Mohamed Salah
Nogometašica godine: Pernille Harder, Ada Hegerberg, Amandine Henry
Igrač godine u Europa ligi: Diego Godín, Antoine Griezmann, Dimitri Payet

gol.hr