'Vatreni' u Liverpoolu idu dobiti utakmicu

Vatreni, vatreni Hrvatska, zlatko dalić

HRVATSKA PROTIV BRAZILA

(VJEROJATNI SASTAV) 4-2-3-1: Subašić; Strinić, Vida, Ćorluka, Vrsaljko - Badelj, Rakitić - Rebić, Modrić, Perišić - Mandžukić


Zlatko Dalić još je u Dallasu Antu Rebića najavio kao nuklearno oružje kojim će paliti po Rusiji. U nedjelju na Anfieldu ofenzivac Eintrachta krenut će u prvoj postavi hrvatske reprezentacije, sudeći prema sastavu koji je izbornik vježbao na treningu. Rebić je zaista izgurao Ivana Perišića s lijevog krila, igrač Intera dobio je novo radno mjesto - desno krilo. Iako se oni brzo mogu zamijeniti tijekom utakmice...

Luka Modrić predvodit će Vatrene u prvom prijateljskom ogledu pred Svjetsko prvenstvo, Milan Badelj je zadnji vezni, njegova je zadaća balans ekipe, a Mario Mandžukić centarfor. Po izbornikovim riječima, to je varijanta momčadi koju testira prvenstveno za Argentinu.


Ravnoteža na krilima

Hrvatska u Liverpoolu ide dobiti utakmicu, igrači tvrde da iako je prijateljska, Brazil je uvijek prevelik motiv da ne bi odigrali angažirano, a stožer će pogledati kako sastav djeluje protiv tehnički jakog južnoameričkog rivala koji će težiti terenskoj dominaciji. Zato bi Hrvatskoj odgovaralo da Brazil stane na gas, da se naša ekipa postavi nešto povučenije i preko "atomskih krila" Perišića i Rebić otvara ofenzivne akcije. Koje bi mogle raditi dar-mar u suparničkom šesnaestercu.

Rebić igra u životnoj formi, u Dallasu je pokazao da s lakoćom probija gard protivnika i u nacionalnom dresu, ne samo pod palicom Nike Kovača, a lijeva mu strana bolje leži. Perišić jednako dobro igra s obje noge, jedini mu je minus što nema naviku djelovati desno; taj automatizam nije stekao. Ali puno je utakmicama u njegovu CV-u, a već ga je Čačić znao staviti desno u kvalifikacijama. Za njega će to biti intrigantan test...


Danijel Subašić je sigurna jedinica, Šime Vrsaljko i Ivan Strinić na bočnim braničima, Vedran Ćorluka igrat će jednog stopera, a Domagoj Vida ili Dejan Lovren drugog. Kako je Vida trenirao u Rovinju, a Lovren se pridružio tek u četvrtak, igrač Bešiktaša mogao bi započeti, a defenzivac Redsa dobiti pljesak kad utrči u teren tijekom utakmice. No to će izbornik odlučiti.

- Tek ću napraviti sastanak s momčad na kojem ćemo govoriti o postavi i strategiji igre na Anfieldu - kazao nam je Dalić.

U vezi su sigurno Badelj, Rakitić i Modrić, a naprijed Perišić, Rebić i Mandžukić.

- Želim imati ravnotežu na krilima, na obje mi strane trebaju prodorni igrači, to je onda to - ističe Dalić.

Tijekom utakmice sigurno će šansu dobiti Kovačić, vjerojatno Kramarić, Brozović, Kalinić... Upravo su Brozović i Kramarić u takvoj formaciji najveći gubitnici, iza njih je posebno zapaženo proljeće u Serie A i Bundesligi. Kako će to prihvatiti oni, ili u drugoj varijanti sastava netko drugi, bitno je za kompletno ozračje u reprezentaciji. Dalić nije prestao polagati nade u Mandžukića, koji se, sada kao vođa napada, mora vratiti navici zabijanja.

​Međutim, izbornik inzistira da neće svaku utakmicu igrati s istih jedanaest, da će i spomenuti imati značajnu minutažu tijekom prvenstva. Također, jasan je da se protiv Brazila priprema za Argentinu, a da ćemo sa Senegalom vidjeti sastav koji namjerava izvesti na otvaranju s Nigerijom. Iako ne treba očekivati puno promjena...

Imperativ ne postoji

Hrvatska nema dobra iskustva s južnoameričkim momčadima, Brazil još nije pobijedila; ovaj put imperativ ne postoji, a izazov je golem. Iako svaka ozbiljna ekipa, koja drži da na Mundijalu može napraviti zapažen rezultat, ovakve oglede doživljava tek kao test koji će eventualno dati korisne odgovore, i makar će i Daliću poslužiti za isto, Hrvati ne igraju često protiv najveće nogometne nacije, i zato rezultat neće biti u drugom planu.

Prije Eura 2016. Hrvatska je snage mjerila s Moldavijom i San Marinom. Dalić je htio jake rivale. Nakon američke turneje, na kojoj se prva postava nije proslavila s Peruom, a polupričuvna pak svladala Meksiko, živo nas zanima kakvo ćemo lice Hrvatske vidjeti.