Vatreni na terapiji nakon razočaravajućih kvalifikacija

Nakon neočekivanog kraha u kvalifikacijama za nastup u Južnoj Africi hrvatska je reprezentacija u stanju šoka i prolazi svojevrsnu rehabilitaciju svijesti.

Terapija podrazumijeva snaženje momčadskog ega. A to se najlakše postiže pobjedama. U toj je činjenici skriven i odgovor na upit: zašto hrvatska reprezentacija do početka kvalifikacija za Euro igra isključivo s protivnicima drugog, trećeg, pa i četvrtog razreda?

Problem zvan Eduardo

Naime, do rujna 2010. kada službeno otpočinje novi izlučni ciklus Hrvatska se sastaje s Belgijom (trenutačno na 66. mjestu FIFA-ine rangliste), Austrijom (61.), Walesom (76.), Estonijom (104.) ili Litvom (62.), te Slovačkom (36.). Od pobrojanih suparnika jedino je Slovačka izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, ali s njima se hrvatska momčad sastaje tek po okončanju priredbe u Južnoj Africi (u kolovozu).

Tea Cimaš / CROPIX
U kakvom je stanju hrvatska reprezentacija uoči gostovanja u Bruxellesu? Zadovoljava li forma kandidata izbornika Slavena Bilića? Analiziramo li situaciju tijekom protekla četiri vikenda možemo ustvrditi kako hrvatsku momčad čine tri grupacije igrača. U prvoj su nogometaši (uglavnom) standardni u svojim klubovima (Runje, Ćorluka, Šimunić, Lovren, Knežević, Čale, Kranjčar, Modrić, Rakitić, Petrić, Olić, Bilić). Oni će doći u Bruxelles jamačno posve spremni.

Glede fizičke pripremljenosti Bilić vjerojatno neće imati primjedbi niti za skupinu igrača koju čine – Srna, Subašić, Mandžukić, Križanac, Vukojević i Dujmović. Radi se o nogometašima koji prolaze pripremno razdoblje i nedostaje im natjecateljskih utakmica. Jedino je Srna prošloga četvrtka sa Šahtarom ostvario nastup u Europskoj ligi.

Treća je skupina najproblematičnija, no nasreću i najmanja. Radi se o igračima kojima je sezona u tijeku, ali oni nisu izborili mjesto u momčadi. To su Eduardo, Pranjić i Pokrivač.

Zapravo, Eduarda bismo mogli promatrati kao zaseban slučaj. Praktički, napadač Arsenala još nije posve oporavljen od ozljede zadnje lože. U posljednjih mjesec dana nije odigrao niti minute.

Bilićev rebus

U četvrtak će Eduardo Da Silva proslaviti 27. rođendan, ali i dvije godine od udesa u Birminghamu (kada mu je Martin Taylor slomio fibulu lijeve noge). Njegov povratak na travnjak, u prethodnih je godinu dana, isprekidan brojnim (sitnim) ozljedama. Izostao je stoga i željeni učinak. Ta se činjenica na najbrutalniji način očitovala i u rezultatima hrvatske reprezentacije, podbačajem u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Shodno situaciji Slaven Bilić će Eduardov nastup u Bruxellesu oprezno dozirati. Velika je vjerojatnost da Eduardo utakmicu s Belgijom neće započeti.
Iz svega predočenog čini se kako pred hrvatskim izbornikom uoči briselskog susreta stoji – veliki rebus. Imat će svega dva treninga za definiranje trenutačnog stanja i odabir najbolje momčadi.
- Situacija nije idealna, ali imamo dovoljno spremnih igrača za sastaviti snažnu momčad – smatra Bilić.

MLADEN BARIŠA/slobodna dalmacija