VATRENI, DANAS JE VAŠ DAN: Revanširajte se Turcima i donesite radost čitavoj Hrvatskoj!

Vatreni, Hrvatska, Europsko prvenstvo 2016, Europsko prvenstvo

Puno su važnih dvoboja u posljednjih 20 godina odigrale Hrvatska i Turska, a pred nama je nova epizoda velikog suparništva. Prvu utakmicu na velikom natjecanju naša je reprezentacija odigrala upravo protiv Turaka na Euru 1996. kada je pogodak Gorana Vlaovića bio dovoljan za pobjedu 1-0. No, većini hrvatski navijača prva je asocijacija na Tursku onaj bolni poraz iz Beča 2008. u četvrtfinalu kontinentalne smotre. Gol Ivana Klasnića u 119. minuti, delirij na terenu i klupi, a onda hladan tuš, šok samo koju sekundu kasnije. Turci su izjednačili, a potom izbacili naše potresene nogometaše boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Turan i Çalhanoglu glavna prijetnja

Iako je Hrvatska kasnije ostvarila jednu iznimno važnu pobjedu, onu 3-0 u Istanbulu u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012., pravi revanš, sportska osveta bila bi pobjeda na velikom natjecanju. Vedran Ćorluka je ovih dana priznao da ga bečki poraz i dalje proganja i sada je prava prilika da on i ostali koji su igrali taj dan skinu tu ‘tragediju' s dnevnog reda.

Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je službeni trening na stadionu Park prinčeva gdje će sutra igrati protiv Turske u 1. kolu skupine D.

Turska nije briljirala u kvalifikacijama, u svojoj je skupini završila iza Češke i Islanda, ali i ispred Nizozemske. U dodatne kvalifikacije ipak nije morala ići jer je bila najbolja trećeplasirana momčad iz svih skupina. Riječe je o vrlo neugodnoj reprezentaciji koju predvodi fanatični i temperamentni trener Fatih Terim, dok na terenu glavnu riječ imaju Barcelonin svestrani veznjak Arda Turan i kralj slobodnih udaraca Hakan Çalhanoglu.

‘Znamo gdje su ranjivi'

"Turke smo skenirali, analizirali, znamo gdje su ranjivi. Imamo igrače koji imaju pobjednički mentalitet, a sad je važno da se ta pojedinačna klasa stavi u službu momčadi, da momčad bude vrhunska. Ako bude tako, rezultat će biti na našoj strani", kazao je dan uoči dvoboja na Parku prinčeva hrvatski izbornik Ante Čačić.

Hrvatska je na papiru jača, to je teško osporiti, ali kao što je naglasio i Čačić, ne igraju pojedinci nego momčad. A ta momčad nije baš uvijek bila impresivna: poraz od Norveške i remi protiv Azerbajdžana u prošlim kvalifikacijama dovoljno su upozorenje. Istina, tada je reprezentaciju vodio Niko Kovač, a sada ćemo napokon na najvećoj sceni vidjeti je li Čačić sposoban izvući maksimum iz zvjezdanog sastava ili je trener koji nije dostojan voditi Modrića, Rakitića i ekipu. noge će stvari biti jasnije danas popodne...

net.hr