Upoznajte Damiana Bellinija, najmlađeg nogometnog suca u povijesti Italije

Upoznajte Damiana Bellinija, najmlađeg nogometnog suca u povijesti Italije
U danima dok Italija još nije preboljela neodlazak na Svjetsko prvenstvo a videći se tamo sigurno (Savez je tek nedavno otkazao već ranije rezerviran hotel), calcio je dobio svog najmlađeg suca u bogatoj povijesti. To je Damiano Bellini iz Formigine kraj Modene, kojem je tek dvanaest godina, uistinu mu se ostvaruje dječački san. Prvo je sudio utakmice migranata u jednoj župi i objašnjavao je za Corriere della Sera: »Trebao im je samo netko tko poznaje pravila a ja sam ih poznavao. Kada odrastem želim biti sudac. Prvo sam htio biti golman, ali kada sam upoznao one momke shvatio sam da ih želim naučiti pravilima. Rekao sam da me puste da im sudim, uvjerio sam ih, prihvatili su me. Inače, proučio sam priručnik o pravilima sa 500 stranica. Išao sam potom uvečer poslije škole na tečaj kako bih se spremio za sudački ispit.«


Nakon marljivog učenja dočekao je i sudački debi vodeći utakmicu tamošnjih Pulcina (verzija naših morčića u modeneškom kraju). Bilo je i šaljivo na tom debiju. Iz publike mu je netko viknuo sudac »cornuto« (rogonja).

- Rekao sam mu da nemam djevojku, a on je vjerojatno ima, pa je i veća mogućnost da on bude rogonja, kazao je Damiano Bellini kojem je trebala posebna dozvola da bi mogao suditi.

Počeo je zaista rano, tko zna dokle će dogurati u zemlji koja se kroz desetljeća znala dičiti brojnim sucima visoke međunarodne kvalitete.

novilist.hr