ULI HOENESS Nestvarna priča o kreatoru njemačkog giganta!

Uli Hoeness, Bayern München

Uli Hoeness će okačiti kravatu o klin. Čovjek, koji je od Bayerna izgradio imperij, povlači se sa svih aktivnih funkcija njemačkog prvaka. Kao nitko do sada, uspio je objediniti blizinu s običnim navijačima i komercijalu koja je od Bayerna učinila financijski jedan od najstabilnijih klubova u svijetu.

Svega 27 godina imao je sin mesara iz Ulma kada je u ono vrijeme stao na čelo Bayerna kao najmlađi menadžer u povijesti njemačkog nogometa. Zasigurno je htio još trčati po zelenim travnjacima, ali nakon brutalnog starta Leedsovog Terrya Yoratha i ozljede koljena, ušao je u društvo „sportskih invalida“. Najbrži napadač Europe, svjetski i europski prvak označio je kraj svoje, već tada, bogate karijere.

Ubrzo se pokazalo kako Hoeness nije samo impresivan igrač, već i Bogom dani poduzetnik. Bayern, koji se tada gušio u dugovima, spasio je od bankrota i pored toga otvorio tvornicu za proizvodnju kobasica koju danas vodi njegov sin Florian.

Zahvaljujući svojim sportskim i poduzetničkim kompetencijama, pretvorio je klub s 12 milijuna maraka godišnjeg prometa u nogometni imperij koji je u sezoni 2018./2019. obrnuo 750 milijuna Eura i ostvario 53.5 milijuna Eura dobiti. Za vrijeme njegove „vladavine“, na trenerskoj klupi Bayerna našli su se velikani Giovanni Trapattoni, Louis van Gaal, Ottmar Hitzfeld, Carlo Ancelotti, Jupp Heynckes i Pep Guardiola.

Prodaja Rummeniggea i izgradnja Allianz Arene

Gledajući unazad, Hoeness će kao dva highlighta svoje uspješne poduzetničko-sportske karijere u Bayernu izdvojiti sljedeće – prodaju Karl-Heinz Rummeniggea 1984. godine za 12 milijuna maraka Interu iz Milana te izgradnju 340 milijuna Eura vrijedne Allianz Arene u 2005. godini koja pripada isključivo Bayernu (što je rijetkost u današnjem nogometu s obzirom da su mnogi stadioni javna dobra).

Zanimljivo je da je upravo današnji predsjedavajući kluba, Karl-Heinz Rummenigge, svojom odlaskom u Inter, postavio temelj buduće financijske stabilnosti njemačkog prvaka. Uz to, ne treba zaboraviti i strateška partnerstva s Adidasom, Audijem i Allianzom jer, zanimljivo, Uli Hoeness nikada nije uložio vlastiti novac u klub!

Najsretniji i najteži trenuci karijere

Zasluge za ovu uspješnu priču sigurno ima i jedan anđeo čuvar koji je Hoenessu spasio život. Naime, Uli je 1982. godine, kao jedini od četiri člana posade, preživio pad privatnog aviona koji ih je vodio na reprezentativnu utakmicu. Jedan lovac ga je našao kako bespomoćno puže prema njemu i konstatirao: „Pravo je čudo da se uspio izvući iz one olupine“. Rummenigge je odmah nakon toga konstatirao kako je Uli rođen pod sretnom zvijezdom.

Uli Hoeness,Bayern München

No – sve do jednom! Njemački magazin Stern otkrio je prije nekoliko godina aferu u kojoj je Hoeness utajio porez u vrijednosti od 28.5 milijuna Eura. 2014. je osuđen na tri i pol godine zatvora no prije odlaska u zatvor poručio je: „To još nije bilo sve od mene!

Nakon 21 mjesec, otpušten je iz zatvora. Ono što mnogi nisu vjerovali se ipak ostvarilo – Hoeness je priznao kako je napravio veliku grešku te je ponovno zasjeo na čelo Bayerna kao predsjednik!

Kako to da su mu, inače strogi i pravični Nijemci, tek tako oprostili i prešli preko kriminala koji je počinio, nije lako odgovoriti. U jednom istraživanju prije samog krivičnog procesa, 65% ispitanika se izjasnilo kako bi Hoenessu oprostilo u slučaju da bude osuđen.

Obiteljski klub

Jedan kotačić u njegovom uspješnom vođenju minhenskog velikana sigurno je i činjenica što je Bayern bio jako blizak običnim navijačima i atmosfera je gotovo uvijek bila obiteljska.

Tako se nogometaše Bayerna svake godine redovno viđa na Oktoberfestu: “Moramo uvijek osluškivati naše navijače, kako u New Yorku i Shanghaiju, tako i u Deggendorfu i Grafenau”. Hoeness je istinski utjelovio Bayernovu uzrečicu: Mia san Mia (u prijevodu – mi smo mi, mi smo ono što jesmo ili to smo što smo).

No, kao i u svakoj obitelji, s vremena na vrijeme dođe do razilaženja mišljenja. Kao poseban highlight, ostat će upisana 2007. godina kada su navijači na godišnjoj skupštini Bayerna kritizirali atmosferu oko kluba.

Hoeness si nije dozvolio da netko kritizira njegov tvrdokorni višegodišnji rad te je jednostavno poludio: „Što vi mislite, što mi radimo cijelu godinu da bi vi za 7 EUR mogli navijati s južne tribine?“, poručio je Hoeness uz gromoglasan pljesak većine prisutnih.

Osim svoje poslovne strane, Hoeness je oduvijek imao i empatiju prema drugima te je oduvijek bio od pomoći za one u potrebi. Posebno treba naglasiti kako je na usluzi bio Gerdu Mulleru koji se bori s alkoholizmom.

Danas je, ipak, došlo vrijeme za kraj. Jedan od najboljih svjetskih nogometnih dužnosnika svoje životno djelo zvano FC Bayern ostavlja u ruke svom nasljedniku, Herbertu Haineru, 65-godišnjaku koji je dugo bio direktor Adidasa.

Zajedno s Oliverom Kahnom, koji se također priključuje Upravi kluba, Bayern će nastaviti graditi svoj imidž na velikanima ovoga sporta: „Bit će to novi klub. Bit će grešaka, ali i ja sam ih pravio puno u svojoj prošlosti“, zaključio je Hoeness.

Kako ne bi u potpunosti odmakao od nogometa, kao savjetnik kluba, ostvarivat će 70 000 Eura prihoda godišnje. Mnogo je govora i o njegovoj ušteđevini i prihodima tijekom ovog višedesetljetnog perioda. Prema nekim izvorima, Hoenessova imovina se procjenjuje na više od 500 milijuna Eura, a prihodi na 5 milijuna Eura.

58 naslova prvaka kao menadžer i predsjednik osigurao je svom klubu. 24 puta je Bayern, u posljednja skoro četiri desetljeća, bio državni prvak. Uz to je osvojio i 14 puta njemački kup te dva puta Ligu prvaka: „To što je on uspio, to je bajka“, izjavio je legendarni trener Ottmar Hitzfeld.

Iako odlazi u mirovinu, prema riječima njegove supruge Susi „nikad on to neće moći ostaviti zauvijek“.

Hercegovina.info