Udruga prijatelja HŠK Zrinjski: Reagiranje na medijske napise na štetu HŠK Zrinjski

Udruga prijatelja športske obitelji Zrinjski, HŠK Zrinjski

...smatramo svojom obvezom reagirati na napise o „otimanju" stadiona i povijesti Zrinjskog.

Na pojedinim portalima se po tko zna koji put želi nametati "istina" i izmišljena povijest grada Mostara i HŠK Zrinjskog, koja za cilj nema ništa drugo nego raspirivati razmirice u Mostaru, s ciljem izvlačenja novčane koristi. Radi prave istine i vjerodostojnosti iznosimo određene činjenice.

Malo o povijesti HŠK Zrinjskog

Mostarski Zrinjski ima dugu i bogatu povijest, još s početka prošlog stoljeća. Naš klub je višestruki prvak Mostara u periodu između dva svjetska rata, te kao jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva i prvi gradski klub koji je nastupao na turnirima izvan države, HŠK Zrinjski čini važan dio sportske povijesti našeg grada. Zajedno s Veležom, J.Š.K.-om i Vardarom u periodu između dva svjetska rata činimo svojevrsni fenomen sportskog rivaliteta, s obzirom na veličinu grada. To je bio rivalitet na sportskom terenu, dok van njega je uvijek vladalo međusobno poštivanje.

HŠK Zrinjski je predstavljao naš grad širom regije, makar je i u vrijeme Kraljevine bilo problema radi hrvatskoga predznaka u imenu. Neovisno u tom istom predznaku u Zrinjskom su oduvijek igrali igrači različitih nacionalnosti. Dolaskom komunista na vlast, Zrinjskom se baš radi hrvatskoga predznaka onemogućuje djelovanje. Vlasti su uvjetovale brisanje predznaka i promjenu imena, na što se nije pristalo, tako da je došlo do zabrane rada Kluba. Zabrana je trajala sve do 1992. godine. Tada se obnavlja rad kluba, a kroz proteklih 20-ak godina Zrinjski postaje najuspješniji sportski kolektiv u gradu. Toliko o "izmišljenoj" povijesti kluba.

Istina o stadionu i „aparthejdu"

Gradski stadion pod Bijelim brijegom nikad nije bio Veležov stadion, nego vlasništvo grada Mostara. FK Velež ni u bivšoj Jugoslaviji nije sudjelovao u održavanju stadiona, nego je to bila odgovornost uprave Grada. Obnovljeni Zrinjski nakon posljednjeg rata je u stadion uložio znatna materijalna sredstva kako bi ga učinio funkcionalnim i prilagodio zahtjevima UEFA-e, te je iz tih razloga sklopljen dugogodišnji ugovor o korištenju stadiona sa gradskom upravom grada Mostara. Prema tome, notorna je neistina da se FK Veležu "oteo" stadion, a još je veća neistina kako se FK Veležu branilo ili brani igranje na tom stadionu.
Naime, nakon smirivanja međunacionalnih sukoba, u Mostaru s godinama jača i međusobni dijalog, pa se 2009. godine u Gradskom vijeću Grada Mostara pokreće rasprava na temu igranja FK Velež na stadionu HŠK Zrinjski. Vijećnici iz reda hrvatskoga naroda, kao i sami gradonačelnik, nude prijedlog da FK Velež svoje domaće utakmice igra na stadionu, pod uvjetom da ravnopravno sudjeluje u održavanju stadiona i projektu daljeg renoviranja i izgradnje, kako bi se u Mostaru mogle odigravati i utakmice europskih natjecanja.

Prijedlog je otišao na adresu FK Velež, koji isti odbija izrazivši želju da Grad nastavi ulagati u stadion u Vrapčićima, kao prijelazno rješenje dok se ne izgradi budući stadion na prostoru Sjevernog logora u Mostaru. Na osnovu podataka Sportskog saveza Grada Mostara, samo u periodu od 2007. do 2011. godine za svrhe ulaganja u stadion u Vrapčićima Veležu je s gradskog proračuna dodijeljeno 496.211 KM, a u periodu od 2011. do 2014. godine oko 340.000 KM. Time je FK Velež sportski kolektiv koji je dobio daleko najviše financijskih sredstava iz proračuna grada. Također, gradska javna poduzeća su sudjelovala i sudjeluju u financiranju FK Veleža, čak i van uobičajenog sponzorstva, pa je primjerice JP Vodovod za FK Velež vratio dug komercijalnoj banci u iznosu od 22.283 KM. Uz sve ovo, član UO FK Velež i Premijer Vlade FBiH, Nermin Nikšić, je izdašno pomagao svoj klub za vrijeme predsjedanja platformaškom vladom, što putem direktnih grant sredstava, što indirektno putem privrednih subjekata koji su dobivali natječaje spomenute Vlade FBiH.

Sve ove podatke i činjenice iznosimo kako bi pokazali da Grad Mostar ne diskriminira FK Velež, te da FK Velež nije žrtva nikakvog "aparthejda" na račun HŠK Zrinjski, kako to žele nametnuti pojedini medijski i ini dušobrižnici. Radi se isključivo o tendencioznim napisima koji za cilj imaju materijalnu korist.

Cijenimo želje simpatizera i članova FK Velež, čak i onih koji s Mostarom nemaju nikakve veze, ali želimo poručiti da izuzmu ime Zrinjskog u svojim namjerama. Želje su jedno, a stvarnost je nešto sasvim drugo. Stvarnost je da, kao i prije spomenutoj povijesti, mi živimo u trenutno jedinom multinacionalnom gradu u BiH, a u redovima Zrinjskog ravnopravno igraju igrači svih nacionalnosti. Tako će ostati i u buduće, a oni kojima smeta uspjeh HŠK Zrinjksog, kao i hrvatski predznak u imenu našeg kluba, morat će se na njega naviknuti.

Povijest je dokaz da ga nisu uspjeli izbrisati niti jači, pa neće ni skupina plaćeničkih novinara i samoprozvanih analitičara kojima je i u 21. stoljeću to trn u oku i najveći problem ovog grada i države.

ZRINJSKI JE ŽIVOT I VIŠE OD TOGA!
Udruga prijatelja športske obitelji Zrinjski