U subotu Zvezda-Partizan, MUP Srbije očekuje novi ulični rat

Ipak, i pored velikih sigurnosnih rizika, nadležni, bar za sada, ne odustaju od igranja derbija. Sugovornik Pressa iz vrha srpske policije kaže da će subotnji derbi osiguravati oko 5.000 policajaca, što je duplo više nego na prošlom derbiju! On kaže da nakon „krvave nedjelje 10. listopada" i divljanja huligana u Genovi ništa više ne smije biti prepušteno slučaju.

Spremni i helikopteri

Izvor Pressa kaže da će za osiguranje „derbija najvećeg rizika" biti angažirana i dva helikoptera, a da će pored 5.000 policajaca na ulicama u pripravnosti biti još 2.000:U Srbiji ima ukupno oko 14.000 policajaca, pa to znači da će polovina njih biti 'na nogama' u vrijeme derbija. Sigurnosne mjere su podignute na viši nivo upravo zbog 10. listopada i dešavanja u Genovi, a što će se još eventualno preduzeti, zavisi od sigurnosnih procjena koje budemo dobijali ovih dana.

U suradnji sa sigurnosnim službama, Nogometnim savezom Srbije i klubovima, prikupljaju se operativni podaci i razmatraju sve moguće opcije.
Ako krajem tjedna bude postojala procjena da bi moglo doći do ugrožavanja ljudi i imovine, onda postoji mogućnost i da derbi i ne bude odigran.
Ako organizatori ne prihvate naš prijedlog za otkazivanje meča, policija može i da ga zabrani! Međutim, prema nekim sadašnjim podacima i saznanjima koje imamo, mala je vjerovatnost da se ponovi 10. listopad, jer su najmilitantnije vođe navijača već u pritvoru... Ipak, još je nezahvalno bilo šta prognozirati, vidjet ćemo šta će se sve dešavati ovih dana.

Press