U Mostaru spomenik prvoj nogomentoj lopti u bivšoj Jugoslaviji

jedanaesterac, HNK Čapljina, FIFA, NS BIH, HŠK Zrinjski, FK Leotar, NK Travnik, FK Borac, rusmir mrković, nogomet, regionalna liga, nogomet, lopta, Mostar, spomenik, regionalna liga, nogomet, smrt nogometaša, nogomet, novo natjecanje
... kako bi na zapuštenom igralištu u Sjevernom logoru bio podignut spomenik "prvoj nogomentoj lopti na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine", doznaje Anadolu Agency (AA).

"Na lokalitetu Sjevernog logora 1903. godine donesena je prva nogomenta lopta na prostor bivše Jugoslavije od strane austrougarskih oficira. Tu su ujedno počeli i prvi nogometni treninzi. Oficiri Nag i Manu bili su prvi treneri. Prva utakmica odigrana je 16. lisopada 1903. godine između ekipe Austrougarske vojske i radničke sportske omladine grada Mostara", rekao je reporterskoj ekipi Anadolu Agency (AA) u Mostaru profesor Izudin Tanović, predsjednik Ženskog nogometnog/fudbalskog kluba Mostar i čovjek kojeg u gradu na Neretvi nerijetko u šali nazivaju "živom nogometnom enciklopedijom".

Upravo na terenu u Sjevernom logoru, gdje je 1903. godine odigrana prva nogometna utakmica u BiH, 2012. sa radom počeo je i ŽNK Mostar, te su njegovi čelnici zbog toga pokrenuli inicijativu o podizanju spomenika.

"To nas je iniciralo da se podsjetimo tih dana, odnosno dolaska prve lopte u Bosnu i Hercegovinu i na prostor bivše Jugoslavije, tako da smo pokrenuli inicijativu da se podigne spomen ploča sa nogometnom loptom gdje će pisati da je odigrana prva utakmica, odnosno da je tu bila prva lopta donesena na prostor BiH, tj. bivše Jugoslavije", kaže profesor Tanović.

Početkom 20. stoljeća, tačnije 11. svibnja 1903. godine, prva nogometna lopta donesena je u Mostar i to iz Budimpešte. Konkretno, donio je Bernard Lajhner. Godinu kasnije, Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) osnovana je u Parizu, piše Anadolu Agency.