Torcida: Ministre, odakle policiji pravo na krvavo batinanje bez ikakvog povoda?

Policija je, podsjetimo, nepotrebno primijenila silu iako nikakvog povoda za to nije imala. U namjeri da iz mjesta što prije udalje torcidaše koji se u prijateljskoj atmosferi družili s domaćinima, interventna policija je nepotrebno isprovocirala sukob u kojem je stradalo nekoliko navijača i lokalnih mještana koji su se usprotivili policijskoj brutalnosti.

Svjedoci nemilih scena kažu da su interventni policajci odmah po ulasku u kafić u kojem su se nalazili torcidaši i lokalni mještani bez ikakvog povoda počeli s neselektivnim batinanjem i privođenjem što je izazvalo revolt ostatka skupine. Svi koji su pokušali na miran način rješiti problem završili su u lisicama. Među njima našli su se navijači Hajduka ali i nekoliko starijih mještana koji su se pobunili zbog brutalne policijske reakcije.

Najgore je prošao mladić iz Splita kojeg su policajci ubacili u maricu, poprskali suzavcem, a zatim su zatvorili vrata vozila. On je dobio srčani napadaj zbog čega je cijelu večer proveo u bolnici na infuziji.

Van kafića batinanje se nastavilo iako je u jednom trenutku zapovjednik interventne putem megafona pozvao svoje podređene da prestanu s tim. Barem pet minuta ignorirali su njegovu zapovijed i nastavili tući sve koji su se našli pred njima.

Torcidino priopćenje prenosimo u cijelosti:

Torcida je o cijelom događaju prikupila brojne fotografije i videozapise koje će objaviti u narednim danima. Danas su izdali priopćenje u kojem od ministra Unutarnjih poslova traže odgovore.

KNH Torcida ovim putem želi javno demantirati netočne informacije koje su se pojavile u medijima o navodnom sukobu navijača u Svetom Ivanu Zelini nakon kup utakmice između domaćina i HNK Hajduk Split.

Jedini incident koji se tog dana dogodio rezultat je potpuno nepotrebnog, nezakonitog i brutalnog postupanja jednog dijela djelatnika Policijske uprave Zagrebačke, koji se može opisati jedino kao krvavo batinanje bez ikakvog povoda.

Neposredno nakon završetka utakmice djelatnici interventne policije ušli su u ugostiteljski objekt u blizini stadiona i skupini od petnaestak Hajdukovih navijača koji se ondje nalazili (budući da su zakasnili na početak susreta i nije im bilo dopušteno prići stadionu) naredili da istog trenutka izađu vani.
Već na prvi prigovor krenulo je brutalno premlaćivanje, na što su prosvjedovali i brojni domaćini koji su se u tom trenutku nalazili u lokalu i družili sa Hajdukovim navijačima.

Upozoravamo da su se tom prilikom na udaru policije neselektivno našli čak i građani koji s nogometom nemaju apsolutno nikakve veze.

KNH Torcida Split javno poziva MUP RH na objavu svih snimki navedenog događaja kojima raspolažu.

S druge strane, KNH Torcida Split će u sljedećim danima objaviti svoje dokaze o policijskoj brutalnosti, te također moli sve one građane koji su doživjeli brutalnost Hrvatske policije, a posebno mještane Zeline da nam se sa svojim izjavama i snimkama jave na mail adresu - [email protected]

Isto tako, tražimo jasne odgovore od ministra Unutarnjih poslova i svih odgovornih policijskih dužnosnika na sljedeća pitanja:

- Koji je razlog zbog kojeg je policija primijenila silu da izvede ljude iz ugostiteljskog objekta u kojem nitko nije prijavio nedolično ponašanje i u kojem nije bilo do tog trenutka zabilježeno nikakvo narušavanje javnog reda i mira

- Koji je razlog zbog čega je bilo potrebno osiguranje ove utakmice na takvom nivou, kad između domaćina i navijača Hajduka nije bilo nikakvog sukoba, niti problema prije, za vrijeme i nakon utakmice?

Kako možete očekivati solidarnost građana u borbi za vlastita prava, ako se ovako ponašate, te opasno narušavate ljudska prava i tjelesni integritet nedužnih građana? Nakon ovakvih iskustava, parola "Mi smo vaš štit" zvuči kao morbidna šala.

dalmacijanews