Toni Šunjić: Zrinjski može do trofeja

Toni Šunjić

Zaklub iz Luhanska potpisao je prije dvije godine, a nekoliko mjeseci nakon potpisa dočekao je i službeni debi za A reprezentaciju BiH s kojom bi sljedeće godine trebao zaigrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.
- Imam se pravo nadati da ću biti među putnicima, iako ne mogu tvrditi da imam zajamčeno mjesto, izjavio je Šunjić.

- U kvalifikacijama nisam igrao puno, ali od debija u kolovozu 2012. protiv Walesa pozivan sam za svako okupljanje. Zbog toga i kažem da se nadam da ću biti na konačnom popisu, još više jer igram standardno u svom klubu, nastavlja Šunjić, koji je svjestan da se i drugi igrači nadaju da će biti u zrakoplovu za Brazil.
- Vjerujem da će izbornik Sušić voditi četiri ili pet stopera. Spahić je, naravno, siguran, a tu su još Bičakčić, Zukanović, Pandža, Vranješ...Vidjet ćemo. Bilo kako bilo, jasno je da svaki igrač sanja nastup na SP-u. Radi se o velikom sportskom događaju i bilo bi lijepo biti dio te priče.

Sada se znaju i protivnici u skupini, a to su Argentina, Nigerija i Iran.
- Moje razmišljanje nije ništa drukčije nego kod većine. Argentina je, objektivno, daleko najkvalitetnija reprezentacija, no u drugi krug idu dvije prvoplasirane reprezentacije i imamo pravo vjerovati kako možemo u drugi krug. Realno, Argentina bi trebala pobijediti u sve tri utakmice, mi smo, pak, bolji od Irana, tako da sve sugerira da ćemo se s Nigerijom boriti za drugo mjesto, ali sve je to relativno. Iznenađenja su uvijek moguća i mi ćemo ga tražiti već protiv Argentine.
I to na čuvenoj Maracani...

- Bit će to pravi spektakl, jer nas već nas startu čeka jedan od favorita i to na stadionu na kojem će se igrati finale.
Već sam plasman u Brazil je veliki uspjeh.
- Naravno, ali smo ga i zaslužili. Od starta kvalifikacija bili smo reprezentacija koja je najviše pokazivala i na kraju smo zasluženo osvojili prvo mjesto, odnosno izravan plasman u Brazil.
Godina pred nama mogla bi biti itekako zanimljiva za našeg sugovornika.
- Svjetsko prvenstvo bi trebalo biti vrhunac, a što me čeka na klupskoj sceni, teško je reći. Ljetos sam produžio ugovor sa Zorjom za dvije godine, a hoću li i za godinu dana biti igrač tog kluba, danas je nemoguće znati.
Odšteta u novom ugovoru je fiksno određena.
- Iznos ne smijem otkrivati, ali u pitanju nije nekakva nerealna brojka.
Već ranije se spekuliralo da je za njega zainteresirano nekoliko klubova iz vrha.
- Dosta toga se pisalo, navodno je u klub bila stigla službena ponuda, ali Zorja je imala zadnju riječ.

Šunjić se ne žali, jer u Zorji je zadovoljan.
- U mojoj prvoj sezoni smo se grčevito borili za ostanak, u prošloj je ostanak osiguran s lakoćom, dok smo ove sezone jedan od pretendenata za Europu. Trenutačno smo šestoplasirani, a ta pozicija će nam biti dovoljna za Europu ako Kup osvoji netko od pet prvoplasiranih, što je, naravno, više nego izgledno.
Smatra da su on i suigrači vrlo lako mogla imati još bolji učinak.
- Puno bolje igramo protiv jačih nego protiv slabijih. Primjerice, u posljednja četiri kola smo pobijedili Dinamo i Dnjipro, dok smo u utakmicama protiv Tavrije i Zaporožja osvajali samo po bod, iako se radi od glavnim kandidatima za ispadanje. Dnjipro smo pobijedili i u gostima, nisu izgubili ni od Metalista, ali izgubili smo puno bodova u utakmicama protiv objektivno slabijih protivnika.
Od dolaska u Ukrajinu je standardan igrač.
- U prošloj sezoni sam bio jedan od trojice najstandardnijih igrača u momčadi, a isti status imam i ove sezone. Praktički u svakoj utakmici sam imao punu minutažu.
Na vrhu je opet Šahtar, iako klub iz Donjecka nije dominantan kao prethodnih sezona.
- Možda su ove sezone igrački i jači nego prethodnih, ali im očito treba vremena da se uigraju. U kratkom razdoblju su ostali bez Fernandinha, Mhitarijana, Rata, nešto ranije i Williana, tako da nisu mogli opet proigrati. Ipak, opet su doveli veliki broj kvalitetnih i jako skupih Brazilaca, tako da će, uvjeren sam, opet osvojiti naslov, mislim peti u nizu, zaključio je Šunjić.

Mbokani i Dević nejneugodniji

Nejneugodnijim napadačima s kojima se susretao na ukrajinskim travnjacima Šunjić smatra igrače Dinama i Metalista.
- Dieumerci Mbokani je u Dinamo stigao ljetos iz Anderlechta za 11 milijuna eura i stvarno je neugodan za čuvanje, ali smo ga nekako ipak uspjeli zaustaviti, dok je vrlo opasan Marko Dević iz Metalista, koji je i najbolji strijelac prvenstva. Šahtarovi napadači su, jasno, sve redom vrhunski, ali rijetko igraju na sto posto, tako da ih je teško ocijeniti, kaže Šunjić.

OSOBNI KARTON

Toni Šunjić je rođen u Mostaru 1988., a za Zrinjski je debitirao u kolovozu 2007. godine. Prvi put iz Zrinjskog u inozemstvo je otišao 2010., i to na plaćenu posudbu u belgijski Kortrijk, dok je od siječnja 2012. član ukrajinske Zorje. U dresu s lentom je upisao ukupno 105 nastupa, dok je u dresu A reprezentacije BiH debitirao u kolovozu 2012. u prijateljskoj utakmici protiv Walesa (2:0).

Savladao ruski

Ovaj 25-godišnji Mostarac je stanovnik Luhanska gotovo već dvije godine, tako da je i jezik već savladao, ali ne ukrajinski nego ruski.
- Luhansk je grad na samom istoku Ukrajine, praktički na samoj granici s Rusijom, tako da svi govore ruski. Mogu reći da sam ga dosta dobro savladao, što se ne može reći za ukrajinski, koji gotovo da ne razumijem, izjavio je Šunjić.

Zrinjski može do trofeja

Zrinjski je s Tonijem Šunjićem osvojio dva trofeja, Kup (2008.) i naslov prvaka (2009.), ali onaj drugi je ujedno i posljednji za mostarski klub.
- Naravno da pratim Zrinjski i mislim da ove sezone može do trofeja. Prethodne sezone nisu bile uspješne, ali u ovoj Zrinjski opet ima ozbiljnu ulogu, kazao je Šunjić.

Dnevni list