FOTO  Toni Karačić, šef škole nogometa Široki Brijeg: Nastavljamo uspješan razvoj škole nogometa

Toni Karačić, NK Široki Brijeg, Toni Karačić, NK Široki Brijeg, Toni Karačić, NK Široki Brijeg, Toni Karačić, NK Široki Brijeg

S povodom završetka jedne uspješne sezone, ali i o početku nove sezone porazgovarali smo sa šefom škole nogometa NK Široki Brijeg Tonijem Karačićem da nam da osvrt na rad jedne od najuspješnijih škola u BIH.

Završila je jedna odlična sezona za školu nogometa Širokog Brijega gdje su sve mlađe kategorije ostvarile zapažene rezultate u prvenstvu BIH. Posebno uspješni su bili mlađi pioniri i mlađi kadeti koji su završili na 3.mjestu, ali isto tako uspješni su bili i kadeti koji su završili na 4. iako su uz Sarajevo igrali možda i najljepši nogomet kao i juniori koji su bili u finalu kupa. Možete li dati osvrt na ovu uspješnu sezonu gdje ste potvrdili da ste jedna od najboljih škola u BIH?

- Prvo bi htio da pozdravim vas na portalu i da Vam čestitam i zaželim mnogo sreće u radu zato što pratite omladinski nogomet općenito, a tako i školu nogometa Široki Brijeg. Rezultatski smo jako zadovoljni što ste i sami potvrdili gdje smo zadržali kontinuitet škole, sve četiri kategorije do samog kraja bile su u borbi za visok plasman. Moram naznačiti da je juniorska selekcija igrala s mlađim godištem gdje smo igrali finale kupa, kadetska selekcija kao što ste i sami potvrdili igrala je jako kvalitetan nogomet kroz prvenstvo, ali jako je bitno naglasiti da su te dvije selekcije dale najveći broj golova u prvenstvu što pokazuje da imamo uspješan razvojni program. Ove mlađe kategorije - pioniri i mlađi kadeti osvojili su prva mjesta u međužupanijskoj ligi te su u doigravanju za prvaka BIH osvojile sjajna 3.mjesta što je potvrda rada koju treneri u tim selekcijama kvalitetno provode što dokazuju i rezultati da smo na pravom putu razvoja.

Škola nogometa Širokog Brijega ove sezone napravila je veliki iskorak u svom radu što su prepoznale i mnoge ekipe iz regije posebice iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije odakle vam stižu pohvale za rad i kojima ste postali atraktivan i kvalitetan protivnik?

- Škola nogometa napravila je dosta kvalitetan iskorak uz veći broj kvalitetnih turnira i prijateljskih utakmica kroz ovaj protekli period gdje smo odigrali utakmice sa klubovima iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije s ciljem da te naše selekcije podignemo na jednu višu razinu rada što će sigurno osigurat i kvalitetan rezultat u starijim kategorijama. Jako smo zadovoljni što su klubovi iz regije prepoznali naš rad i zahvalni smo im na tome i nadamo se nastavku suradnje s njima. To je i cilj ovog kluba koji se opredijelio za razvoj nogometne škole i potvrda toga je da klub daje priliku našim mladim igračima. Treba napomenuti da je prošle sezone klub bio u borbi za naslov prvaka gdje se većim dijelom prvenstva znalo dogoditi da je deset startera u prvih jedanaest bilo poniklo u našoj školi. To je velika satisfakcija za nas u omladinskoj školi.

Rezultati ove godine su pokazali kvalitetan rad u školi gdje ste u sve četiri kategorije završili u vrhu sa čime se samo još može pohvaliti Željezničar. Kakav je daljni razvojni plan škole?

- Objektivno završili smo s jednim makro ciklusom od četiri godine u kojem smo bili obuhvatili od 93.-97. godišta gdje smo u tom dijelu napravili jako kvalitetan posao, a potvrda toga je osvajanje tri trofeja te u niz navrata gdje smo bili viceprvaci države. I onaj krajnji rezultat da smo u prvoj momčadi oformili 14-15 momaka koji su u rosteru Širokog Brijega ili su bili tranferirani drugim klubovima u Europi što dokazuje da je to bio kvalitetan projekat. Sada predstoji novi makro ciklus koji kreće od 1998.-2002.godišta. On je već u tijeku gdje ćemo kroz plan i program napraviti neke dopune i izmjene te uvjeren sam da ćemo napraviti još jedan kvalitetan nivo i rezultate kojima ćemo opravdati taj naš cilj.

U sklopu tog razvojnog programa bilo je i održavanje kampova. Jedan takav kamp održan je i sada na kraju sezone koji je okupio dosta djece iz cijele BIH, ali i Hrvatske. Kako ste Vi zadovoljni tim kampom?

- To je jedan od načina rada naše škole. Posebno nam je drago da je naš rad prepoznat i van granica BIH pa je kampu prisustvovao i momak iz Hrvatske. To je dokaz da smo jedna od organiziranijih škola i klub u BIH te smo izišli iz lokalnih okvira i želimo dostojno predstavljati našu školu i klub iz ove regije kao vodeću školu na osnovu postignutih rezultata. U kampovima osiguravamo djeci mogućnosti testiranja po najsuvremenijima metodama, da ih kroz situacioni model rada dovedemo u rješavanje nekakvih nogometnih zadataka te im dajemo mogućnost da postanu članovi nogometne škole Široki Brijeg.

Spomenuli ste da je velik broj mladih igrača iz škole nogometa bio dio prvog tima. Trenutno s prvim timom je priključeno i par juniora:

- To je po meni jedna od najvećih satisfakcija u školi nogometa kada igrači iz juniora budu priključeni prvom timu i kad dobijemo povratnu informaciju kako su momci u tehničkom i taktičkom dijelu konkurentni ostalima. Činjenica je da je prelazak igrača iz juniorskog u seniorski nogomet najveći prijelaz ali ujedno i stres za mladog igrača. Ipak olakotna okolnost u Širokom Brijegu je što se klub opredijelio na mlade igrače. Postoji tu još veliki prostor za napredak, treba imati razumjevanja za te igrače koji izlaze iz juniora nije to tako jednostavno uskočiti u seniorske izazove. Mi kao klub u prespektivi nastojat ćemo tim mladim momcima olakšati taj put te u budućnosti formirati našu B momčad gdje bi ti momci zadržali kontinuitet rada i mislim da bi to bio najkvalitetniji način prelaska iz juniorskog u seniorski nogomet.

S obzirom na odličnu suradnju škole nogometa i prvog tima, stalno pratite i prvi tim. Kakva su očekivanja od ove sezone i može li se prvi tim uključiti u borbu na naslov?

-Široki Brijeg je potvrdio uvijek da je u borbi za visoki plasman i u borbi za trofeje tako da vjerujem da će biti i ove sezone. Mislim da je ove godine liga kvalitetnija zbog smanjenja, ali smatram da imamo kvalitete da se borimo za sami vrh, a glavni cilj je izlazak i iduće godine u Europu. Konkurenti će biti kao i svake godine Zrinjski, Sarajevo, Željezničar, Sloboda, ali ne treba otpisati i druge. Ali infrastruktura i organizacija kluba zahtjevaju uvijek borbu za vrh kao i navijači koji su naučili na vrhunske rezultate.

HERCEGOVINA.info