FOTO  Tonći Kukoč objasnio poruku drugom hrvatskom asu

kukoc predstavljanje
No, Kukoč se ‘ušutio', mirno je radio i nije gubio strpljenje čak ni kada je u prva dva mjeseca samo jednom bio u sastavu. Strpljenje mu se isplatilo, jer izborio je prvi sastav u najvažnijem trenutku za Zrinjski, kad je ovaj klub dobio tri utakmice zaredom i osvojio naslov prvaka BiH.

- Mnogo mi znači ova titula. Došao sam u Zrinjski nakon što sam šest mjeseci bio bez kluba. U takvu poziciju doveo sam se sam, raskinuo sam ugovor u Livornu, iako sam imao još dvije godine. Kako to biva u životu, očekivano se nije dogodilo i ostao sam bez kluba. U Zrinjskom sam se ozlijedio tjedan dana prije prve utakmice prvenstva i tu je krenulo turbulentno razdoblje za mene. Izdržao sam ga bez ijednoga napravljenog sr... Možda je to nekome smiješno, ali ponosan sam na sebe jer znam da imam kratak fitilj - kaže Kukoč.

Igram, a ne vodim ratove

Prepoznali su to i navijači, koji su ga nagradili ovacijama kada je izašao pred kraj zadnje utakmice sa Slobodom (3:0).

- Nikad nisam imao problema ni sa kim. Pojedini novinari napravili su tu sliku mene kao luđaka. Navijači to ne vide, oni me vole. Ovakav sam kakav jesam, neću se klanjati nikome. Imam jedan život i sigurno da ga neću živjeti kako drugi žele. Imam čist obraz, mogu pogledati svakoga u oči. Borim se i borit ću se do kraja, ali ulizica nikada neću biti.

Zrinjski je obranio naslov u vrlo negativnoj atmosferi koju su pokrenuli neki mediji, a onda i sami klubovi. Naime, Zrinjski je u predzadnjem kolu vratio prvo mjesto zahvaljujući pobjedi u sudačkoj nadoknadi u Bijeljini, dok je Željezničar izgubio od gradskog rivala Sarajeva. Sarajevski mediji obrušili su se na Savez da protežira hercegovačke klubove, a u Hercegovini su to shvatili kao ljubomoru zato što je i drugi veliki trofej otišao u Hercegovinu, točnije Široki Brijeg.

- Široki je osvojio trofej i čestitam im na tome, Sabliću i Hrgoviću nije bilo lako. Sve ostalo što se događa izvan terena mene ne zanima. Došao igrati nogomet, a ne voditi ratove. Briga me tko je Srbin, tko Bošnjak, a tko Hrvat. Svi smo mi isti, istu vodu pijemo, isti kruh jedemo. Penal u Bijeljini? Ništa nam nije poklonjeno. Osvojili smo jer smo najbolji. Amen.

Stadion u Mostaru nije bio onako pun možda nikada poslije rata, a atmosfera je impresionirala i Kukoča, iako je na takve stvari naviknuo.

- Igrao sam s Hajdukom protiv Barcelone, bilo je 40.000 ljudi. Igrao sam protiv Dinama, Stokea, pa protiv Bayerna s Bresciom, a da ne spominjem derbi CSKA - Levski. Navikao sam igrati pod pritiskom. U Hajduku nisi smio izaći iz kuće ako nisi dobio. U CSKA smo bili prvi, ali smo izgubili derbi od Lokomotiv e i 5.000 navijača nam je ispred stadiona blokiralo ulaz. U Livornu bi navijači dolazili na trening tući igrače. Nemam problema s pritiskom, svejedno mi je gleda li me 15 ili 100 tisuća. Ovo što su navijači napravili u nedjelju bilo je fantastično i hvala im.

Odmah po osvajanju titule Kukoč je okupljenim medijima poručio "Lendriću, spavaš li mirno?", a sada objašnjava i zbog čega se dotakao Željinog napdača

- Znam Lendrića cijeli život. Žao mi je što su mu psovali majku, nemam ja protiv njega ništa. Ono što sam rekao je zbog toga što on zadnjih mjesec dana priča kako će Željezničar biti prvak i kako će doći 100.000 ljudi na proslavu. Kako to inače u životu ide, obilo mu se o glavu. Poslije toga je govorio da nam je poklonjena titula. Nije to u redu. Bio je u Zrinjskom sa 18 godina, pružili su mu ruku kad nitko nije i to treba cijeniti. Želim mu sve najbolje.

Kukoč je sa Zrinjskim potpisao do 2019. godine.

- Ne idem iz kluba dok god klub ne bude zadovoljan ponudom. Oni su mi spasili karijeru, dali ruku kad nitko nije. Ne idem dok oni to ne budu htjeli - zaključuje Kukoč te u emotivnom istupu poručuje:

- Ovu titulu poklanjam mami i tati, koji su kičmu lomili da meni osiguraju kopačke. Posvećujem je mom agentu Jerku Radiću, koji je cijeli život uz mene i onda znate što je sve morao proći. I mojoj ženi, koja je bila uz mene kada nisam imao ni za kavu. Bila je uz mene kada mi je bilo najteže.

Jutarnji list