TOMISLAV BEVANDA Želim da klub u kojemu sam odrastao napreduje i napravi temelje za budućnost

Tomislav Bevanda
Arhiva

Danas smo razgovarali s novim trenerom Brotnja Tomislavom Bevandom, koji će u srijedu krenuti s radom i pripremama s momčadi za proljetni dio sezone.

Kako je zapravo došlo do preuzimanja klupe Brotnja?

-Nakon odlaska trenera Čilića, klub me kontaktirao, predstavio mi je svoj plan i program i viziju koju oni trenutno imaju. Brzo smo se dogovorili jer to što klub sada želi ja smatram da treba biti put svakog kluba u BiH. Jednako tako želim da ovaj klub u kojem sam odrastao napreduje i napravi temelje na kojima će se zasnivati budućnost.

Kakav je zaokret uprava odlučila napraviti?

-U klubu su se odlučili sistem rada pokušati podići na jednu veću razinu. Posebice se želi staviti naglasak na mlade igrače koje imamo u svom dvorištu, a i u narednih nekoliko dana će pristići nekolicina mladih jako talentiranih momaka, željnih rada i učenja. Naravno, sve će to biti uz podršku nekoliko starijih i iskusnih igrača, te se nadam kako će taj jedan spoj mladosti i iskustva biti pravi pogodak.

Smatrate kako ste dovoljno iskustva skupili kako bi se prihvatili ovoga posla?

-Naravno, da mislim da nisam ne bih prihvatio poziv kluba. Imao sam sreću da sam došao u Dubrovnik u pravo vrijeme,u vrijeme kad je došao trener Mavrović od kojeg sam u periodu od tri godine u kojem me trenirao jako puno naučio, a naravno moram spomenuti i Boru Matana i Nikolu Tomičića od kojih sam također dosta naučio. U Njemačkoj sam vodio ekipu kao trener-igrač i postali smo prvaci zemlje. Iskreno se nadam da ću svoje skupljeno znanje uspjeti prenijeti na igrače.

Kolika je razlika primjerice između futsala u BiH i u Hrvatskoj?

-Velika je razlika u radu i ulaganju. Imate primjer jako puno igraca poput Mirka Hrkaća i Blage Gašpare, ili Luke Sutona koji igra u Vrgorcu. Oni su isti oni momci i igrači koji su bili i ovdje, ali prešavši u HNL prešli su na bolji sistem rada i napredovali su malo je kazati za duplo. Sve je u radu.

Ima li tog rada u Premijer futsal ligi Bosne i Hercegovine?

-Vidim da su se u Tuzli okrenuli tom putu. Doveli su pravog futsal trenera i već se vidi rezultat. Evo, i u klubu su mi rekli da kada su u prvom dijelu sezone poraženi u Tuzli, da je Predrag Rajić u pojedinim trenutcima dao priliku nekim mladim igračima iz drugog plana za koje nismo do sada ni čuli. Znači da se uz pravilan rad i struku moze napredovati jako puno što je i cilj Brotnja.

Nedostatak igrača na tržištu?

-Vi danas imate situaciju, da imate jako malo dobrih igrača na tržištu kod nas. Oni najbolji odmah dobivaju poziv iz jačih liga, a ekonomska situacija u državi mnoge je otjerala iz BiH, tako da je trenutno jedini izlaz odgajati što više mladih igrača, osim ako niste u situaciji Starog Grada pa da si možete priuštiti koga želite.

Kada Brotnjo kreće s pripremama?

-Krećemo u srijedu. Danas sam imao sastanak i s kondicijskim trenerom Frankom Gugićem koji će biti uz mene. Moram istaknuti zadovoljstvo da imamo jednog takvog stručnjaka u Brotnju, puno će nam pomoći.

Što možemo očekivati od nastavka sezone?

-Za svaki početak je potrebno vremena. Nama treba i pristojan rezultat, a i mladi igrači. Sigurno će to biti iznimno teško za napraviti ali ne bojimo se imamo odlične i karakterne momke koji će davati sve od sebe na parketu. Mi ne smijemo davati nikakva obećanja, idemo korak po korak. Hoće li nas rezultat pratiti u našem radu vidjet ćemo. Bitan je pravac za koji se klub odlučio. Da li sam ja trener ili je ova uprava manje je bitno. Kada jednom poslije nas stigne netko drugi, bitno je da nastavi istim putem, jer samo on može iznjedriti nove snage Brotnja.