Togoanci se vraćaju u Angolu

Togo

Togoanska vlada u Lomeu se protivila ovakvoj odluci, ali igrači i čelnici reprezentacije su je donijeli gotovo jednoglasno: "Slomljena su nam srca, ali želimo predstaviti našu zemlju, predstaviti naše vrijednosti i kao nogometaša i kao ljudskih bića".

Nogometaši Togoa su jutro nakon što su separatisti izvršili brutalan napad na njihov autobus i ugasili tri ljudska života donijeli odluku o povlačenju s natjecanja: "Došli smo zbog nogometa, sporta, a naši su prijatelji izgubili živote. Vidjeli smo smrt i želimo se vratiti svojim obiteljima. Ne možemo spavati, slike užasa nam ne izlaze iz glave i nismo spremni staviti živote na kocku", izjavili su.

Urgirali su i na druge delegacije u želji da se ostali solidariziraju s njihovom žrtvom kako bi se Kup otkazao. Načelnu podršku su im dale samo reprezentacije Gane i Obale Bjelokosti, ali u konačnici samo su Togoanci odustali od nastupa i avionom otputovali u domovinu.

U potpunom obratu sinoć su se predomislili i to nakon što ih je Vlada u Lomeu nagovarala da se ni u kom slučaju ne vraćaju u Angolu. Igrač Nantesa Thomas Dossevi je objasnio: "Srca su nam slomljena, naš nastup neće biti zabava, ali odlučni smo predstaviti naše nacionalne boje, naše vrijednosti i kao nogometaša i kao ljudi".

I igrač Grenoblea Alaixys Romao je bio "za": "Odluku o nastupu na turniru donijeli smo gotovo jednoglasno. Predomislili smo se nakon razgovora s angolskim vlastima koje su nam uvjerile da će sigurnost biti na najvišoj razini".

Ozljedama su podlegli vozač autobusa, liječnik i glasnogovornik reprezentacije, a ostali se, među kojima su i reprezentativci Kodjovi Obilale i Serge Akpapo, oporavljaju u bolnici. Romao je javio i sjajnu vijest vezanu za svog golmana Obilalea koji se u Johannesburgu oporavlja, stanje mu je stabilno i nakon operacije je izvan životne opasnosti.

Togo će utakmicu prvog kola u Skupini B protiv Gane koja je na rasporedu u ponedjeljak u konačnici ipak odigrati: "Nećemo naše mrtve napustiti poput kukavica, tri su dobra čovjeka dala svoje živote, drugi su ranjeni. Odlučili smo igrati i zbog njih, ali i da ne pružimo zadovoljštinu pobunjenicima", zaključio je Romao.

27. izdanje Afričkog kupa nacija večeras u Skupini A otvaraju Angola i Mali.

sportnet.hr