FOTO/VIDEO  Točno prije 30 godina Doktor Baka je zabio Sparti za plasman splitskog Hajduka u polufinale Kupa UEFA

Blaž Slišković
Tog 21. ožujka 1984. "bijeli" su hvatali zaostatak od 0:1 iz Praga (strijelac Hašek), a onda se u uzvratu pred 50.000 gledatelja na Poljudu odvila prava drama, piše dalmacijanews.com.

Momčad pod vodstvom trenera Pere Nadoveze povela je već u 18. minuti golom Ivana Gudelja lijevom nogom, nakon nabačaja iz kornera, sa 1:0. Potom su obje momčadi imale svojih prilika, ali pitanje pobjednika nije riješeno tijekom 90 minuta, pa se otišlo u produžetke.

A tada je u 119. minuti sviran prekršaj na Gudelju iskosa s lijeve strane, da bi svi igrači Hajduka došli u kazneni prostor na skok, a Blaž Slišković umjesto centaršuta tukao direktno prema golu, prevario vratara Olejara i zatresao mrežu za neopisivo slavlje na tribinama i veliki europski uspjeh. Bio je to velemajstorki gol Doktora Bake, koji će iste sezone, nešto kasnije, zabiti gol Zvezdi iz kornera, a Hajduk će osvojiti Kup.

Do današnjeg dana Hajduk više nikad nije izborio polufinale nekog od europskih natjecanja, a evo i momčadi koja je odigrala tu nezaboravnu utakmicu protiv Sparte: Simović, Cukrov, Šušnjara, Gudelj, J. Čop, Rožić, Vulić, Slišković, Jerolimov (od 75. D. Čop), Ćelić, Prekazi.