Tko je čovjek koji bira novog izbornika hrvatske reprezentacije?

romeo jozak
Zovu ga sivom eminencijom, ali Romeo Jozak se zapravo nikada nije skrivao iza svojih djela. Elokventan, s autoritetom koji gradi na znanju, uvijek je spreman na raspravu i argumentirano će braniti postavljenu tezu, ali će i priznati kada je netko drugi u pravu. Barem ga tako opisuju bliski suradnici, piše Jutarnji list.

Kritike ga ne diraju previše. Ili barem to uspješno skriva. Više puta nam je znao reći da s većinom onih koji prema njemu odapinju otrovne strelice nije u životu popio kavu, ali i kako ne bi imao ništa protiv toga da ga sami upoznaju i procjene.

"Nisam Jose Mourinho kao trener, niti sam Davor Šuker kao nogometaš, ali daj mi priliku da me upoznaš pa onda sudi o meni", čuli smo ga jednom prilikom.

Rođeni Riječanin (1972.), Romeo Jozak bio je perspektivan igrač Orijenta, koji je do 22. godine gurao na dva kolosijeka. Paralelno s nogometnom, gradio je akademsku karijeru studiravši na Kineziološkom fakultetu. Onda je lijevi skočni zglob potpisao kapitulaciju pred knjigom pa se Jozak odlučio ostaviti nogometa.

Među prvima u generaciji je diplomirao, među prvima i magistrirao. Rektorova nagrada koja se dodjeljuje najboljim studentima omogućila mu je stipendiju u SAD-u gdje je godinu dana bio na magisteriju u Memphisu. Tamo je dobio određenu podlogu, ali brzo je shvatio da mu je za dodatno usavršavanje u nogometu nužan povratak u Europu.

U Dinamo je došao na poziv Ilije Lončarevića 1999. godine. Radio je u nogometnoj školi, neko vrijeme mu asistirao u prvoj momčadi. Potom je putovao svijetom, bio je pomoćnik u reprezentaciji Libije te se vratio u Hrvatsku, ovoga puta u Osijek.

U Maksimir je drugi put došao na poziv Zorana Mamića sa zadatkom da napravi preustroj nogometne škole. Jozak je udario temelje školi koja je prepoznatljiva svugdje u svijetu. To je činjenica koji se lako može provjeriti. Dinamova škola je pod njegovom stručnom palicom napravila iskorak i počela proizvoditi talente kao na traci. Uostalom, da u Dinamu nisu bili zadovoljni njegovim radom, Jozak sigurno ne bi nastavio karijeru u HNS-u.

Nedavno je doktorirao, također kao prvi u klasi. Bizarno, ali titula doktora donijela mu je više problema nego koristi.

"Prijatelj mi je rekao da ću s ovime otvoriti mnoga vrata u svijetu, ali i zatvoriti ona u Hrvatskoj", znao se povjeriti Romeo Jozak koji je živi dokaz da se u ovim podnebljima čovjeku može oprostiti sve osim uspjeha.

Od dolaska Davora Šukera u HNS, Jozak je preuzeo struku. Instruktor je Fife i Uefe i član tehničke komisije krovne organizacije europskog nogometa, koja zauzima visoko mjesto na organizacijskoj hijerarhiji Uefe. Otac troje djece koji privatni život čuva unutar svoja četiri zida nedavno je dobio poziv Arsenala i Škotskog nogometnog saveza. Iako su ponude financijski vrlo primamljive, Jozak je odlučio ostati u Hrvatskoj