Teške optužbe na račun Barce i UEFA-e: 'Ovo smrdi do neba'

Liga prvaka, uefa liga prvaka, FC Barcelona, Atletico Madrid, suđenje
Suci? Neću reći što doista mislim", ljutito je izjavio trener Atletico Madrida Diego Simeone nakon poraza njegove momčadi (1:2) na Camp Nouu u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka s Barcelonom. U Atleticu kipte od bijesa i sami spomen na njemačkog suca Felixa Brycha koji je u prvom poluvremenu isključio strijelca prvog gola na utakmici Fernanda Torresa kod rezultata 1:0 za Atletico.

„Čini se da su suci gledali neku drugu utakmicu", riga vatru Brazilac Filipe Luis i otvoreno optužuje Barcelona da je zaštićena i ima pomoć od strane sudaca.

Teške optužbe

„Znali smo da se lako može dogoditi da nam isključe igrača. Naravno da nas je to jako pogodilo. Krenuli smo dobro, imali vodstvo, a onda smo morali sat vremena igrati s igračem manje. Mi smo kažnjeni maksimalno rigorozno, a Barceloni su progledali kroz prste. Luis Suarez je morao biti isključen. Da Barca ispadne, dogodio bi se potres. To bi jako naštetilo UEFA-i", cinično je prokomentirao brazilski branič.

Suarez je dvama golovima okrenuo utakmicu u korist Barcelone, a da je isključen nakon nasrtaja na Juanfrana, tko zna kako bi utakmicu završila. Sigurno je da bi Atletico imao puno veće izglede napustiti katalonsku prijestolnicu neporažen. Oglasio se čak i Gil Marin, generalni direktor madridskog kluba, koji obično u medijima ne komentira zbivanja na travnjaku, a još manje suđenje. Kada se i odlučio nešto reći, vrlo je oprezan i za razliku od svojeg preminulog oca Jesusa, legendarnog predsjednika Atletica, bira riječi i pazi što govori. No, ovaj put se nije mogao suzdržati. Kako Marca piše, naznačio je kako se radi o uroti na široj razini.

'Barcelona je momčad koja igra protiv desetorice'

„Nogomet ne smije biti pod teškom diktaturom", kazao je Marin s prilično jasnom aluzijom na što cilja.

Odmah nakon utakmice madridski mediji ponovno su otvorili priču o privilegiranosti Barcelone od strane UEFA-e.
„Barcelona je momčad koja igra protiv desetorice", stoji u naslovu Marcina teksta koji govori o tome kako je katalonski klub otkada je Lige prvaka u čak 30 navrata imao igrača više na travnjaku u odnosu na svoje protivnike, što je naravno rekord Lige prvaka. Neka isključenja bila su opravdana, a neka su krajnje sumnjiva.

Možda i najkontroverznije isključenje dogodilo se u nokaut fazi natjecanja u sezoni 2010/2011., kada je „na pravdi Boga" isključen napadač Arsenala Robin van Persie. Iste sezone u polufinalu je isključen stoper Reala Pepe, a sezone prije veznjak Intera Motta.

Zašto nije isključen Suarez?

Na društvenim mrežama oglasila se i bivša zvijezda Reala Guti s jasnom porukom.
„Ovo smrdi do neba", u slobodnom prijevodu napisao je Guti pa se osvrnuo na nedavni „el clasico":

„Ne mogu sa nama, i kada igramo s desetoricom, i kada nam ponište čisti gol, jer stiže goooooool od el comandanta! HALA Madrid!"

Iz Katalonije sarkastično uzvraćaju da se na suđenje mogu žaliti svi osim Madriđana i njihove nogometne perjanice Reala, dodajući da je lista sudačkih „poguranaca" nepregledna kroz povijest. Na tu temu nešto bi mogla reći i naša Rijeka. Katalonski mediji objašnjavaju kako su isključenja suparničkih igrača sasvim logična, jer Barcelona igra ofenzivno i stalno je pred golom suparnika, koji često ne biraju sredstva da zaustave Messija i društvo pa zato i skupljaju kartone.

To objašnjenje drži vodu, no postavlja se pitanje dvostrukih mjerila. Ako je Torres opravdano isključen, odnosno ako se sucu u tom slučaju ne može puno toga zamjeriti, što su zaključili i sudački eksperti Marce, zašto onda nije isključen Luis Suarez?

gol.hr