Sva četiri hrvatska kluba još u Europi

HNK Rijeka, HNK Haduk, HNK Rijeka, NK Osijek, HNK Rijeka, rijeka, HNK Rijeka, HNK Rijeka, Europska liga

Hajduk je izborio nastavak europske priče s dvije pobjede protiv bugarskog Levskog. Nakon 1-0 u prvom susretu, Hajduk je u uzvratu u Sofiji slavio 2-1. Pogotke su za Hajduk postigli Frank Ohandza (80) i Ante Erceg (86), dok je strijelac za Bugare bio Sergiu Bus (69).

Hajduk je potpuno zasluženo prošao Levski i tako se "osvetio" za ispadanje od njih 1999. godine, no put Splićana prema trećem pretkolu bio je vrlo dramatičan. Upravo je nevjerojatno koliko su prilika propustili Splićani, pa su umjesto da vode s najmanje tri ili četiri gola razlike u 69. minuti gubili s 0-1 i nepotrebno ušli u dramu jer su u Sofiji posve nadigrali Levski. Srećom, Hajduk je golom u 80. minuti spasio Ohandza, a pobjedu šest minuta kasnije potvrdio Erceg.

Hajduka sljedeći tjedan u 3. pretkolu čeka danski Brondby koji je s ukupnih 3-2 prošao finsku Vaasu. Prva utakmica se igra u Danskoj, a uzvrat je u Splitu.

Osijek je izborio 3. pretkolo nakon što je u uzvratnom susretu 2. pretkola na gostovanju izgubio od Luzerna 1-2 i tako obranili pobjedu 2-0 iz prve utakmice. Oba gola za Luzern je zabio Australac hrvatskih korijena Tomi Jurić (19, 62), dok je pogodak za Osijek zabio Muzafer Ejupi (72).

Osijek će u trećem pretkolu igrati protiv nizozemskog prvoligaša PSV Eindhovena. Prva utakmica je 27. srpnja u Eindhovenu, a uzvrat tjedan dana kasnije.

Osijeku je ovo osmi europski pohod. Najveći europski uspjeh ostvario je 2000. godine kada je stigao na korak do prezimljavanja u Europi. U 3. kolu Kupa Uefa Osijek je ispao od praške Slavije. U Gradskom vrtu bilo je 2-0 za Osijek, a u uzvratu 5-1 za Slaviju. Posljednji put Osijek je igrao u Europi 2012. godine kada je u 2. pretkolu ispao od švedskog Kalmara (1-3, 0-3).

Osim Hajduka i Osijeka u 3. pretkolu Europske lige igrat će i zagrebački Dinamo koji se priključuje u ovoj rundi. "Modre"očekuje norveški Odd koji je s dva puta po 1-0 bio bolji od Vaduza.

Prva utakmica na rasporedu je u četvrtak, 27. srpnja na stadionu Maksimir, a uzvrat je 3. kolovoza.

Dodajmo kako će Rijeka u 3. pretkolu Lige prvaka igrati protiv Red Bull Salzburga. Prva utakmica na rasporedu je u Salzburgu u srijedu 26. srpnja, a uzvrat će se odigrati u Rijeci 2. kolovoza.

Hina