Suspenzija NS BiH sve bliža

...odnosi na ukidanje institucije tročlanog Predsjedništva i uvođenje funkcije jednog predsjednika krovne organizacije bh. nogometa.

Time su dva visoka tijela bh. saveza poslala jasnu poruku delegatima Skupštine NS-a BiH da 16. srpnja na glasovanju odbace novi Statut NS-a na kojem inzistira svjetska i europska nogometna asocijacija. Podsjetimo, UEFA i FIFA jasno su poručile da će u slučaju neusvajanja novog Statuta, koji su strani stručnjaci sačinili uvažavajući određene primjedbe čelnika našeg Saveza, suspendirati NS BiH, automatski izbaciti sve nogometne vrste izvan međunarodnih natjecanja, te eliminirati bh. klubove iz europskih natjecanja. Tako da se vrlo lako može dogoditi da Željezničar, Zrinjski, Široki Brijeg i Borac ne dočekaju uzvratne utakmice pretkola Lige prvaka i Europske lige, kao i to da Safet Sušić ne ubilježi debi u kvalifikacijama za EP.


- U cijelosti ostajemo kod stava Skupštine FS-a RS-a da ne prihvaćamo prijedlog UEFA-e i FIFA-e kojim se ukida institucija Predsjedništva i uvodi institucija predsjednika NS-a BiH. To znači i da u cijelosti podržavamo stav Izvršnog odbora NS-a BiH, kao i svih županijskih saveza, jasno je poručio glavni tajnik Nogometnog saveza RS-a Rodoljub Petković.
Na pitanje smatra li da je ovim činom delegatima Skupštine poslana jasna poruka da odbace prijedlog UEFA-e i FIFA-e, Petković je odgovorio: “Ne želim prejudicirati kako će glasovati delegati.”
Petković, također, nije želio komentirati moguće sankcije koje će uslijediti ukoliko Skupština ne prihvati prijedlog svjetske i europske nogometne asocijacije.
- Smatramo da tročlano Predsjedništvo nije najveći problem Saveza. Problem su odnosi u Predsjedništvu, koji se moraju popraviti. Vjerujem da možemo napraviti model po kojem ćemo zadržati funkciju Predsjedništva, a koji bi ojačao poziciju sve tri strane, stav je Rodoljuba Petkovića.
Predstavnici UEFA-e i FIFA-e 15. srpnja dolaze u Sarajevo kada će kroz razgovore pokušati delegate Skupštine usmjeriti da dan poslije prihvate njihov prijedlog.


D. Lukić/DNEVNI LIST