Sudac Tino Krečak igrač utakmice koja je presudila treneru Cibalie Petraviću

Osijek - Cibalia
Osijek - Cibalia
...dio je teksta Cibaliji iz Mostara s ljubavlju objavljenog, na jučerašnji dan, točno prije deset mjeseci. Toliko je, dakle, trebalo do nove barijere i novog lopovluka.

Teško je uopće i pričati o utakmici u kojoj se sudac Tino Krečak iz Velike Gorice, čiji se otac „proslavio" signalizirajući nepostojeće zaleđe Rijeke protiv Osijeka 1999. godine i tako im praktički uzeo naslov prvaka Hrvatske, pobrinuo da upravo on bude igrač drugoligaške utakmice Cibalia-Rudeš. Prvo poluvrijeme nije ni po čemu ukazivalo na ono što će se tek dogoditi u nastavku. Gosti su poveli, treći puta zaredom u Vinkovcima, već u 19. minuti. U 30. Cibalia ima veliku priliku za izjednačenjem, ali kapetan Tomislav Mazalović propušta realizirati četvrti Cibalijin udarac sa bijele točke ove sezone. To je, recimo, bilo to u prvih 45 minuta. No, tada na scenu nastupa već navedeni sudac koji je podijelio ukupno četiri crvena i sedam žutih kartona! Netko tko ovo čita rekao bi da je utakmica bila vrlo gruba, ali i ne možemo baš tako ju ocijeniti. Na stranu ćemo staviti Cibalijin poraz 0:1 i lošu igru koja traje već nekoliko kola.

Prvi crveni karton zbog prekršaja na sredini terena u 57. minuti dobio je Mladen Bartolović , igrač kojemu je to prvi crveni karton u dresu vinkovačkog kluba u 237. službenoj utakmici! Bio mu je to i prvi prekršaj uopće na utakmici(ušao u 46.minuti). 17 minuta kasnije pocrvenio je i Ivan Zgrablić . Opet se sve dogodilo na centru i dobio je također izravni crveni karton. Je li se sudac htio iskupiti za ta dva kartona u 78. minuti nije baš jasno jer Dominik Mihaljević je zbog prekršaja na protivničkoj polovici, ispred korner zastavice, dobio treći izravni crveni karton na utakmici! Veliko je pitanje je li to bio uopće start i za žuti karton. Međutim, ni tu nije bio kraj. U 90. minuti drugi žuti, odnosno crveni karton, dobio je i Tomislav Mazalović , a igra je produžena još šest minuta. Nije se na kraju niti cijela sudačka nadoknada odigrala kada je Krečak označio kraj utakmice.

Dugo već nije viđena na stadionu u Vinkovcima tolika ogorčenost one publike, onih malobrojnih mazohista koji su tu uz klub i danas kada je klub drugoligaš. A bilo je do sada mnogo "Krečaka"... Kasnije je izveden sa terena uz pomoć policije i zašitara, baš kao i njegov otac u Rijeci prije 15 godina.

Radi li se ovdje o eventualnoj pomoći NK Zagreb kako bi sa prvog mjesta direktno se plasirao u „elitni rang" Hrvatskog nogometa? Teorije zavjere uvijek postoje, ali NK Zagreb je i bez njegove pomoći nanizao četiri pobjede, dok je Cibalia u četiri proljetna kola uzela samo pet od mogućih dvanaest bodova. Da se ne radi o navijačkom pogledu na utakmicu, treba spomenuti i trenera gostiju, Željka Sopića , koji je poslije utakmice rekao: „Nikad ne komentiram suđenje, ali ovakvo suđenje već dugo nisam na hrvatskim terenima vidio. Mislim kako je publika ovdje radi igrača te su suci tu radi igrača. Niti mi, niti Cibalia nismo tu radi sudaca. Suci su nužno zlo i mislim kako bi se trebali tako i ponašati na terenu. Oni koji su bili na stadionu razumijeti će što sam rekao."

Pred novinare je izašao i domaći trener, vjerojatno niti ne sluteći da mu je to posljednja izjava koju daje kao trener Cibalije. Kažemo niti ne sluteći jer na silne uvrede i povike da napusti klub on je odmahivao glavom i prijetio navijačima kasnijim obračunom. Jutros mu je uručen otkaz, a dok se ne nađe novo rješenje momčad će voditi Siniša Sesar.

Delegat utakmice u svom izvješću je napisao: „Sudac utakmice imao je jednu značajnu pogrešku, dok je ostatak dio sudačkog tima uglavnom korektno sudio." Ali, činjenica je da će Cibalia zbog „jedne značajne pogreške" idući vikend gostovati u Dugopolju bez pola momčadi jer su zbog crvenih kartona otpali Mazalović i Zgrablić. Čuljak i Tokić su dobili treće žute kartone, a pocrvenio je i Mladen Bartolović. Dakle, šteta je za vinkovčane jako velika i mogla bi ih na kraju doći i prvoga mjesta. Prema izvješću delegata prijavljen je i pričuvni vratar Cibalije Tomislav Vranjić koji je poslije utakmice u tunelu stadiona verbalno vrijeđao glavnog suca pa je vrlo moguće kako će i njega dočekati nekakva kazna.

nogometplus.net/blogovi