Stiže tajni svjedok iz Njemačke: Kreće li novi val uhićenja?

mamić, namještaljka, kladionica, Zoran Mamić, GNK Dinamo
Prema pisanju Nacionala, koji se poziva na "dobro upućene njemačke izvore", u sljedećih nekoliko dana trebala bi početi nova faza obračuna s organiziranim kladioničarskim kriminalom. Iz Njemačke bi trebao u Zagreb doći zaštićeni tajni svjedok koji bi hrvatskoj policiji i Uskoku trebao dati prve konkretne dokaze o umiješanosti braće Mamić u namještanje rezultata Dinamovih utakmica. Svjedok, do kojeg su istragom zajednički došli Uefa i njemačka policija, trebao bi u Zagrebu biti ispitan u tajnosti i odmah se nakon toga vratiti u Njemačku, prenosi index.hr.

"Informacije koje je ta osoba dala njemačkoj policiji, trebale bi biti dovoljne da se u Hrvatskoj procesuiraju svi osumnjičenici", kazao je Nacionalu njemački izvor te dodao kako bi iskaz svjedoka, uzme li ga Uskok u propisanoj formi, trebao biti valjan dokaz na sudu.

HNS štitio Mamića, Mamić štitio Markovića?

Ime Zorana Mamića pojavilo se i u aferi oko namještanja finala Hrvatskog kupa između Dinama i Hajduka. On je jedan od osumnjičenih da je potkupio suca Brunu Marića koji je u prvom poluvremenu isključio dvojicu Hajdukovih igrača te dosudio kazneni udarac za Dinamo. Iz Uefe je u prostorije HNS-a stigao savjetnik Robin Bokšić koji je razgovarao sa sucem Marićem i, kako piše Nacional, upoznao ga s informacijama koje ima njemačka policija te mu preporučio da počne blisko surađivati s Uefom. Tada se u medijima pojavila informacija kako je Marić Uefi "otkucao" mlađeg Mamića, ali je Marić kasnije to opovrgnuo.

Bokšić je u Zagrebu razgovarao i sa Zorislavom Srebrićem, a HNS je onda objavio kako su i Marić i Zoran Mamić osumnjičenici, a ne svjedoci. Dolazak Uefinog savjetnika naljutio je i predsjednika Vlatka Markovića koji je najavio da će zatražiti razgovor s Michelom Platinijem kako bi protestirao što Uefa u Zagreb šalje svoje ljude umjesto da slučaj prepusti hrvatskim tijelima. Nagađa se kako vodstvo HNS-a već mjesecima zataškava skandal oko namještanja kako se ne bi zamjerili Zdravku Mamiću koji ih svojim utjecajem štiti od smjene s pozicija u Savezu. Marković i Srebrić sredinom tjedna putuju u Nyon na razgovor s predsjednikom Disciplinske komisije Uefe.

Nakon dolaska Robina Bokšića u Zagreb, Zoran Mamić je nazvao Uefu i jednom njihovom dužnosniku pričao o svojoj nevinosti, optuživao Bokšića da je korumpirani policajac te uputio i nekoliko neprimjerenih izjava, piše isti tjednik. Dužnosnici Uefe Mamićeve prijetnje prijavili su glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Mamići "prodali" utakmice protiv Arsenala i Timisoare

Jedna od spornih utakmica je i ona Arsenala i Dinama na Maksimiru 2006. godine kada je nakon dobrog prvog poluvremena Dinamova momčad olako primila tri pogotka. Tadašnji vratar Modrih Ivan Turina nespretno je primio posljednja dva gola, što je već tada izazvalo rasprave. Zanimljivo, nakon te jeseni Turina je napustio Maksimir i otišao u grčki Xanti. Nacionalov izvor tvrdi da je Zdravko Mamić utjecao na neke igrače, zajedno s bratom Zoranom (tada još aktivnim igračem), kako bi odigrali lošije jer "ionako nisu imali šanse protiv londonskog kluba.

Drugi slučaj su obje utakmice Dinama protiv Timisoare u Europa ligi u jesen 2009. godine. U prvoj utakmici u Rumunjskoj Dinamo je lako sa 3:0 svladao momčad koja je u kvalifikacijama za Ligu prvaka mjesec dana ranije izbacila jaki Šahtar. Tada je i kapetan Timisoare Dan Alexa izjavio kako mu je netko, u ime Dinama, nudio pola milijuna eura da skrivi jedanaesterac. S Uefinim istražiteljima Rumunj je od tada dva puta razgovarao i u detalje im opisao cijelu situaciju. Sporna je utakmica uzvrata na Maksimiru kada je Dinamo još imao šansu proći u knockout-fazu, ali je ovisio o rezultatu između Ajaxa i Anderlechta. Nakon miroljubivog prvog poluvrmena, kada je postalo jasno da zbog rezultata u Amsterdamu Dinamo ni s pobjedom ne može proći, čelnici kluba utjecali su na neke igrače da klub izgubi pred kraj utakmice. U posljednjih dvadest minuta to se i dogodilo, a azijske kladionice zabilježile su veće uplate na takav ishod.