Statistika kaže – Sloboda nikada na Pecari nije pobijedila, ali znala je biti neugodna

NK Široki Brijeg, Aberdeen , NK Široki Brijeg, FK Sloboda, NK Široki Brijeg, Fk Mladost Doboj Kakanj, NK Široki Brijeg
Voljom ždrijeba Širokobriježani sezonu otvaraju domaćim nastupom protiv tuzlasnke Slobode, koja još nikada nije slavila na Pecari u premijerligaškim gostovanjima. Znali su Tuzlaci u više navrata "otkinuti" bod, kao primjerice prošle sezone, no nikada nisu pobijedili.

Ukupno su ova dva kluba u povijesti PL BiH odigrala 26 utakmica i skor je sljedeći: 11 pobjeda Širokog Brijega, 8 remija i 7 pobjeda Slobode uz gol razliku 27:18 u korist kluba s Pecare.

 

Što se tiče samo onih utakmica igranih u Širokom Brijegu domaćin je ostvario 8 pobjeda uz 5 remija, a gol razlika glasi 20:4. Tuzlaci su od ta četiri zgoditka dva zabili prošle sezone kada je bilo 2:2, iako je domaćin vodio 2:0 golovima Ivana Barabana u 16. i Wagnera u 26. minuti, međutim gosti su furiozno ušli u nastavak tog dvoboja i golovima Mahira Karića u 46. i Sulejmana Krpića u 50. minuti poravnali na konačnih 2:2.

Krpić je zgoditkom iz kaznenog udarca u 41. minuti susreta igranog na Tušnju donio Slobodi pobjedu 1:0 i zasigurno je sreća Širokobriježanima što Vlado Jagodić za predstojeću utakmicu ne može računati na Krpićeve usluge.

U prvoj sezoni Premijerlige BiH igranoj na prostoru cijele BiH (sezona 2002/03.) Široki Brijeg je primjerice na Tušnju izgubio 4:0 i to je za ovu momčad jedan od najtežih premijerligaških poraza. Te iste sezone na Pecari je bilo 1:1, međutim u narednoj sezoni kada Široki Brijeg biva prvak na Tušnju susret završava 1:1, a na Pecari pobjedom Širokog Brijega 1:0.

Slijedile su četiri međusobne utakmice ovih suparnika u kojima je postignut tek jedan gol (za slavlje Širokog Brijega u sezoni 2005/06. kada ovaj klub po drugi put biva prvakom BiH), a nakon toga u četiri uzastopna gostovanja Široki Brijeg na Tušnju ne osvaja ni boda što najbolje sugerira koliko je i Širokom Brijegu neugodno gostovanje u gradu soli.

 

I napokon u sezoni 2010/11. Široki Brijeg konačno donosi puni plijen iz Tuzle slaveći pobjedu 1:0. Dakle, tek iz devetog pokušaja im je to uspjelo. Te iste sezone na Pecari je bilo 4:0 i to je najuvjerljivija pobjeda koju je Široki Brijeg zabilježio nad Tuzlacima. Sljedeće sezone na Pecari je 2:0, dok Sloboda uzvraća na Tušnju svojim slavljem 1:0, no ipak te sezone po prvi put napušta elitni rang bh klupskog nogometa.

Stoga dvije naredne sezone nismo imali međusobne okršaje ovih dvaju klubova, odnosno do povratka Slobode u sezoni 2014/15. kada je Široki Brijeg u oba međusobna sraza slavio s minimalnih 1:0. Strijelac jedinog gola na Pecari bio je Boris Pandža, a na Tušnju Wagner.

Sloboda će se u narednoj 2015/16. sezoni boriti za prvaka, a titulu iz ruku će im upravo nogometaši Širokog Brijega "izbiti" zahvaljujući drugoj vezanoj, a sveukupno trećoj ostvarenoj pobjedi na Tušnju kada su bili bolji s uvjerljivih 3:0 (to je ona utakmica u kojoj je sa dva zgoditka briljirao nigerijski napadač na posudbi iz Rijeke Ajayi).

Široki Brijeg u predstojeći dvoboj s Tuzlacima ulazi kao favorit i Sablićevu družinu svakako samo puni plijen zanima, ali s obzirom na tradiciju i taj rivalitet dvaju klubova oprez je itekako nužan, jer u prošlosti se nerijetko događalo da su pobjeđivali Širokobriježani kada nisu bili favoriti, odnosno da su Tuzlaci znali Širokom poremetiti račune kada se to i nije baš očekivalo.

Jabuka.tv