Stadion za utakmicu Islanda i Hrvatske rasprodan je za 15 minuta, a domaćini se nadaju pobjedi

Hrvatska, Island, Island, Finska
prenosi nam islandski novinar Magnus Mar Einarsson atmosferu u svojoj zemlji uoči nedjeljnog gostovanja Hrvatske u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.

Stadion o kojem naš kolega priča zove se Laugardalsvöllur. Nalazi se u Reykjaviku i prima samo deset tisuća gledatelja, pa i ne čudi što se dragocjeni papirići brzo rasprodaju.

- Od 2013. godine ulaznice za svaku našu domaću utakmicu rasprodaju se u roku od 15 minuta. Utakmica će se također prikazivati na velikom ekranu izvan stadiona za sve one koji nisu došli do ulaznice - otkriva nam Einarsson, urednik nogometnog portala Fotbolti.net.

Otkako je islandska reprezentacija prošle godine zablistala na Europskom prvenstvu u Francuskoj doguravši do četvrtfinala, njihova je nacija zaluđena i optimistična pred svaki okršaj. Isto ozračje vlada i pred ogled s Hrvatskom. Poštuju suparnika, ali vjeruju u sebe.

- Ljudi ovdje svakako bi bili zadovoljni bodom, ali ako želimo zadržati šansu za prvo mjesto u skupini, moramo pobijediti. Ova je utakmica ključna jer će nam pokazati možemo li konkurirati za osvajanje grupe ili ne. Znamo da Hrvatska ima sjajnu momčad i da bi nam bod objektivno bio dobar, ali se ipak nadam trijumfu! - kaže Einarsson.

Stanje je na tablici takvo da bi se eventualnim trijumfom Island poravnao na vrhu s Hrvatskom, a pobjeda bi „kockastima" praktički osigurala prvu poziciju i izravni plasman u Rusiju. Island bi ostao na čak šest bodova minusa te bi mu u pitanje došlo i drugo mjesto koje vodi u dodatno razigravanje za Mundijal.

Koga se na Islandu najviše pribojavaju iz sastava izbornika Ante Čačića?

- Hrvaska spada među ponajbolje momčadi svijeta. Dovoljno je samo vidjeti klubove za koje vaši igrači igraju. Modrić i Mandžukić bili su sjajni u finalu Lige prvaka i možda su baš njih dvoijica najveće prijetnje našoj reprezentaciji - smatra Einarsson, dodajući kako njihov izbornik Heimir Hallgrimsson neće moći računati jedino na napadača Kolbeinna Sigthorssona koji se još od prošlog ljeta muči s ozljedom koljena.

- Puno nam je igrača nedostajalo protiv Kosova u ožujku, ali sada su svi spremni.

Kakav Island možemo očekivati - ofenzivno ili defenzivno orijentiran?

- Island je oduvijek igrao jako dobru i organiziranu obranu. Očekujem to isto u nedjelju.

Što vi osobno mislite na čiju će stranu prevagnuti rezultat?

- Bit će jako teško, ali se nadam našoj pobjedi. Ne vjerujem da će biti puno golova, 1:0 za Island bilo bi sjajno.

Što Islanđani vide kao najveću prednost u odnosu na Hrvatsku?

- Hrvatska ima bolje igrače, u jačim europskim klubovima. No momčadski duh na Islandu vjerojatno je najbolji u Europi. S njim je sve moguće!

A što mislite gdje su Hrvati najslabiji?

- Mislim da nemate slabu točku. Island nije zabio gol vašoj obrani u zadnje tri utakmice, a vaš vezni red jedan je od najboljih na svijetu. O krilnim igračima i napadačima da ne govorim - zaključio je Einarsson.

Slobodna Dalmacija