Stabilizacija i omladinski pogon prioriteti HNK Brotnja

...treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, Vladimir Vasilj (35) je svoju prvu funkciju izvan samog nogometnog igrališta i vratarskih obveza pronašao na mjestu sportskog direktora čitlučkog Brotnja. Predstavljat će značajnu snagu nove Uprave za stabilizaciju kluba koji je jedno vrijeme bio u samom vrhu bh. nogometa.
- Nova Uprava se do sada sastala dva puta, a naš osnovni cilj za početak je stabilizirati klub s obzirom da je Brotnjo bilo u poziciji da ga zadesi sudbina Posušja. U takvoj situaciji ove sezone ne možemo biti prvi ili drugi na ljestvici Druge lige FBiH Jug, ali ćemo sigurno nastojati biti u samom vrhu, kaže Vladimir Vasilj.
Prijetio raspad

Čitlučki klub je ne tako davno, kao prvak BiH, 2008. godine, napustio i Prvu ligu FBiH, pa od tada nastupa u drugoligaškom federalnom društvu skupine Jug. Dugo bez Uprave i s nekadašnjim predsjednikom i direktorom Ninom Cvitanovićem, koji ga je jedini svojim radom posljednjih godina održavao na životu, Brotnjo nije moglo naprijed, pa je početkom tekućeg mjeseca održana Izborna skupština, a formiranje nove Uprave dočekano kao spas. Svoje mjesto unutar novih snaga je dobio i Vasilj kao novi sportski direktor.
- Moja uloga je u sportskom sektoru, nadgledanju rada omladinskog pogona i seniorskog kadra, zatim dovođenje igrača s čime smo za sada ipak limitirani. Osim stabilizacije kluba za početak nam je primarno posložiti omladinski pogon, koji će raditi više, bolje i kvalitetnije, naglašava Vasilj.
Brotnjo je i jesenski dio prvenstva, kao i prethodne drugoligaške godine prolazilo s igračima iz vlastitog kadra.
- Uglavnom su to igrači do 23 godine iz našeg omladinskog pogona, kojima želimo stvoriti sve preduvjete kako bismo odigrali što bolju sezonu, govori Vasilj.
Ista momčad jesenas nije imala pripreme za prvenstvo, dok su igrači pred kraj prošle natjecateljske godine bili u štrajku koji je prijetio potpunom raspadu.
- S obzirom na takve okolnosti, plasman Brotnja nakon prvog dijela natjecanja ove sezone na sedmu poziciju ljestvice Druge lige FBiH Jug je vrlo dobar rezultat. Pripreme za proljetni dio prvenstva je momčad započela na vrijeme i dočekat će spremna, tvrdi Vasilj.

Spremni za proljeće

Ekipa koju vodi trener Tihomir Miloš jesenas je upisala po šest pobjeda i poraza, te dva remija (20 bodova, gol razlika 17:26). Posljednjih petnaestak dana nalaze se u trenažnom procesu, a uoči 13. ožujka, kada utakmicom s livanjskim Troglavom na stadionu Bare otvaraju drugi dio prvenstva.
- Momčad je odigrala već par utakmica, između kojih one s bugojanskom Iskrom (0:1) i ljubuškim Bigesteom (2:0). U planu su nam još dvije utakmice do početka prvenstva. Radi se u jednom novom raspoloženju, dosta dobro i ozbiljno, te je sigurno kako će momčad biti znatno spremnija nego je to bilo pred start jesenskog dijela, riječi su Vasilja.
Iako je trenutačno Uprava koncentrirana na stabilizaciju i usmjerena k omladinskom pogonu, navijače zanima koliko će sve utjecati na skorašnji povratak Brotnja u viši nogometni rang, gdje su Čitlučani naviknuti gledati svoju momčad.
- Nakon ovakve situacije sigurno je kako će sve to ići dosta teško. Trenutačno smo u postavljanju preduvjeta za kvalitetno funkcioniranje, a na ljeto ćemo imati sastanke o daljnjim planovima. Sve će ovisiti o financijskim sredstvima, tome koliko se sponzora odazove projektu, a zatim i momčadi koju sastavimo, zaključio je sportski direktor čitlučkog Brotnja Vladimir Vasilj.

Piše: Ersan Bijedić/dnevni list