FOTO/VIDEO  Središte Poznanja pod okupacijom tisuća hrvatskih navijača, najglasniji Mostarci

Svi su uvjereni da će već večeras pasti Italija i da će Bilićeva družina biti prva momčad u četvrtfinalu. S takvom optimizmom teško je ne povjerovati u čudo. A tome su došle svjedočiti stotine novih navijača, piše tportal.hr.

Pod novima mislimo na one koji su jutros stigli navijačkim vlakom iz Zagreba, a kojima nije bilo teško provesti 24 sata u lijepo uređenim vagonima HŽ-a.
'Azzurri' Hrvate nisu dobili 70 godina!

Kad već firma ne blista, barem blistaju vagoni, u kojima se zabavljalo, pjevalo i plesalo oko 400-tinjak navijača, pristiglih iz svih krajeva Hrvatske: od Makarske, Splita, Šibenika, Zadra, Gospića, preko Karlovca, Zagreba do Čakovca, Varaždina, Kutine, Požege i slavonskih gradova.

Istina, prema riječima hrvatskog policajca, koji je na ispomoći poljskim kolegama, Slavonaca je bilo najmanje jer se u Osijeku formirao još jedan vlak, koji bi također tijekom prijepodneva trebao stići u Poznanj. Stigli su i navijači iz Hercegovine, a najglasniji su naravno bili - Mostarci.

'Putovali smo 24 sata, to jest jučer od devet sati ujutro, i nije nam uopće bilo naporno. Pjevali smo, naravno - i pili, ali mogli smo malo i odspavati, a sve je to u autu ili autobusu puno teže izvedivo. Nažalost, vidim da ćemo imati ružno vrijeme, a i možda smo trebali doći u skafanderima', rekao je Slaven, koji je u vagonu bio u društvu prijatelja s fakulteta.

Navijače je u Poznanju, osim velikog broja policajaca, koji su sada vjerojatno spremniji na moguće obračune navijača, dočekala i neugodna kiša, koja pada još od srijede poslijepodne, ali i tek 10°C, što je sasvim sigurno neugodno za navijače - u kratkim rukavima.

Ipak, sigurni smo da će vrlo brzo naći zaklon u nekom od brojnih lokala, a da će se znati i zagrijati. Iako se u Hrvatskoj najčešće priča o češkom, belgijskom i njemačkom pivu, ni poljska nisu za baciti. Ustvari, čak su za preporučiti, makar čovjek treba biti oprezan koje će naručiti u kojem gradu Poljske, s obzirom na to da dosta paze na lokalpatriotizam. Među pet najomiljenijih poljskih piva su Lech (upravo iz Poznanja), Tyskie, Warka (iz mjesta u kojem je smještena naša reprezentacija), Žubr i Harnaś, iako im je od alkoholnih pića - votka definitivno broj jedan. Dakle, ponuda je vrlo primamljiva.

Prema nekim informacijama, hrvatskih bi se navijača u Poznaju moglo pojaviti 15-ak tisuća, iako je jasno da svi neće na stadion jer našima je bilo osigurano oko sedam tisuća ulaznica, što znači da će ih barem pet, šest tisuća, jer neki će možda kupiti i kartu od preprodavača, utakmicu pratiti u velikoj fan-zoni u samom središtu grada.

Gotovo nevjerojatno, ali talijanskih navijača ni tijekom noći, a ni danas ujutro nema nigdje. Tek tu i tamo se pojavi netko s talijanskom zastavom ili u talijanskom dresu. Možda je i to znak da će se večeras u Poznanju slaviti - Hrvatska.