Split u transu: Hajduk pred 15000 ljudi traži pobjedu nad Lokomotivom i ostanak na tronu

Torcida, HNS, Hajduk, Split, FK Lokomotiva, Poljud, Hajduk, Europska liga, Šahter, RNK Split, Torcida, rođendan, Hajduk, Torcida
Split je ponovno u transu, grad je pun transparenata s jednim pozivom.

- Ljubav, ponos, svi subotu u 19.00 na Poljud.

To je poruka koju su navijači izvjesili na ulazu u Split, tim porukama su napunili svaki "kantun" grada. Hajduk je na prvom mjestu i utakmica s Lokomotivom dočekuje se s golemom ambicijom, ali i još većom emocijom. Navijači su gladni pobjeda, željni su gledati Hajduk na prvome mjestu što duže i zato je utakmica s Lokomotivom više od susreta za tri boda.

Veliko se rivalstvo stvorilo između Hajduka i filijale Modrih ili Dinama 2, kako to vole nazvati navijači Bijelih. Finale Kupa, zatim dugi niz međusobnih susreta u kojima Hajduk nije uspijevao pobijediti Lokose. Sve je to rezultiralo kreiranjem rivalstva, posebnog odnosa u kojem se dočekuje dvoboj s Lokomotivom.

Posebnost večerašnjem dvoboju daje i delegiranje sudaca. Već se četiri dana prije utakmice počeo stvarati pritisak na Marića i njegova pomoćnika Fegeša, jer pamte se greške koje su na štetu Hajduka počinili prije dvije godine. Čak je i službeni Hajduk agresivno krenuo s upozorenjem javnosti: "Pazite, sude nam Marić i Fegeš!"

U toj retoričkoj borbi Brbić se poslužio lukavom porukom: "Ne vjerujem da će Marić loše suditi, ali nije ga trebalo poslati na Poljud." U trenutku kada je Hajduk na prvom mjestu, delegiranje Marića i Fegeša na Poljudu su shvatili kao pokušaj da se Hajduka zaustavi u seriji dobrih igara, da se Bijele skine s prvog mjesta. Ali, Brbić je svjestan da problemi mogu doći i s druge strane, zato je s puno opreza još jednom pozvao navijače na suzdržanost od upotrebe pirotehnike.

- Želja nam je zadržati prvo mjesto i zato ponovno pozivam navijače da dođu na Poljud u što većem broju, ali da se pritom apsolutno suzdrže od pirotehnike. Na snazi je nulta tolerancija za pirotehniku - naglasio je Brbić i bez ustručavanja izrazio bojazan glede mogućeg prekida utakmice.

- Da bismo prevenirali prekid utakmice ili nešto ružno, pa da izgubimo bodove, molimo sve da se suzdrže od pirotehnike. Svi koji su navijači koji vole Hajduk neka navijaju bez baklji, da ne bi došlo do prekida.

Na Poljudu očito strahuju da bi Marić bez oklijevanja prekinuo utakmicu ukoliko bi dim potencijalne bakljade prekrio splitski travnjak, jer Torcida u ponedjeljak slavi 63. obljetnicu postojanja, a takve su proslave dosad redovito bile popraćene golemim i nezaboravnim pirotehničkim showom.

Puno je emocija, nadanja i strahova stalo u samo jednu utakmicu. Navijači žele vidjeti pobjednički Hajduk na prvom mjestu, a predsjednik strahuje od sudaca i bakljade. Ali, odluka o pobjedniku na travnjaku ipak pripada igračima i njihovim trenerima. Suci i navijači popratni su dekor, a igrači su ti zbog kojih se dolazi na stadion.

Tudor je protiv Ivkovića dosad imao pobjednički recept. Tudor je Lokomotivi u svibnju uzeo Kup, u kolovozu prekinuo crni niz nepobjedivosti protiv Lokosa u prvenstvu. Tudor zna kako s Lokomotivom i pritom ga ne zanima što priča Ivković u najavi i ne vraća se na zadnji međusobni dvoboj nakon kojeg je zbog riječi trenera Lokosa napustio maksimirski press.

Ne, Tudor je sve ostavio iza sebe i samo traži da mu momčad ponovi igru iz Kranjčevićeve prošle nedjelje. To je pravi pristup, to je zalog da ćemo večeras gledati utakmicu koja zaslužuje epitet "derbi kola". Prečesto se riječ "derbi" koristi u hrvatskim dvobojima, ali utakmica Hajduka i Lokomotive ima epitet posebne. Jer, lider prvenstva dočekuje suparnika koji se silno želi dokazati upravo protiv Hajduka računajući da je takva utakmica pravi temelj za povratak u modri dres. Nije derbi po tradiciji, ali je derbi po napetosti, važnosti i stvorenom ozračju uoči dvoboja. Više od 15.000 gledatelja dočekat će Lokose. Pa to stvarno nije obična utakmica!
HAJDUK - LOKOMOTIVA

HAJDUK (4-2-3-1):

Kalinić - Vršajević, Maloča, Milović, Jozinović - Sušić, Bradarić - Kouassi, Andrijašević, Bencun - Iluridze

LOKOMOTIVA (4-3-3):

Picak - Gorupec, Puljić, Mesarić, Bručić - Trebotić, Chago, Šovšić - Šitum, Budimir, Pjaca

sportske.jutarnji.hr