Spas je u smanjenju lige

Za poboljšanje kvaliteta prvi preduvjet je skraćivanje lige na 10 ili 12 klubova.

Ovo je odgovor trenera 16 premijerligaških klubova, kojima su novinari Dnevnog avaza uoči starta proljetnog dijela sezone postavili pet pitanja.

1. Tko će biti prvak?
2. Tko će ispasti?
3. Koje su ambicije Vašeg kluba?
4. Koji su najveći problemi Vašeg kluba?
5. Kako popraviti kvalitet nogometa u BiH?

Amar Osim (Željezničar): Europa je minimum

1. Kako izgleda tabela, tako stoje i kandidati za titulu, možda do petog mjesta. Točno onoliko koliko je raspon na tabeli, toliko su i proporcionalne šanse za titulu. Mi imamo najviše šansi, ali ne bih ulazio u to koliko su one procentualno izražene.
2. Slična je situacija kao i na vrhu. Slavija je u najtežoj situaciji i zbog položaja na tabeli i zbog rasporeda utakmica. Još četiri-pet ekipa vodit će grčevitu borbu za ostanak.
3. Da pokušamo izvući maksimum iz ekipe, blizu onoga što smo pokazali jesenas. Bit će teško, jer će svi biti dodatno motivirani protiv nas. Nadamo se tituli, plasman u Europu je minimum.
4. Isti kao i kod svih ostalih klubova, prevazilazimo ih kako znamo i umijemo.
5. Smanjivanjem lige i nametanjem kriterija kada je infrastruktura u pitanju. Kvalitet nogometa direktno je povezan s kvalitetom terena i uvjeta.  (Z. Š.)

Branko Karačić (Široki Brijeg): Bit ćemo prvaci

1. Ne libim se kazati da će prvak BiH biti Široki Brijeg. Zaostajemo samo bod za Željezničarem i to nam daje za pravo da razmišljamo o najvišem plasmanu.
2. Slavija je, najvjerojatnije, jedan od dva putnika u niži rang. U teškoj situaciji su Travnik, Kozara...
3. Ako trener Željezničara izjavljuje da idu na dvostruku krunu, onda ću i ja kazati isto. Sve je u našim rukama.
4. Problema, srećom nevelikih, ima i Široki Brijeg. No, kada vidimo u kakvim su problemima mnogi klubovi u BiH, onda moramo svi biti zadovoljni.
5. Prvo i osnovno su veća finansijska sredstva. Drugo, treba više ulagati u omladinski i to u vlastiti kadar i učiniti sve kako bi se publika u što većem broju vratila na stadione.  (D. K.)

Dragan Jović (Sarajevo): Skraćivanje lige je spas

1. Prvaka treba tražiti između četiri ekipe Željezničara, Širokog Brijega, Sarajeva i Borca.
2. Slavija, Leotar, Kozara i Travnik su najugroženiji i očekuje ih težak posao u borbi za ostanak.
3. Minimum je izlazak u Europu, a učinit ćemo sve da sustignemo Željezničar i Široki Brijeg.
 4. Iz mog kuta, to je nepostojanje klupskog trening-kampa.
5. Jednostavno, skratiti ligu i koncentrisati kvalitet. Tek ćemo tada imati jako natjecanje. (A. Dr.)

Velimir Stojnić (Borac): Školovanje trenera

1. Naravno da tipujem na Borac, ali imat ćemo velike rivale, prije svega u Željezničaru i Širokom Brijegu pa čak i u Sarajevu i Zrinjskom.
2. Više je kandidata, a prema mom mišljenju, najugroženiji su Slavija i Travnik. Tu su još i Zvijezda i Kozara.
3. Osnovna ambicija s kojom smo ušli u sezonu je da još više stabiliziramo klub u svim segmentima i to za sada ide odlično. Kao drugi cilj, zacrtali smo izlazak u Europu, a treći je odbrana titule.
4. Kuburimo s adekvatnim terenima za trening. Borac trenutno nema pomoćni teren, ali taj će problem, vjerujem, ove godine biti riješen.
 5. Gradnjom terena za treninge, većim ulaganjem u infrastrukturu i rad s omladinskim kadrom, a pored toga, i stručni rad sa školovanim trenerima.  (S. K.)

Slaven Musa (Zrinjski): Kvalitetnije medijsko praćenje

1. Logika kaže Željezničar ili Široki Brijeg. Derbi u prvom kolu neće ništa riješiti, ali sigurno je da bi Željezničar pobjedom povećao svoje šanse.
2. Tabela sugerira između kojih klubova treba tražiti dva glavna kandidata. Slavija se nameće kao siguran putnik u niži rang iako nikoga ne treba unaprijed otpisivati.
3. Iste kao i uoči početka sezone. Cilj je plasman u Europu, a smatram da je ostvariv.
4. Uvjeti za rad su kvalitetni, pogotovo sada, kada smo dobili i teren s umjetnom travom, dok su finansije više pitanje za klupsko rukovodstvo.
5. Smanjivanjem lige, zaoštravanjem kriterija u procesu licenciranja, kojima bi se popravila infrastruktura, još kvalitetnijim medijskim praćenjem... (Ma. P.)

Nedim Jusufbegović (Olimpic): Infrastruktura najveći problem

1. Prvak će biti Željezničar. Definitivno, bez zareza i točke.
2. Iskustvo iz prethodnih sezona govori da nikoga ne treba otpisati i da je nezgodno prognozirati. Slavija je možda u najlošijoj situaciji, ali koliko vidim, trgnuli su se tijekom zime.
3. Da sakupimo što više pobjeda, a da pri tome igramo lijepo. Ako se ukaže prilika, borit ćemo se za Europu.
4. Aktuelni problem je taj što smo 18 dana bili zarobljeni u snijegu te što smo zbog toga trenirali u dvorani i tek trčkarali. Inače, Olimpic muku muči s infrastrukturom i uvjetima za treniranje.
5. Treba krenuti odozdo, popraviti infrastrukturu, a društvo bi trebalo dati poticaje da se naprave dobri tereni. Tu su i reorganizacija natjecanja te, naravno, bolji rad sa mladima i kvalitetnija natjecanja na tom nivou. (A. Č.)

Elvedin Beganović (Čelik): Izbrisati dugove

1. Željo ili Široki.
2. Nezahvalno je to prognozirati, ali više je kandidata, svi ovi koji imaju po 13-14 bodova. Slavija se pojačala i mnogima će pomrsiti račune.
3. Zadržati sadašnju poziciju ili se, ako bude prilike, pomjeriti za jedno-dva mjesta naprijed.
4. Finansije zbog velikog duga iz prošlosti, ali u klubu se počinje razmišljati i o budućnosti. Sada imamo i problem golmana, jer nam se povrijedio Adis Nurković.
5. Prije svega, kada bi se moglo svesti dugove svih klubova na nulu i onda krenuti ispravno raditi, kako to zahtijevaju zakoni države i UEFA-e.  (V. B.)

Mirza Varešanović (Velež): Kvalitet je u uzlaznoj putanji

1. Željezničar je napravio najbolji posao u prijelaznom roku, imaju ekipu, kvalitet.
2. Slavija je u najgorem mogućem položaju zbog prevelikog zaostatka. Za drugo mjesto više je kandidata i nije nemoguće da to pitanje bude otvoreno do posljednjeg kola.
3. Ambicije Veleža usmjerene su na Kup. Autsajderi smo u društvu Borca, Željezničara i Širokog Brijega, ali ćemo probati iskoristiti priliku koja nam se ukazala.
4. Povrede igrača. Stalno nam je van stroja četiri ili pet igrača.
5. Kvalitet je u uzlaznoj putanji, ali ne pretjeranoj, sve to ide presporo. Stvari su se pokrenule dolaskom Komiteta za normalizaciju, koji je povukao određene poteze. Ljude treba pustiti da rade. (F. I.)

Zoran Kuntić (Zvijezda-Gradačac): Rastemo iz dana u dan

1. Bilo bi neozbiljno da nakon mjesec i po od dolaska u Gradačac odgovorim na ovo pitanje.
2. Isto. Da imam jasniju sliku, imao i bih i konkretniji odgovor.
3. Ostati stabilan premijerligaš i nastaviti ulagati u infrastrukturu.
 4. Za ovaj mjesec i po, nailazio sam na veoma male probleme. Klub raste iz dana u dan i dosta ulaže u infrastrukturu. Ono što se dogovori, to se ispoštuje i igrači to cijene.
5. Mnogi igrači žive u filmu odlaska na probu u inozemstvo u želji da se što bolje prodaju, a zanemaruju pripreme u svojim klubovima. Boljeg menadžera od njihovih dobrih igara na terenu nema.  (Dž. D.)

Dragan Radović (Rudar Prijedor): Edukacija trenera

1. Željezničar ili Široki Brijeg, ali ne treba zaboraviti Sarajevo i Borac.
2. I Slavija ima pravo da se nada očuvanju statusa. Ugroženo je još nekoliko ekipa.
3. Deseta pozicija i 18 bodova realan je plasman s obzirom na kvalitet igračkog kadra. Želimo uigrati tim za naredne dvije sezone.
4. Finansijska podrška je tanka, ali uprava ipak uspijeva ispuniti sve naše potrebe. Uvjeti su nešto kompliciraniji, jer radimo na terenima u Ljubiji i Suhom Prijedoru. Stalno nas prate povrede igrača.
5. Treneri omladinskih kategorija moraju raditi mnogo više i kvalitetnije uz obaveznu edukaciju. Nogometnu organizaciju na svim nivoima moraju voditi ljudi iz nogometa. Klubovi bi trebali više pažnje posvetiti ponašanju navijača. (V. V.)

Darko Vojvodić (Sloboda): Afirmacija mladih igrača

1. Željezničar ima najkvalitetniju ekipu i trenera. Imaju i poprilično dobar raspored, a ekipa je uigrana i kvalitetna.
2. Slavija, koja će teško nadoknaditi bodovni zaostatak, te Leotar, i to na osnovu predosjećaja koji imam.
3. Prvo opstanak, a potom afirmacija mladih igrača.
4. Loše poslovanje u prošlosti, zatim korupcija, prisutna prilikom izbora igrača, kao i sam odabir nogometaša, usljed čega se veliki broj talenata, jednostavno, izgubio.
5. Kvalitetnim suđenjem i skraćivanjem Lige. (E. M.)

Boris Gavran (GOŠK): Slavija će teško opstati

1. Željezničar ima dobar raspored, a zadržao je igrače iz prvog dijela. Konkurirat će mu Široki Brijeg.
2. Slavija će teško opstati. Dosta toga će zavisiti od otvaranja prvenstva.
3. Ostanak, to je jasno od samog početka prvenstva. Ukoliko se izborimo, bit će to veliki uspjeh za GOŠK.
4. GOŠK solidno stoji. Imamo stadion sa pomoćnim terenom, dobre uvjete za rad, a ovo je jedan od rijetkih klubova koji na vrijeme izmiruje obaveze prema igračima. Problem je to što imamo oskudan kadar, ali vjerujem da i ovako možemo do cilja.
5. Popraviti infrastrukturu i uložiti u uvjete za rad omladinskih selekcija. Bez dobrih terena, ne može se očekivati napredak.  (Er. B.)

Borče Sredojević (Leotar): Najveći problem su pare

1. Tko se bude znao nositi sa pritiskom favorita i ko bude imao kontinuitet dobrih igara.
2. Ono što važi u borbi za titulu, odnosi se i na borbu za opstanak.
3. Opstanak, a po mogućnosti plasman u sredinu tabele.
4. Najveći problemi su finansijsko-materijalne prirode.
5. Bilo bi dobro razmišljati o smanjivanju lige na 10 ili 12 klubova te o jedinstvenom drugom rangu natjecanja. Također, treba iznaći rješenje da se klubovi materijalno i finansijski ojačaju i samim tim izgrade ili poprave infrastrukturu. (M. P.)

Vlado Jagodić (Kozara): Finansijske garancije

1. Borac, jer ima najačeg trenera i najbolje igrače.
2. Teško pitanje, jer je i Slavija dosta uradila u pripremnom periodu. Sve ekipe ispod desetog mjesta borit će se za ostanak.
3. Ostanak, uz mogućnost afirmacije mladih igrača ako bude prostora za to.
4. Manjak bodova. Da ih imamo više, probudili bismo nogometnu javnost i ukazali na naš veliki potencijal.
5. Skraćivanjem lige i rigoroznim infrastrukturnim uvjetima za natjecanje. Svaki klub mora imati finansijsku garanciju grada ili općine. ( Z. V.)

Husnija Arapović (Travnik): Pet klubova u borbi za opstanak

1. Željezničar je stvorio uvjete da osvoji titulu.
2. Velika borba vodit će se između Slavije, GOŠK-a, Kozare, Travnika i Slobode. Bit će neizvjesno do posljednjeg kola.
3. Travnik se nepotrebno doveo u poziciju da se bori za ostanak i to će biti naš prvenstveni cilj.
4. To je stvar uprave kluba i tu se ne mogu miješati.
5. Prije svega smanjivanjem broja klubova. Između deset i 12 klubova u Premijer ligi je u ovom trenutku realnost. (S. P.)

Milan Gutović (Slavija): Željo ima najbolji tim

1. Željezničar. Ima najbolji tim i najboljeg trenera. Srcem i dušom želim titulu klubu u kojem sam napravio prve korake i proveo najljepši dio karijere.
 2. Nezahvalno je odgovoriti, ali budimo realni, sigurno je da je pet posljednjeplasiranih ekipa najugroženije, među kojima je i Slavija.
3. Prvenstveno ostanak. Ako uspijemo, bit će to ostvarenje cilja, koji u ovom trenutku zvuči kao nemoguća misija.
4. Infrastruktura, nedostatak terena za trening i, naravno, finansijska situacija.
 5. Kvalitetniji rad sa mlađim kategorijama i smanjivanje lige.  (G. I.)

Dnevni avaz