Španjolski sport pod udarom financijske krize

Kako tvrdi list "El Pais", 25 od ukupno 63 španjolska sportska saveza suočava se s bankrotom.

Primjera radi, Atletska federacija Španjolske (RFEF) ove godine imat će 47 posto manje sredstava iz proračuna u odnosu na 2012. godinu, dok je u usporedbi s 2008. taj odnos još nepovoljniji.

"Ove godine za atletiku je izdvojeno 2,8 milijuna eura, za razliku od sedam iz olimpijske 2008. godine", kaže predsjednik RFEF Jose Maria Odriozola.

Španjolski atletičari posljednjih su godina imali slabe rezultate, a na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu nisu osvojili niti jednu medalju.

Predsjednik RFEF-a naglasio je da će atletičari za pripreme za OI u Rio de Jeneiru imati 35 posto manje sredstava nego što su imali za Igre u Pekingu i Londonu.

Odbojkaška federacija Španjolske također trpi posljedica financijske krize, budući da je ove godine za nju izdvojeno 843.000 eura, za razliku od 2,2 milijuna iz 2008. godine.

Šestoplasirani na Olimpijskim igrama u Londonu gimnastičar Isaac Botella pesimista je po pitanju budućnosti španjolskog sporta.

On tvrdi da nije primio stipendiju od siječnja ove godine i zbog toga mora tražiti pomoć od roditelja.

"To jako boli i utiče da jednostavno gubite motivaciju", rekao je 29-godišnji gimnastičar.

On je dodao da si ne može priuštiti ni šorts, već da za sve mora tražiti novac od roditelja.

Osvajač zlatne olimpijske medalje u kajaku iz 2008. Carlos Perez prošloga tjedna ispričao je za "Marcu" kako mora sam platiti put i sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu, koje se održava u kolovozu u Duisburgu.

"Sramota je što moram platiti kako bih predstavljao Španjolsku", rekao je Perez.

Fena