Slišković: Sada bih kaznio onog Baku, a Vaha treba Sammira

Piše: Igor Flak

Nije Jorge Sammir ni prvi a niti posljednji nogometaš koji je svog trenera i poslodavca izluđivao noćnim izlascima. Dvojica Dinamovih nogometaša bila su tijekom karijere poznata po uživanju u noćnom životu.

Stjepan Lamza, po mišljenju mnogih najbolji Dinamov nogometaš svih vremena, živio je na rubu. Nažalost, jedan je od onih koji su rub i prešli. I to rub balkona u Vili Rebar, nakon što je protiv Eintrachta odigrao utakmicu karijere.

- Bio sam mlad, a imao sam novca i volio se provoditi - rekao nam je svojedobno Lamza, a o kobnoj noći dodao:

- Tko ne bi slavio onakvu pobjedu. Nažalost, taj mi je događaj promijenio život.

Tadašnji predsjednik Ivan Šibl znao je da se Štef zna "ljuljati". Ali je uvijek trenerima govorio: Štefa možete kazniti novčano koliko treba, ali neka vam ne padne na pamet da ga ne uvrstite u momčad.

Silvio Marić se također volio zabavljati. Nakon odlaska iz Zagreba u Portugal, posebno je volio noćne izlaske s bivšim suigračem i legendom Porta, vratarom Vitorom Baiom. Dok je bio u Maksimiru, mlad i potpuno pripremljen, nije osjećao teškoće, no kasnije su se pojavile ozljede i Mara je dosta rano završio karijeru.

Jedan od boema iz osamdesetih bio je Blaž Slišković. Baka je izluđivao tadašnjeg Hajdukova trenera Stanka Poklepovića.

- Nogometno sam se osjećao nadmoćnim, nakon probdjevene noći nisam imao problema, pa sam nastavljao izlaziti. Otac mi je znao reći da pretjerujem, da se ne mogu tako odnositi prema svome poslu. To ga je ljutilo, a mene bi nekad znala peći savjest. Sjajna je ona poslovica, da mi je tih godina bila današnja pamet... - rekao je Baka.

Slišković je danas trener bez posla. Kako bi danas, kao strateg, reagirao na onoga Baku?

- Iskreno, strogo bih ga kaznio. Zbog drugih nogometaša.

Dakle, to savjetujete i Vahi?

- Da, kaznu na određeno vrijeme. Jer to igrača može nagnati da počne mijenjati loše navike.

Istina je da su sjajni igrači često i noćne ptice. Ronaldinho, Ronaldo, Gascoigne i Best bili su genijalci, to su znali i mislili su da sve mogu riješiti talentom. I u Sammirovu je slučaju tako, no na duge je staze pogubno.

Preuzeto sa www.vecernji.hr