Slišković: Pokazali smo da možemo kada se sve posloži

HŠK Zrinjski, FK Sarajevo, Stadion HŠK Zrinjski, Blaž Slišković, Stadion HŠK Zrinjski
Pamtit će ga crnogorski reprezentativac samo zbog činjenice da mu je bio prvi, a možda i zbog toga što ispadne da je to bio gol koji je vratio Zrinjski u borbu za naslov, koji mu je donio četvrtu titulu u nizu!
Od ‘titula je izgubljena' do ‘Zrinjski napada četvrtu vezanu titulu' - u devedeset minuta! Da nismo pretjerali? Iako se u nogometu stvari ne mijenjaju brzo kao u Formuli 1, ovog puta zaista je došlo do promjene - preko noći. Zrinjski je do Koševa djelovao anemično, zabio je dva puta u šest proljetnih utakmica, jednom s penala, a išao je na noge lideru koji mu je bježao devet bodova i hranio se sjajnom atmosferom..., mada, treba se sjetiti da je Bordo tim uoči reprezentativne pauze kod kuće zakazao protiv Krupe (0:0).

- Vrijedna pobjeda, ustvrdio je Blaž Slišković nakon prva ‘prave' pobjede ovog proljeća - prva je bila ona protiv GOŠK-a u pretprošlom kolu, ali izborena je nakon diskutabilnog penala, u utakmici u kojoj su Plemići djelovali kao da bi radije bili negdje drugdje.
Što se ovog puta dogodilo, što se promijenilo u reprezentativnoj pauzi?

- Sarajevo igra najkvalitetniji nogomet, tako da iz tog razloga ova pobjeda dobiva na značaju, što pokazuje da i mi imamo određenu kvalitetu, teško nas je pobijediti. Bili smo disciplinirani, posebno u obrani, nisu nam dozvolili da budemo opasni u tranziciji, zabili smo gol, održali rezultat do kraja, ne mogu reći da je zasluženo, ali su trud, volja i želja mojih igrača nagrađeni, pojasnio je Slišković.
Bakino objašnjenje, da se dokučiti, nije ‘filozofsko'. Jednostavno - Plemići su ozbiljno shvatili derbi, vjerojatno i kao zadnju šansu da ožive prvenstvo, a možda im je i dosadilo slušati kritike. Proigrali su možda i iz inata i postavili se u poziciju da devet kola prije kraja opet razmišljaju o tituli. Nešto čime Slišković ne želi previše razbijati glavu. Barem to tvrdi...

- Ima još dosta do kraja, naglasio je Baka, čiji će tim do kraja sezone ugostiti Krupu, Želju, Slobodu, Radnik i Tuzlu, a ići će na noge Širokom, Mladosti, Čeliku i Zvijezdi.

- Nije isto da smo ostali na devet ili dvanaest bodova. Ovih minus šest nam ostavlja određenu nadu - da možemo kvalitetnim igrama nastaviti ono što smo započeli u Sarajevu. Nadam se da ćemo u nastavku prvenstva odigrati kao ovog puta.
Nudi se još 27 bodova i jasno je da je sve moguće, ali Slišković je dobro vidio što se dogodilo lideru kad je jedanaest kola prije kraja počeo slaviti i onda u dvije utakmice izgubio pet bodova. Zato i dalje priča o cilju zvanom Europa.

- Utrka će biti neizvjesna, ali se ne trebamo opterećivati obranom titule, važnije mi je što smo u solidnoj razlici u odnosu na pozicije u Europi. Ovu utakmicu smo dobili radi morala, to nam je najvažnije, a da li ćemo biti prvi i stići Sarajevo, teško je o tome razgovarati. Nema euforije... pa nije ni Musemić bio euforičan, ali sigurno ova utakmica ima trodupli značaj kada dobijete prvoplasiranu ekipu, čvrsto smo na zemlji, znamo što možemo, pokazali smo da možemo odigrati kvalitetno kada se sve posloži.
Ovo zadnje što je Slišković istaknuo, poprilično je znakovito. Jer Zrinjskom je zaista najveći problem - Zrinjski. Ne Sarajevo, ne netko drugi, treći. Kad se Mostarci poslože i svi jurnu u istom smjeru, jasno je da imaju kvalitetu napasti vrh. No, jesu li se kasno sjetili da mogu, da znaju? Malčice im se otvorilo, sada ih čekaju dvije domaće utakmice zaredom..., vidjet ćemo.

Bodovno zaostajali u svakoj od tri vezane šampionske sezone

Zrinjski se u bodovnom minusu nalazio u svakoj od tri vezane šampionske sezone. U sezoni 2015./16. najveći zaostatak Mostaraca iznosio je tri boda (nakon 21. kola, iza Slobode), sezonu kasnije bio je na minus četiri (tri kola prije kraja, iza Željezničara), prošle sezone isto (sedam kola prije kraja, iza Željezničara). Plemići su postali specijalisti za sustizanje, no je li minus šest devet kola prije kraja previše? Vrijeme će pokazati.

Piše: Slaven Nikšić,[email protected]