Slaven Musa: Sudac je pretučen u Banovićima i to je pravi razlog prekida utakmice

Ante Vidačak i Slaven Musa

Nazočnim novinarima obratili su se Predsjednik HŠK Zrinjski Ante Vidačak i trener HŠK Zrinjski Slaven Musa.


Medijski linč koji se ovih dana vodi protiv našeg kluba u negativnom smislu, posebno poslije neusvojenog statuta u NSBIH,  prikrivajući pravu istinu o događajima u Banovićima i prekidu same utakmice je razlog za ovu današnju tiskovnu konferenciju, istakao je Vidačak.

Ako analziramo prethodnu utakmicu u Tuzli, vidimo da se radi o suđnju naklonjenom domaćinu a posebno nagasak stavljamo na pomoćna dva suca. Isto tako nemožemo zaobići činjenicu da su naši navijači dolaskom u Tuzlu, praktički ispred samog stadiona vraćeni u Mostar. Još jedna bitna stvar koja se osobno meni još nije dogodila, da mene kao predsjednika kluba nitko nije dočekao u Tuzli ni u Banovićima što je normalno barem u sportskom svijetu, kazao je Vidačak.

Ova utakmica u Banovićima, nastavak je samo ove prethodne. Medijski linč prema Zrinjskom je vršen i u Tuzli a nastavio se u Banovićima. Radio prijenos koji je emitirala BHT je bio toliko tedenciozan negativno prema našem klubu da se to nije dalo slušat. Taj isti sudac u Tuzli je dobio onakvu ocjenu kakvu i zaslužuje ali naknadno je pod određenim pritisikom ta ocjena umanjena. Ova utakmica u Banovićima je samo nastavak ove prethodne, sudac je bio onaj isti koji je Zrinjskom sudio kod kuće protiv Čelika i mogu slobodno reći da smo i u toj utakmici oštećeni, nepuštanjem Lendrića da sam ide prema golu nego suđenjem prekršaja na 16. metara i ne sviranje penala na Selimoviću. Međutim to nitko nije spominjao do trenutka kada je taj isti sudac opravdano svirao penal u Banovićima za našu momčad, kazao je Vidačak.

Nakod dosuđenog penala za našu momčad, dolazi do napada na suca što reporter BHT nije nijednog trenutka spomenuo. Razlog prekida utakmice je napad na suca od strane igrača i posebno trenera. Radio izvjestitelj iz Banovića je tako sramotno i tendeciozno izvještavao sa utakmice da je to bilo sramotno slušati. Želimo da se čuje i ova druga strana jer mediji koji prenose ove utakmice ne rade to ispravan i korektan način, ističe Vidačak. 

Vidačak je kazao kako ubuduće treba osigurati radio prijenos, koliko se mogne tehnički i materijalno. Nekorektan odnos se još vidio kada je bila izvišena zastava hrvatskog naroda na ovoj utakmici. U ovoj zemlji su tri konstitutivna naroda i svatko ima pravo svoju zastavu nositi i postavljati a ako nekom smeta taj stvara probleme i taj je nacionalista.

 


Slaven Musa je kazao kako je on kao trener ove momčadi spreman da se svaka utakmica otkako on vodi momčad, prikaže na televiziji. Smatram da smo oštećeni u Tuzli gdje se nije odrazilo na rezultat, te u Istočnom Sarajevu i Vrapčićima gdje smo poraženi. Snimak koji je tražen iz Banovića je vjerovatno negdje izgubljen u putu. Gledajući sportski pregled i izvještaj sa utakmice iz Banovića, očigledno se vide i prikazuju sve stvari ono što ide u prilog Budućnosti dok se stvarni problemi našeg nogometa prikrivaju. Kao svjedok sam gledao napad na suca sa 5. metara u kućici delagata i to je stvarno bio horor. Čovjeka su brutalno pretukli nogometaši i trener, što me je jako iznenadilo od njihovog Trenera Rizvića kojeg osobno poznajem i protiv kojeg sam igrao. Poslije utakmice sam bio sa njihovim trenerom gdje smo jedan drugom pružili ruke i jedina njegova izjava na sve to je bila da je izgubio živce. Mediji i novinari su jedni od glavnih krivaca zašto se ovo sve događa, plasirajući lažne informacije u medije. Da nije bilo brze reakcije policije u Banovićima, moglo je svašta biti. Glavnog suca je pritisklo 10-ak ljudi koji su ga udarali. Treneri i igrači nisu bili ugroženi na terenu prije, zavrijeme i poslije utakmice ali jedini razlog prekida utakmice je napad na suca koji je dosudio klasični penal nakon povlačenja Perića u 16. metara. Perić je od siline povlačenja imao krvave ožiljke po tijelu tako da je sudac donio ispravnu odluku dosudivši penal za Zrinjski. Ako to nije bio penal onda se ja više neću baviti nogometom, kazao je Musa. 

Ako je ta jedna sudačka odluka dovoljna da se čovjek linčuje i istuče onda nemamo riječi na sve ovo. Mi ne želimo da se branimo, mi želimo samo istinu, ističe Musa.

Musa ne negira da je sudac Valjić prije jedanaesterca za Zrinjski mogao pokazati i na bijelu točku u korist domaćih. Definitivno je sporna situacija duela između Damira Džidića i Sliška, obostrano povlačenje, igrači su pali, da je sudac dosudio jednaesterac nitko mu ne bi imao što prigovoriti. Ali, ako ćemo povlačiti paralelu između našeg i njihovog jedanaesterca, naš jedanaesterc je klasičan, kazao je Musa.

Na kraju konferencija za novinare predsjednik Zrinjskog Ante Vidačak još se jednom osvrnuo na loš odnos sponzora i Grada Mostara prema sportu u gradu na Neretvi. Vidačak je sramotnim nazvao odluku Gradskog vijeća da u 2011. godini za Zrinjski izdvoji samo 20 000 maraka.

>>Prekinuta utakmica FC Budućnost-HŠK Zrinjski

>>HŠK Zrinjski traži od RTVBiH objektivna izvješća