Slaven Musa: Nogometaši Zrinjskog moraju imati pobjednički mentalitet

Slaven Musa, HŠK Zrinjski, Slaven Musa, HŠK Zrinjski, HŠK Zrinjski, Slaven Musa, Slaven Musa, GOŠK Gabela, Slaven Musa, NK Čelik
Slaven već ima viziju kako vratiti klub na staze stare slave, a ono što ga čini drugačijim od prethodnika jeste vjera u svoj sastav i optimizam kojim zrači. Iskoristili smo trenutak nakon sastanka u Upravi kluba i porazgovarali sa Slavenom o svemu što interesira navijače Zrinsjkog.

Kako se osjećaš kao trener svog HŠK Zrinjski?

"Sretan sam kao prvo što sam se vratio u Zrinjski, a još sam sretniji nakon pobjede nad Širokim Brijegom. Pobjeda je dobro došla u situaciji kada je klub u nekoj nezavidnoj situaciji, ali da je drugačija situacija ja možda ni ne bio gdje sam sada. Posebno mi je drago što smo sa ova tri boda malo digli ekipu psihološki i nadam se da ćemo u narednoj utakmici u Zvorniku nastaviti pozitivan niz".

Nakon igračke karijere koju si okončao u Zrinjskom, bio si nekoliko sezona pomoćni trener i onda si prešao u Branitelj gdje si se zadržao sve do prije nekoliko dana. Možeš li povući paralelu između onog Zrinjskog kada si odlazio i ovoga sada koga si našao na povratku?

"Što se tiče same organizacije kluba to je sada na jednom mnogo većem nivou. Možda u ovoj polu sezoni rezultati nisu onakvi kakvi bi trebali biti, ali Zrinjski je šest godina igrao zaredom u Europi i to je postao brend u BiH. Ja sam i otišao iz Zrinjskog da se jednoga dana ovdje vratim i to jedan logičan slijed onoga što sam ja izabrao kada sam otišao peći zanat u HNK Branitelj. Stvarno sam sretan što sam opet ovdje i nadam se da ću svojim znanjem i iskustvom pomoći Zrinjskom da ponovo igra u Europi i osvaja titule".

Osim što si bio kapetan, igrač i trener u Zrinjskom ostat ćeš upamćen i po tome što si osvojio prvi pokal navijača Zrinjskog i tvoj povratak je nešto najljepše što se dogodilo navijačima?

slaven_musa.jpg

"Još kada smo prije par godina kada sam bio trener u Branitelju rekao sam da mi je taj trofej na posebnom mjestu. Navijači te gledaju kako se boriš i kako izgaraš na terenu za svoj klub i to je vrhunsko priznanje za svakog nogometaša pogotovo meni koji sam u ovom klubu od samih početaka i ja se ponosim tim pokalom, te se nadam da ću biti još puno bolji kao trener Zrinjskog".

Dok si bio trener u Branitelju često sam te susretao po utakmicama mlađih kategorija Zrinjskog, tako da si vjerojatno jedini nogometni stručnjak koji je pratio sve kategorije kluba od onih najmlađih do seniora. Danas si praktički u prilici da znaš sa čime raspolažeš od igračkog kadra?

"Naravno da znam i uz sve to imam jedan strašno korektan odnos sa trenerom Zadrom koji vodi juniore pošto me ta kategorija najviše interesira. Eto ispalo je kao da sam znao , ali da ne budem bahat na kraju krajeva ja sam se i pripremao da jednog dana budem trener Zrinjskog, te sam se u tu svrhu i školovao. To se desilo sada i drago mi je da sam lani gledao sve utakmice Zrinjskog koje sam bio u mogućnosti i upoznat sam sa kvalitetama mladih igrača. Evo vidjeli ste da mali Miličević redovito ulazi i da ima kvalitete i taj će se trend nastaviti. Mladi igrači će dobivati priliku naravno ako imaju kvalitetu i ukoliko zasluže svojim zalaganjem".

Kada smo kod mladih igrača prevladava mišljenje da bi Zrinjski morao imati svoj neki rezervni sastav u kome bi se ti mladi igrači kalili. Činjenica je da sada igrači koji su lani bili odlični u juniorima sada stagniraju iz razloga što nemaju utakmica u nogama. Bio su u Branitelju i znaš kakvi su uvjeti dole, pa što misliš da li postoji mogućnost nekakve suradnje ili fuzije Zrinjskog i Branitelja u nekoj budućnosti?

Kada igramo sa ekipama koje se brane neće biti pitanje hoćemo li pobijediti nego sa koliko ćemo ih razlike pobijediti

"Kada sam došao u Zrinjski ja sam rekao da ću ja pokušati biti spona između Branitelja i Zrinjskog i ja se nadam da će biti dobre volje i sa jedne i druge strane da se to realizira. Zrinjski bi mogao imati puno više koristi od Branitelja i igrači koji nemaju minutažu u Zrinjskog mogli bi igrati u Branitelju koji treba da se plasira u 1. federalnu ligu i tu je intenzitet utakmica puno jači nego u ovoj drugoj ligi gdje je sada Branitelj. Ti igrači koji pokažu da mogu i da vrijede bili bi vraćeni da konkuriraju za Zrinjski i bolje je da naš nogometaš bude u konkurenciji za prvih 18 nego da dovodimo igrače sa strane koji bi zauzimali njihova mjesta. Na tome ćemo stvarno poraditi , razgovarat će se sa ljudima iz Branitelja i nadam se da će ta suradnja na zadovoljstvo oba kluba zaživjeti u budućnosti".

I danas je u Branitelju većina igrača koji nisu uspjeli u Zrinjskom. Ima li tu potencijala da se netko od njih vrati u Zrinjski?

"Sigurno da ima potencijala i ja sam sa tim momcima već jedno duže vrijeme. Ne kažem da su oni pojačanja za Zrinjski, ali sasvim sigurno tu ima nogometaša koji bi mogli konkurirati za prvih 18. Igrača Zrinjskog i koji bi se mogli izboriti za mjesto u momčadi. Sada ćemo na polu sezoni vidjeti kakve su ambicije Branitelja i da li mogu dalje bez nekih igrača koje bi mi povukli ostvariti plasman u 1. federalnu ligu i sada još nećemo o imenima".

Tvoj povratak u Zrinjski donio je jedan pozitivan šok i Plemići su odigrali najbolju utakmicu u prvokm dijelu sezone i uvalili Širokom 4. pogotka što nije baš uspjelo mnogima?

"Moj debi je bio težak, ali već sam rekao da nije teško ja ne bih ni bio ovdje. Ne bojim se posla u Zrinjskom jer znam da ekipa posjeduje kvalitetu, a moram priznati da smo imali i malo sreće u utakmici sa Širokom. Moja prednost je bila što dobro poznajem nogometaše i Zrinjskog i Širokog, i guranje Ivankovića prema naprijed je prelomilo utakmicu. Treba imati i malo sreće, a moj primarni zadatak je da uvjerim te momke da mogu igrati. Ne možete vjerovati da nakon utakmice svi igrači sjede u svlačionici spuštenih glava kao da nisu svjesni da su pobijedili utakmicu, onda možete misliti u kakvom se stanju nalazila ta ekipa".

Da li je lakše igrati protiv ekipa koje igraju otvoreno kao Široki ili protiv ovih koji dolaze da se brane?Zrinjski je iznad svih nas i sve ono što je u koristi Zrinjskom ćemo pokušati napraviti

"Objektivno bi bilo teže igrati protiv Širokog, nego protiv klubova koji se brane. Vi morate ekipu dobro istrenirati za klubove koji se dolaze braniti i tu morate imati nekoliko kombinacija za tu obranu. To su stvari za koje treba malo vremena, a ja ću ga imati u zimskoj stanci i nakon toga se nadam da kada igramo sa ekipama koje se brane neće biti pitanje hoćemo li pobijediti nego sa koliko ćemo ih razlike pobijediti".

Zadnjih je godina imao Zrinjski dobre rezultate, ali i problema sa gomilanjem igrača koji nisu kvaliteta za Plemiće. Imao sam priliku razgovarati sa nogometašima koji su igrali u inozemstvu i koji kažu da bi igrao tamo moraš biti dublo bolji od domaćih nogometaša, dok se ovdje čini da je priča suprotna?

"Tako bi trebalo biti u svakom normalnom klubu i ja ću stvarno insistirati da igrač koji dolazi sa strane mora biti bolji od domaćih igrača bar 20% da bi uopće igrao za Zrinjski. Mislim da niti jedan trener nije lud da stavi slabijeg igrača umjesto boljeg, a ti domaći nogometaši dobit će šansu kroz pripremne utakmice i onda ćemo sagledati sve njihove kvalitete i mane, te odlučiti da li je igrač za Zrinjski. Zrinjski je iznad svih nas i sve ono što je u koristi Zrinjskom ćemo pokušati napraviti".

Nakon Drine slijedi zimska pauza i bit će vremena za selektirati ekipu do proljeća?

"Naravno, upoznat sam sa kvalitetom ekipe i prvo nam treba pozitivan rezultat protiv Drine, a za mene je pozitivan rezultat pobjeda u Zvorniku. Nakon toga ćemo imati vremena za selektirati ekipu za proljeće i da se pojačamo na nekim pozicijama gdje je to potrebno. Ja nisam za to da se igrači gomilaju i pokušat ćemo do proljeća najbolje što možemo selektirati ekipu. Ja ne sumnjam da ćemo mi u ta dva mjeseca napraviti dobar posao i da će igra Zrinjskog puno bolje izgledati nego što to izgleda sada".

Ono što se navijačima posebno svidjelo kod tebe, a u odnosu na prethodnika jeste izjava da je Zrinjski favorit na svom stadionu bez obzira na ime protivnika?

"Gledajte da nam sutra dođe Real Madrid da malo budem bahat Zrinjski treba da bude favorit pred svojim navijačima. Što se tiče domaćih ekipa vi kada gostujete kod Sarajeva, Željezničara, Širokog i Boraca ne možete dobiti ulogu favorita, ali kada idemo u Travnik ili Prijedor objektivno imamo velike šanse da te utakmice i dobijemo, te se u startu se treba postaviti tako. Ako se postavimo tako onda će se protivnik nas bojati i imati respekt prema nama i to je neka moja trenerska vizija da u svakoj utakmici idemo na pobjedu i tako će biti u budućnosti. Naravno da ne možemo pobijediti svaku utakmicu, ali igrači koji igraju za Zrinjski moraju imati pobjednički mentalitet".

Kapa do poda svim Ultrasima

Evo za kraj još o Ultrasima?

"Ultarsi su svaku utakmicu priča za sebe. Kada pomisliš da ne mogu bolje oni se izdignu još više i navijaju fenomenalno. O Ultrasima ne treba trošiti puno riječi jer oni su uvijek uz Zrinjski bez obzira na rezultat i ja im se divim. Moj neki zadatak će biti vratiti one obične navijače na zapadnu tribinu da uživaju u nogometu, a Ultrasi su konstanta i dok je njih nema straha za Zrinjski. Dobre igre će vratiti obične navijače, ali Ultrasi su tu da te dignu kada misliš da je sve potonulo i meni je iznimno drago da je iznimna podrška sa stajanja bila i kada smo gubili u subotu i kada su oni svojim navijanjem dali poticaj nogometašima svojim nogometašima da preokrenu rezultat. Ukratko kapa do poda svim Ultrasima".

zrinjski.info