Slaven Musa: Smatram da smo napravili odličan posao u prijelaznom roku

"Smatram da smo napravili odličan posao u prijelaznom roku, tako da je sada sve na stručnom stožeru i momčadi", izjavio je Slaven Musa po zaključivanju zimskog prijelaznog roka u kojem je Zrinjski kadar osnažio dovođenjem osam igrača - Samira Dure, Pere Stojkića, Levana Kutalije, Tonija Markića, Tonija Gagre, Ozrena Perića, Marka Raše i Marka Popovića.

Iako su mnogi bili sumnjičavi analizirajući rubriku "došli", objektivna analiza ipak je otkrivala da Zrinjski nastavak prvenstva čeka sa znatno jačim kadrom, a nakon prve polovice proljeća može se konstatirati da je mostarski klub napravio pravi posao s gotovo svim igračima koje je doveo u zimskom prijelaznom roku.

Prvi igrač koji je doveden bio je 33-godišnji Samir Duro, a s obzirom na njegove godine nije čudilo što su simpatizeri Zrinjskog tu vijest dočekali na nož.

Ipak, Durine igre na proljeće samo su potvrda da igrače ne treba dijeliti na stare i mlade, budući da je ovaj igrač zakazao samo u gradskom derbiju protiv Veleža, ali tada je kompletna momčad odigrala loše.

Mnogi ni Peru Stojkića nisu željeli karakterizirati pojačanjem, ali 24-godišnji Mostarac je potvrdio da to definitivno jest. Odmah se standardizirao na lijevom boku, a protiv Slavije je potvrdio polivalentnost odigravši vrlo dobro na poziciji stopera.

Skeptici su vrtjeli glavom i nakon objave da je potpisao Levan Kutalia, budući je Gruzijac bez angažmana bio od travnja prošle godine, ali Kutalia je već u pripremama potvrdio da se radi o igraču od kojeg bi Zrinjski mogao imati puno koristi. Jasno, duga stanka se i dalje osjeti na njegovoj igri, ali radi se o 21-godišnjaku kojeg vrijedi čekati i koji bi pravo lice trebao pokazati tek u sljedećoj sezoni.

Osim trojice nabrojanih, na prvom treningu u 2011. neočekivano se pojavio i Toni Markić, 20-godišnji Ljubašak koji nije bio standardan u dresu Širokog Brijega, što je bio dovoljan razlog za skepticizam. Ipak, nakon sedam proljetnih kola svima je jasno da je Zrinjski u njemu dobio pravog igrača.

Uoči nastavka prvenstva Musa ga je okarakterizirao riječima: "Sadašnjost i budućnost Zrinjskog", a igra protiv Borca je najbolja potvrda tih riječi.

Pripreme sa Zrinjskim odradila su i dva igrača Branitelja, Franjo Delić i Toni Gagro, a Pod Bijelim brijegom su odlučili zadržati samo ovog potonjeg. Od prvog dana Musa govori da se radi o dobroj alternativi za Stojkića, što 21-godišnji Mostarac i potvrđuje.

Minutaža Ozrena Perića i Marka Raše jasno potvrđuje da se ovi igrači ne mogu karakterizirati pojačanjima, ali to nikada nije ni bio slučaj, s obzirom da su nakon probe zadržani samo kako bi pojačali konkurenciju. S obzirom da je ista bila tanka u napadu, zadržavanje Perića je imalo smisla, dok se za Rašu znalo da će se teško izboriti za minutažu.

Popis pojačanja zaključen je dovođenjem Marka Popovića, 28-godišnjeg braniča s kojim je pokrivena rupa na desnom boku. Na njegovoj igri još uvijek se osjeti da nije prošao pripreme, ali svejedno se radi o igraču koji je uz Adnana Hadžića jedini imao maksimalnu minutažu u sedam proljetnih utakmica.

Za razliku od zimskog prijelaznog roka, Zrinjski je u ljetnom su napravio brojne pogreške, što je i glavni razlog što je došao u situaciju da se bori za ostanak. Usprkos silnim odlascima uoči (Marković, Žuržinov, Sušić, Bobby, Afedzie, Musa, Stojanović, Kordić) i na startu sezone (Žižović, Šunjić), prave alternative nisu dovedene, dok se i s većinom igrača koji su dovedeni - pogriješilo. Mirza Rizvanović i Suvad Grabus nisu se pokazali pravim rješenjima za desni i lijevi bok, Fenan Salčinović nije pokazao zašto je bio prva želja Dragana Jovića, dok se od Aleka Đurića nije ništa ni očekivalo.

Nemanja Stjepanović jesenas se uklopio u sivilo, ali s obzirom da je ostao standardan i na proljeće, on se ipak ne može karakterizirati promašajem, dok se dovođenje Ivana Lendrića pokazalo kao pun pogodak, iako se, što je apsurdno, od njega nije puno očekivalo s obzirom da mu je ovo prva seniorska sezona.

Sasvim je jasno da je predstojeći prijelazni rok od velike važnosti za bližu budućnost mostarskog kluba. Naime, posljednji prijelazni rok bio je prvi nakon šest u nizu iz kojeg je Zrinjski izašao jači, a ljeto 2011. dat će odgovor je li se radilo samo o strahu od ispadanja ili je došlo do zaokreta u kreiranju sportske politike. Ukratko, nadogradnja momčadi značit će da se Zrinjski vraća u borbu za vrh, dok će novi egzodus, kakav se događao uoči prethodnih sezona, značiti stagnaciju.

izvor: Dnevni list