Slaven Bilić: Nema kluba zbog kojeg bih napustio Hrvatsku!

Od časa, kada je Mladen Petrić zabio na Wembleyju, Slaven Bilić je postao meta engleskih medija. Ako tome dodamo i njegov “cockney English”, pa zanimljivu karijeru u Evertonu i West Hamu, naravno da će ga i BBC pozvati kao specijalnog gosta i stručnog komentatora.

Jednom je Harry Redknapp, jedan od najboljih engleskih trenera, poručio Biliću:

- Njegova je dužnost jednom doći u West Ham i podići naš klub s dna ...

“Naš”, to znači da su i Redknapp i Bilić bili zajedno na Upton parku, u istočnom Londonu, gdje su svoje zadnje engleske minute odigrali Davor Šuker i Igor Štimac. Taj dio grada pamti i mlada hrvatska reprezentacija, posebno Goran Ljubojević i Danijel Pranjić, kada su na Upton parku “unakazili” mladu engesku selekciju, a Slaven Bilić se sjeća prvih koraka Franka Lamparda, koji je također na veliku scenu lansiran iz istočnog Londona...

U četvrtak navečer počela je navala engleskih novinara, zvali su zbog Slavena Bilića. “Provaljeno” je da ga West Ham želi opet želi angažirati za menadžera. Nemaju ništa protiv da obavlja i dužnost izbornika hrvatske reprezentacije, kao svojedobno Guus Hiddink, koji je vježbao i Ruse i Chelsea. Engleski novinari nikad ne zovu bez indicija i stoga sam provjerio vijest kod Slavena Bilića. On bi trebao najbolje znati...

- Znam za tu želju, West Ham već dulje vrijeme pokušava uspostaviti kontakt sa mnom, ali, gospodo, ja imam posao. Imam ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom do kraja kvalifikacija za Euro 2012. i ja taj ugovor želim odraditi do kraja. Poručio sam Vlatku Markoviću da se ne uzbuđuje zbog takvih glasina, jer poziv niti jednog kluba ne može raskinuti moju obvezu prema hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji - izjavio je u četvrtak navečer Slaven Bilić.

Saznali smo da Bilića nije zvao predsjednik West Hama, ali ga “proganjaju” njegovi ljudi, jer, West Ham je veliko ime londonskog nogometa. Istina, danas je u sjeni Arsenala, Chelsea, sada i Tottenhama, ali, investitori žele od toga kluba stvoriti snažni nogometni brand. Za promotora te ideje u Slavenu Biliću vide idealnu personu.

- Ne dolazi u obzir, poručio im je Slaven Bilić i njegov “no way” nema alternative. No, ipak, nije ravnodušan prema pozivu iz West Hama, ali tvrdi da nema tog novca za koji bi napustio hrvatsku reprezentaciju, unatoč tome što bi plaća bi bila milijunska.

Zanimljiv podatak datira iz ne tako davne prošlost, uoči zadnje utakmice Hrvatska - Engleska u Zagrebu (1-4). Dan prije utakmice predsjednik West Hama ponudio je Biliću 2,500.000 funti godišnje plaće i takvu ponudu naš izbornik više nikada neće dobiti. No, nakon poraza i nakon što je Fabio Capello očitao lekciju hrvatskoj bahatosti, Bilićeve akcije su pale čak i u Istočnom Londonu. Interes se opet budi, no, “uzalud vam trud svirači”, Bilić osjeća dug prema hrvatskom nogometu i hrvatskim navijačima. I siguran sam da ih neće izdati!
  Jutarnji.hr