Slaven Bilić: 'Na Malti smo se već opekli, no u srijedu ćemo pobjedom završiti godinu'

Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Hrvatska, Vatreni, malta, Hrvatska, Vatreni, izrael, Slaven Bilić, Vatreni, Slaven Bilić, Vatreni, Hrvatska, Slaven Bilić, Vatreni, ukrajina i poljska, Europsko prvenstvo, Slaven Bilić
Sheraton je ponovno bio "lansirna rampa", ovaj put ne hvataju se svemirske visine, dostatno će biti preletjeti Maltu. Za prognozu rezultata dovoljno je bilo vidjeti goste, koji su se istodobno iskrcali u hotel, kako se zagledavaju u hrvatske zvijezde...

Bilićevi Kockasti već su u nedjelju produžili do Čateža. S autobusom ili kasnije, skupili su se: Runje, Pletikosa, Srna, Strinić, Ćorluka, Buljat, Schildenfeld, Vida, Dujmović, Badelj, Modrić, Rakitić, Kranjčar, Iličević, Mandžukić, Eduardo, Petrić, Kalinić i Lakić. Danas se odazivaju Pranjić, Bartulović i Mate Bilić, piše jutarnji list.

Čak i remi značio bi "prezimljavanje" na prvom mjestu skupine, premda o tome nitko ne razmišlja. Slaven Bilić ne sipa preveliku brigu, makar je kadar ponovno nagrižen; Olić, Jelavić i Šimunić (stigao u Zagreb) su ozlijeđeni, Vukojević odrađuje žute kartone, Lovren crveni, a i Vrsaljko će pričekati debi, stručni stožer je usvojio dopis iz Dinama.

- Tek sam u nedjelju počeo trenirati, jako mi je žao što ne mogu nastupiti, san je svakog igrača odjenuti dresa A reprezentacije, ali najvažnije je da posve ozdravim, bit će još utakmica. To mi je kazao i izbornik - prokomentirao je Vrsaljko u civilu, vrativši se kući.

Treninzi su danas i sutra u Brežicama, od 15 sati. Bilićeva je najava jasna:

- Utakmica je naoko lagana, ali toliko bitna da ne smijemo ni pomisliti što bi bilo kad ne bi bilo dobro. Malo je susreta u skupini da bismo se mogli kasnije izvući ako nam se dogodi kiks. Na Malti smo se već opekli, što pokazuje da se svako opuštanje može pokazati čak i kobnim. Zato i igračima tumačimo da je nužna maksimalna ozbiljnost. U srijedu završavamo godinu i zaključit ćemo je pobjedom.

Gledao je sve utakmice suparnika u kvalifikacijama: - Vidio sam ih još prateći Grčku i Izrael. Oni ne iziskuju toliko analize, Malta nije Grčka, dakako, ali nije ni Andora ili San Marino. Recimo da je negdje u sredini.

Znalo je s njima biti "čupavo", ali daleko radije razmišljamo o mogućnosti golijade za publiku, kao lani u ovo kalendarsko doba s Lihtenštajnom u Vinkovcima (5:0), nego o 1999. kad je s ponešto muke izboreno 2:1 u izlučnom nadmetanju za EP. Ne želimo ni pomisliti na reprizu gostovanja u La Valetti 2005. (1:1), dana u kojem je Steve Wellmann bio "bad boy", a Stipe Pletikosa i društvo spuštenih glava jurili u svlačionicu. Pred "pobješnjelim" Hrvatima, od kojih su čak 103, "odgulila" noć u zatvoru. Istina, uglavnom nedužni... Premda i u ovom ciklusu igraju neki od kreatora čuda; Agius, Haber, Briffa, Cohen...

- Uvjerljiv trijumf? Ne mogu obećati rezultat, igra bi trebala donijeti velik broj šansi, a vidjet ćemo koliko će biti golova - rekao je Bilić. Zanimljivo, od četiri međusobne utakmice, "mali otočani" zabili su nam po jedan pogodak u čak tri.

Maksimir je s Norveškom zjapio prazan, 3.000 gledatelja negativan je rekord na tom stadionu u susretima nacionalne momčadi. Danas u 12 sati na sjeveroistočnim blagajnama počinje prodaja ulaznica; sjever i jug su po 20 kuna, istok 50, zapad dolje 80. Cijene nisu visoke, bit će obilježena i 20. godišnjica prve utakmice sa SAD-om, svakako vrijedi doći. Bilić i momci žele podršku i pljesak. Izbornik kaže: - U dvobojima reprezentacije nije važan samo rezultat, bitan je i dojam. Mediji tu prednjače, ali i naši navijači su s pravom razmaženi.