Širokom 20.000 KM kazne i utakmica bez navijača

Škripari, NK Široki Brijeg, FK Sarajevo
U derbi susretu 13. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Širokog Brijega i Sarajeva na Pecari, domaći navijači istakli su zastavu sa nacističkim obilježjima, točnije, zastavu nacističke Njemačke.

Sljedeći susret koji Široki igra na svom stadionu je protiv Budućnosti u posljednjem kolu jesenjeg dijela prvenstva. Momčad sa Pecare ima pravo na žalbu Apelacijskoj komisiji N/FS BiH.

>>Kraljević: Navijači koju su držali zastavu nisu navijači koji žele dobro Širokom Brijegu

>>Škripari su trn u oku zbog hrvatskih, a ne nacističkih zastava!

Odlukom Disciplinske komisije delegat utakmice, Milan Vukas, suspendiran je na šest mjeseci, zbog propusta u izvještaju.

Disciplinska komisija, odluku o eventualnom kažnjavanju Širokog Brijega zbog propusta u organizaciji i dozvoljavanja isticanja nacističke zastave, nije uspjela donijeti na tom sastanku, već je predmet prenijela na sastanak u četvrtak. Prema pravilniku FIFA-e i UEFA-e, a koji bi trebalo da primjenjuje i N/FSBiH, stoji da za transparente koji imaju diskriminirajuće slogane slijedi kazna od 30.000 švicarskih franaka, u protuvrijednosti KM, te jednu utakmicu na svom stadionu bez gledatelja.

Policija identificirala osobe sa nacističkom zastavom

Policijska uprava MUP-a Zapadnohercegovačke županije saopćila je kako je policija u Širokom Brijegu identificirala dvije osobe Z. K (25) i S. S. (24), koje su istakle nacističku zastavu na stadionu Pecara u susretu Širokog Brijega i Sarajeva.

Protiv osoba će, kako stoji u saopćenju, biti podnijeta prekršajna prijava pri Općinskom sudu u Širokom Brijegu.

Vijest o nacističkoj zastavi šokirala regiju

Vijest o isticanju nacističke zastave na susretu ova dva kluba odjeknula je, kako u bh. medijima, tako u medijima regije i Europe:

radiosarajevo.ba / hercegovina.info