'Širić je za 2,5 milijuna DEM 2002. Zagreb učinio prvakom države'

Potpuna je neistina da u Hrvatskom nogometnom savezu nisu ništa znali o tome da Željko Širić godinama radi ono zbog čega je sada pritvoren - kaže za Jutarnji list osoba bliska HNS-u i nogometnoj sudačkoj organizaciji. - Više puta, znam to pouzdano, bili su o tome usmeno i pismeno upozoreni, no Širić je bio suviše jak i moćan pa mu se nisu usudili suprotstaviti.

Sustavno reketarenje

Sugovornik Jutarnjeg dobro je upućen u ta zbivanja i spreman je otkriti svoj identitet i sve što zna ispričati i istražiteljima USKOK-a. Riječ je o poznatoj osobi koja je Jutarnjem stavila na raspolaganje niz dokumenata i argumenata koji potkrepljuju njegove tvrdnje .

Na temelju vlastitog iskustva naš sugovornik kaže da je sve do 2000. bilo uobičajeno da suci od klubova dobivaju nagrade od nekoliko tisuća eura po utakmici. Tada nije bilo nikakvih ucjena kako se mora suditi. No, poslije, a osobito od 2004., počinje ih se ucjenjivati. Od klubova se tražio novac kako bi se sudilo u njihovu korist.

- Kad je Reno Sinovčić bio suspendiran, Širiću je rečeno da kao aktivni nogometni sudac ne može istodobno biti i u tijelima HNS-a - nastavlja naš sugovornik. - No, on je pronašao način kako da iza sebe ima i jaku funkciju u nekoj sportskoj organizaciji s koje bi mogao ucjenjivati čelne ljude HNS-a. Uz pomoć osječkih lokalnih veza iz Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora izgurana je legendarna rukometašica Kaja Ileš da bi njeno mjesto zauzeo Širić - objašnjava izvor Jutarnjeg lista.
Dogovor u restoranu

Širićeva pozicija bila je jaka i prije toga, osobito nakon što ga je Zlatko Canjuga upoznao s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Tuđman je Širiću omogućio da se poveže s obavještajnom zajednicom te je ubrzo dobio značku vojne i civilne tajne službe. Njegovi kontakti u tim su službama bili vrlo razgranati, tvrdi naš izvor.

- Sjetite se da su Ćiro Blažević i Zdravko Mamić više puta izjavili da su morali dati novac i da su bili ucjenjivani. No, nikad nisu rekli kome su dali novac. Sada je prilika da to učine - napominje naš izvor. - Jednom prilikom bio sam nazočan kada je Mamić rekao: ‘Bolje mi je dati milijun pa mirno sjediti na tribinama, nego se živcirati zbog suđenja'. Ne znam je li milijun spomenuo samo figurativno i o kojoj je valuti bila riječ, ali znam da je to rekao.
Loša dinamika

Sugovornik Jutarnjeg tvrdi da je prije desetak godina nazočio ručku u restoranu Zagrebački bijeli pokraj stadiona NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, na kojem su, uz još nekoliko osoba, bili Drago Marić, vlasnik restorana, visokopozicionirana osoba iz Zagrebačke banke, Širić i Stjepan Djedović.

Marić je objašnjavao kako namjeravaju uložiti oko 2,5 milijuna DEM u kupnju igrača jer im je cilj prvo mjesto na ljestvici Hrvatske nogometne lige. Širić je tada rekao kako postoji bolji način da to postignu: neka novac daju njemu i Djedoviću pa će oni to riješiti.