Šimunićeva borba: Joe, oprez, tek svaka četvrta žalba protiv 
Fife prolazi na Sportskom sudu

Josip Šimunić, vatreni Hrvatska, Josip Šimunić, Hrvatska vatreni, Joe Šimunić, Hrvatska, Joe Šimunić, peticija, Joe Šimunić, pismo, Dalibor Ravić, Mija Martina Barbarić, Josip Šimunić, miljenko stojić, kolumna, Josip Šimunić, kraj karijere, Josip Šimunić, kazna, Josip Šimunić, Hrvatska, Josip Šimunić, Hrvatska, Josip Šimunić, kazna, FIFA, žalba, odvjetnici, Josip Šimunić, hrvatski branitelji, UEFA, pismo, Josip Šimunić, Općina Široki Brijeg, GNK Dinamo Zagreb, Josip Šimunić, peticija, Josip Šimunić, kazna, UEFA, Josip Šimunić, FIFA, žalba, FIFA, Josip Šimunić, Josip Šimunić, FIFA, kazna, HAZ Kralj Tomislav, Josip Šimunić, FIFA, priopćenje, Hrvatske akademske zajednice, Josip Šimunić, Josip Šimunić, Josip Šimunić, žalba, FIFA, Josip Šimunić, krivnja, bujica, Josip Šimunić, Joe Šimunić, pozdrav, za dom spremni, Josip Šimunić, pismo, Josip Šimunić, za dom spremni, Josip Šimunić, Moja voljena Hrvatska, film, Josip Šimunić, Josip Šimunić, za dom
Ovaj se tjedan očekuje rješenje Fifine žalbene komisije o slučaju Josipa Šimunića. Njegov je tim, predvođen odvjetnikom Davorom Prtenjačom, u prvom tjednu veljače uputio žalbu na suspenziju od deset utakmica, a Joe je od prvih dana najavio da neće odustati i kako je spreman ići do Sportskog arbitražnog suda (CAS) u Lausanni. Upravo je taj sud idući korak ako Fifa sama ne uvaži žalbu. Što se događa rijetko.

Šimunićeva obrana dijelom polaže nade u osporavanje nekih povijesnih teza, koje je Fifi iznio američki povjesničar Barry Lituchy (inače zagovornik Miloševićeva režima!?), a dijelom vjeruje da se izvršenje kazne može odgoditi do pravomoćnosti, čime bi se omogućilo Joeu da bude u kadru za SP. No, bez obzira na adute, povijest pokazuje da, nažalost, rijetko i CAS ruši Fifine odluke.

Svaka četvrta prihvaćena

Konkretno: od 16 žalbi na Fifu prihvatio je svega četiri!

Ukinuo je, zapravo odgodio do okončanja procesa, Fifinu suspenziju Mohamedu Bin Hammamu za korupciju prilikom odabira domaćina SP-a. Zatim, srušio je odluku da klubovi moraju pustiti igrače mlađe od 23 godine na OI. Barcelona, Werder i Schalke uputili su žalbu uoči OI 2008. u Pekingu i CAS je presudio da to nije službeni Fifin termin i da se klubove ne može prisiliti da puštaju igrače. Treći je slučaj Chelsea. Nakon kupnje Gaëla Kakute (sporan je način na koji je raskinut ugovor s Lensom), Fifa je engleskog velikana kaznila zabranom licenciranja novih igrača u dva prijelazna roka, CAS je to srušio. I četvrti je slučaj Timisoare, koja je promijenila ime iz Politehnica pa joj je rumunjski savez oduzeo šest bodova, ali CAS ih je vratio.

Odbijane su žalbe Mađarskog nogometnog saveza (utakmica bez publike zbog rasističkog i antisemitskog ponašanja navijača), zelenortskog i sudanskog saveza (izgubili 0:3 bez borbe jer im je igrao suspendirani igrač), kenijskog saveza (kažnjeni zbog miješanja politike), Nigerijca Adamua i Tongoanca Fusimalohija (suspendirani u slučaju korupcije pri izboru domaćina SP-a), brazilskog igrača Dode (dvije godine suspenzije jer je bio pozitivan na dopinškom testu)...

I Adrian Mutu žalio se nakon što je Fifa presudila da mora Chelseaju, koji ga je otpustio zbog pozitivnog testa na kokain, vratiti uloženih 17 milijuna eura plus kamate. CAS je odbio njegovu žalbu, a zanimljivo je da bi mu prema Fifinoj odluci Juventus i Livorno trebali pomoći u skupljanju novca. I dva su se talijanska kluba žalila CAS-u, čeka se odluka.

Zanimljiv je slučaj Australca Marka Bresciana, koji može igrati na SP-u u Brazilu zato što mu je CAS odbio žalbu! Kako? Tražio je da mu se suspenzija odgodi do okončanja slučaja, no kako je odbijen, suspenzija teče od studenoga, kada je izrečena. A traje - četiri mjeseca.

U slučaju da ih CAS odbije, sportaši se mogu žaliti još švicarskom Vrhovnom sudu.

Matuzalem srušio Fifu

Rijetki se na to odlučuju, velika većina odvažnih ne uspije, a pravi je raritet slučaj bivšeg Šahtarova nogometaša Matuzalema, koji je na toj instanciji srušio Fifu i CAS. Bio je kažnjen doživotnom suspenzijom ako on i Real Zaragoza ne plate Šahtaru 11 milijuna eura plus kamate jer je samovoljno napustio ukrajinski klub. Vrhovni sud ukinuo je tu presudu. Također, Nantes se pohvalio da mu je sud skinuo jednogodišnju zabranu kupnje igrača čime ga je Fifa kaznila nakon transfera Bangoure iz Al Nasrija.

Dakle, statistika ne ide Šimuniću u prilog, ali isto tako CAS se nikad nije suočio s takvom kaznom, za diskriminacijsko ponašanje igrača, s takvom političkom podlogom.

Protiv Uefe je još teže, uspio samo Bursaspor

Rijetko prolaze žalbe protiv Fife, ali još rjeđe protiv Uefe! CAS je hladnokrvno odbio grčku Pas Gianninu i Malagu (licencije), Fenerbahçe (bez publike), Beđiktašş(sporan transfer), Oleksandera Ribku (suspendiran zbog dopinga), Györ (izbačen iz Europe jer nije platio za igrača kojeg je doveo), suca Olega Oriehova (doživotno izbačen zbog namještanja)... I Ribery si je putem CAS-a pokušao smanjiti kaznu od tri utakmice za crveni karton (Bayern - Lyon).

Nije uspio, kao ni Sjeverna Irska koja je osporila želju Daniela Kearnsa, rođenog u Belfastu, da igra za R. Irsku i pokušala to onemogućiti.

Uspio je jedino Bursaspor, kojeg je Uefa izbacila iz Europe, ali je CAS preinačio kaznu na uvjetnu. Djelomično i makedonska Pobeda, koja je zbog namještanja izbačena na osam godina, a njezin predsjednik Zabrčanec i kapetan Zdraveski doživotno. CAS je pomilovao kapetana...

Večernji list