Sepp Blatter je preživio!

Sepp Blatter, katar, Blatter, Sepp Blatter, Sepp Blatter, Predsjednik FIFA-e, FIFA, Sepp Blatter, FIFA
U nadmetanju s jordanskim princom Alijem Bin Al Husseinom Blatter u prvom krugu nije uspio dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu (138 glasova), od 206 važećih listića (209 je bilo glasova) novi-stari predsjednik dobio je 133, a Ali 73. Drugoga kruga nije ni bilo, Ali Bin Al Hussein nije trebao kalkulator da bi shvatio kako nema izgleda i priznao poraz. Emotivna Blatterova proslava pobjede i zvižduci koji su dopirali iz određenih dijelova kongresne dvorane logična su posljedica činjenice da je Kongres ostao u sjeni masovnih uhićenja najbližih predsjednikovih ljudi, optuženih za korupciju, iznudu i pranje novca u najvećoj krizi FIFA-e od njezina osnivanja prije 111 godina.

- U iduće četiri godine ja ću kormilariti brodom koji se zove FIFA i vratit ćemo ga do obale, do plaže. Moje godine nisu problem, ima ljudi koji imaju 50 godina, a izgledaju staro. Volim vas, volim svoj posao i volim biti s vama. Nisam idealan, ali nitko nije idealan. Idemo dalje, zajedno s međusobnim povjerenjem - poručio je Blatter u svom pobjedničkom govoru koji je zaključio skandiranjem: "Naprijed FIFA, naprijed FIFA!"

Pitanje je u kojem će smjeru ići FIFA poslije najvećeg skandala u povijesti nogometne igre, koliko god Blatter bio optimističan, činjenica je da mu je UEFA-a u Zürichu okrenula leđa budući da je u svakom slučaju velik broj europskih članica glasao za jordanskog princa Alija.

- Ponosan sam što je UEFA podržala promjene u FIFA-i. Promjene se jednostavno moraju dogoditi da bi ta organizacija vratila kredibilitet. Čestitam mom prijatelju princu na sjajnoj kampanji i koristim priliku zahvaliti svim nacionalnim savezima koji su mu dali glas - poručio je prvi čovjek UEFA-e.

Puno je izravniji bio predsjednik Engleskog nogometnog saveza Greg Dyke:

- Proces protiv FIFA-inih čelnika tek je na početku, ne na kraju. Ideja o tome da će Blatter donijeti nove reforme ne pije vodu. Bit ću vrlo iznenađen ako za dvije godine još uvijek bude predsjednik FIFA-e - rekao je Dyke poslije glasovanja.

Blatter nimalo nije mario što se Platini grlio s Princom Alijem, a njemu samo kurtoazno stisnuo ruku uz kiseo osmijeh.

- Mi u FIFA-i ne trebamo revoluciju, nego evoluciju. U redu, možete me smatrati odgovornim za oluju i u tom kontekstu mogu preuzeti odgovornost - poručio je Blatter, koji je još jednu pobjedu sasvim sigurno izvojevao zahvaljujući glasovima Azije, Afrike, dijela Centralne Amerike i Oceanije.