Ronaldo je zabio više za reprezentaciju od Messija, ali...

messi ronaldo

Hat-trick Litvi pa onda i jedan pogodak Luksemburgu i eto Cristiana Ronalda na brojci od 99 golova postignutih za reprezentaciju Portugala. Još mu 10 nedostaje da se izjednači s Ali Daeijem, legendarnim Irancem koji je trenutni rekorder po broju pogodaka u nacionalnom dresu, piše gol.hr.

Kad se idući put upiše u strijelce, Ronaldu će to biti 100. gol za Portugal čime će postati tek drugi nogometaš u povijesti kojemu je to uspjelo, što je samo po sebi impresivno.

No, nešto detaljnija analiza njegovih brojki otkriva kako je na brojnim slabašnim reprezentacijama Ronaldo dobrim dijelom izgradio svoju svemirsku statistiku.

Nazabijao se protiv najslabijih

Luksemburgu, koji je trenutno 96. reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici, Farskim Otocima (110.), Novom Zelandu (121.), Litvi (132.), Andori (136.) i Latviji (143.) Ronaldo je ukupno zabio čak 23 pogotka, pri čemu su mu Litvanci najdraža mušterija (njima je postigao sedam golova).

Po pet je zabio Andori, Armeniji, Latviji, Luksemburgu i Švedskoj, a po četiri Estoniji, Farskim Otocima, Mađarskoj i Nizozemskoj.

S druge strane, od svih tih 99 golova za Portugal, tek ih je sedam palo na četiri svjetska prvenstva na koliko je Ronaldo nastupio. I to sve u natjecanju po skupinama, niti jedan u grupnoj fazi!

Da mu protiv onih najjačih ne ide, svjedoči još jedan podatak.

Otkako se igraju svjetska prvenstva, samo je osam reprezentacija osvajalo naslov svjetskog prvaka, a protiv tih velikana (Urugvaj, Italija, Brazil, Njemačka, Engleska, Argentina, Francuska, Španjolska) je Ronaldo u cijeloj svojoj reprezentativnoj tek četiri puta bio strijelac. Od ta četiri zgoditka, tri je postigao Španjolcima 2018. u skupini SP-a u Rusiji, a jedan Argentincima u prijateljskoj utakimci odigranoj 2011. godine.

Messi ubojitiji protiv najboljih

Kad smo kod Argentinaca, naravno da su i u ovom i u svakom drugom slučaju neizbježne usporedbe s Lionelom Messijem. Barcelonin čarobnjak je za reprezentaciju zabio 70 golova od čega je njih čak 57 postigao protiv reprezentacija koje su u tom trenutku bile među TOP 50 na FIFA-inoj ljestvici (u postotku je to 82 posto).

Ronaldo? Njih 28 od 99, što je svega 29 posto.

Oko toga čiji su golovi bili dragocjeniji i teži za postići može se lamentirati, ali jedna stvar je ipak neupitna: Ronaldo s reprezentacijom ima jedan veliki (Europsko prvenstvo) i jedan "mali" trofej (Liga nacija) dok Messi još uvijek čeka da s Gaučosima podigne pehar. I pitanje je hoće li uopće dočekati...

Foto: Martin Rickett/Press Association