Riješen misterij: Evo zašto Halilović vrijedi samo 2,2 milijuna!

Alen Halilović, Dinamo, Bayern, Alen Halilović, FC Barcelona, Dinamo, Alen Halilović, Dinamo, FC Barcelona, Alen Halilović, Alen Halilović, FC Barcelona, Hrvatska reprezentacija, nogometaši, nogometasi u-17, mladi nogometaši, Alen Halilović, FC Barcelona, Alen Halilović, Alen Halilović

... očekivali veću odštetu za ‘najvećeg dragulja’, ali iskusni nogometni menadžer Marko Naletilić tvrdi da je cijena – sasvim realna.

Kako biste vi ocijenili transfer Alena Halilovića u Barcelonu? Pričalo se prije godinu dana o pet puta većim iznosima, Dinamo je na kraju dobio samo 2,2 milijuna eura plus eventualne bonuse u budućnosti.

Moramo cijeli transfer gledati u sadašnjim okolnostima. Govorimo o igraču koji nije bio standardan ni u Dinamu. Pustimo sad što je talentiran i što je proglašen u anketama za jednog od najboljih u svojoj generaciji. Sve je to super. Međutim, on nije bio standardan u Dinamu sve dok se nije pojavio Zoran Mamić, to kaže statistika. On zapravo ni danas nije fiksno standardan, nije nositelj igre, iako u tim godinama ni ne treba bit'. Druga stvar, mlada reprezentacija u kojoj igra nije prošle godine napravila ništa na velikim natjecanjima. Još jedna bitna okolnost su pritisci ugovora kakav je imao Robert Murić, pojava mogućnosti da se igrač, s obzirom da je potpisao kao maloljetnik, može osloboditi ugovora. I kad tu dodamo popravljene odnose obitelji Halilović i Dinama, u tom konktekstu je jasno da je Dinamo apsolutno bio prinuđen što prije prodati igrača. Pojavila se Barcelona koja je već dogovorila uvjete s Halilovićem i tu je dalje jako teško bilo nešto mijenjati. Po meni, u ovim sadašnjim okolnostima, to nije loš posao. Ako gledaš samo Halilovićevo godište, onda se to može činiti. Međutim, mene sve to ne začuđuje. Pa ne može se Halilović prodati za sedam osam ili deset milijuna eura. A na osnovu čega?", objasno je za Sportski.net iskusni poznavatelj stanja i odnosa na nogometnom tržištu.

Koliki su dio u tim očekivanjima od transfera ponovno odradili i mediji, pišući o basnoslovnim iznosima?

Meni je jako teško komentirati napise, ali ima tu jedna druga važna stvar. Sasvim je drugačija situacija kad se igraču ne žuri, kad igrač želi ostati u klubu, kao što je bilo u slučaju Luke Modrića i Dinama. Pa se onda može čekati i prodavati za dvije, tri godine, kad bude optimalna situacija. A ovdje je postojao određeni pritisak da se transfer mora završiti, to je željela familija. Mamiću su tu čak i bile vezane ruke. On bi možda odigrao drugačije da je obitelj rekla: ‘Ma gle, svaka čast Barceloni, ali mi zasad u transfer ne idemo. Idemo kad će stvarno bit 10 miljiuna eura, onda imamo i kao obitelj veći postotak u transferu i ćao'. Međutim, u ovoj situaciji to nije bilo tako. U biti, u najnepovoljnijoj situaciji je tu bio Dinamo. Valjda je svima jasno da Mamić to na taj način ne bi radio da nije imao pritisak. Pa on bi odbio Barcelonu, odbio bi je u sekundi", siguran je Naletilić, koji na kraju poentira:

"Ne možeš bit Barcelona B i vrijedit deset milijuna eura. Ja sam siguran da je Dinamo napravio povoljan ugovor za klub, koliko god to nekome izgledalo jeftino. S druge strane, shvaćam i obitelj Halilović - Barcelona te traži jednom u životu. Potpuno je normalno da su oni to prihvatili, samo kažem, transfer je sasvim logičan s obzirom na okolnosti".