Red Bull se i na Maksimiru poigrao s Dinamom uz hat-trick Soriana

Dinamovci
Red Bull pet je puta slavio pogotke, a Modrima je ostala teorija za toliko iščekivano europsko proljeće.

Poslije domaće pobjede nad Astrom i dva uzastopna gostujuća poraza, u Glasgowu i Salzburgu, zagrebački Dinamo krenuo je u četvrto kolo Europske lige s imperativom pobjede. Red Bull je na Maksimir došao znajući da mu pobjeda osigurava prolaz u drugi krug natjecanja, na krilima nedavnog uvjerljivog slavlja protiv Modrih (4:2).

Da se momčadi Zorana Mamića ni ovoga puta ne piše dobro, dokazala je već osma minuta i još jedan propust Dinamove obrane, no Eduardo je u čistoj prigodi uspio zaustaviti Sabitzera, da bi Šimunović s crte skinuo pokušaj Kampla.

Iako su igrači Dinama pokušavali preuzeti inicijativu i pronaći prazan prostor, Red Bull se čvrsto postavio, pritisnuo gdje je trebalo i vrebao priliku iz brze transformacije, a pokušaji Ibaneza, Brozovića i Soudanija te jedna gužva nakon centaršuta Antolića nisu bili dovoljna prijetnja gostima.

Pet minuta prije odlaska na odmor, poveo je - Red Bull.

Jednostavna lopta Keite u kazneni prostor Dinama pronašla je kapetana Soriana, koji je silovito šalje pod prečku, s desetak metara, malo iskosa. Tako su Austrijanci u drugo poluvrijeme ušli s vrijednim pogotkom prednosti.

Jednako je bezuspješan u svojim nastojanjima Dinamo bio i na početku drugog poluvremena, i ponovno je primio pogodak nakon izgubljene lopte na centru. U 59. minuti Leitgeb je izbacio Kampla, koji uz pomoć Taravela prvo pogađa vratnicu, a onda mu se lopta vraća i neumoljiv je za 2:0.

Na najbolji je način pak uzvratio Henriquez.

Već u idućem napadu krenuo je prema Red Bullovom golu, prošao svog čuvara i odličnim odmjerenim udarcem s ruba šesnaesterca zatresao mrežu. S novim elanom Dinamo je pritisnuo u narednim minutama, no nije stigao do brzog poravnanja, što je uskoro kažnjeno novim primljenim pogotkom.

Igrala se 64. minuta kada je Bruno nakon uspješnih driblinga asistirao Sorianu u situaciji koja je mirisala na zaleđe, no sjajni Soriano nije se dao smesti i vrlo je efektnim lobom matirao Eduarda za 3:1 i kraj priče u Zagrebu. Da poraz Dinama bude još teži pobrinuo se i sam Bruno, nakon izvrsnog poteza Ilsankera u 72. minuti dvoboja.

Raspoloženi Soriano svoju je večer zaključio hat-trickom, golom za konačnih 5:1 u 85. minuti, pogodivši s 15 metara bliži Eduardov kut dok je Dinamova obrana ponovno oklijevala. Svoj je obol visokoj pobjedi gostiju naposljetku dao i vratar Gulacsi s dvije dobre obrane u samoj završnici.

Zahvaljujući kasnom pogotku Astre protiv Celtica za remi 1:1, Dinamu je ostala matematička šansa za prolaz skupine, no potrebne su mu obje pobjede u preostala dva kola, u Rumunjskoj te kod kuće protiv Škota, uz uvjet da Celtic u narednoj utakmici ne svlada Red Bull.

Pišu:
Borna Rupnik
Ante Zovko

hrsport.net