Real slavio u El Clasicu

Vinicius Junior
Reuters/Juan Medina

Najveći španjolski derbi između Real Madrida i Barcelone na Bernabeu završio je pobjedom domaćina s 2:0. Vinicius Junior postao je najmlađi strijelac u El Clasicu u 71. minuti susreta, a u sučevoj nadoknadi drugog djela, Mariano Diaz potvrdio je pobjedu Real Madrida.

Jordi Alba je u 20. minuti poslužio loptom Antoinea Griezmanna, koji s desetak metara udaljenosti iz dobre pozicije šalje loptu preko gola.

Opasnije je priprijetila Barca deset minuta kasnije. Griezmann je ovaj put bio u poziciji asistenta, gura u šansu Arthura, ovaj lako bježi Kroosu, izbija pred Courtoisa, gađa desni kut, ali brani belgijski vratar.

Nekoliko minuta kasnije u ulozi asistenta našao se Busquets, proigrao je lijepo Messija, Argentinac puca iz prve, ali brani i to Courtois, na odmor se otišlo bez golova.

Samo se jednom u povijesti, daleke 1973. godine, dogodilo da su dva uzastopna El Clasica završila bez pogodaka, ali način na koji je Real otvorio drugo poluvrijeme dao je naslutiti da se povijest neće ponoviti.

Dvaput je sjajno prijetio Isco, ali nije uspio matirati danas odličnog Ter Stegena. Prvo je u 56. krasno gađao gornji desni kut, ali Barcin vratar maestralno brani. Pet minuta kasnije nadmudrio je Isco Ter Stegena, ali nije i Piquea, koji na gol-liniji otklanja opasnost.

Nastavili su domaći nizati prilike, sljedeća je pala nakon pogreške obrane Barcelone. Lopta stiže do Carvajala, koji proigrava Benzemu, no Francuz iz voleja puca preko gola. Uključujući i današnji susret, Benzema u čak osam utakmica nije zabio protiv Barcelone, to je njegov najgori učinak otkad nastupa u El Clasicu.

Shvatio je Setien da mora nešto mijenjati i odlučio se u igru poslati Braithwaitea umjesto Vidala. Malo je nedostajalo da pokaže sjajan nos za izmjene, no na kraju se ispostavilo da je Braithwaite jedan od tragičara susreta.

U prvom dodiru s loptom Braithwaite je mogao do gola. Sve je dobro napravio, pobjegao Marcelu, poslao loptu prema mreži, ali s crte spašava Varane. I onda je uslijedio Realov odgovor, uz Braithwaiteovu pomoć. Ostao je Barcin napadač u obrani na Viniciusu Junioru i zaspao na trenutak, Kroos proigrava Brazilca koji uz mali odbijanac od Piquea zabija za 1:0 Real Madrida u 71. minuti.

Ubacio je Zidane Modrića umjesto Isca za posljednjih desetak minuta, Setien je u vatru gurnuo Rakitića i Ansua Fatija, ali promjena na travnjaku nije bilo sve do sučevog dodatka. Zidane je taktički u prvoj minuti sučeve nadoknade u igru poslao Mariana Diaza, a ovaj mu se zahvalio na najbolji mogući način. U prvim minutama u La Ligi ove sezone prima loptu od Carvajala na desnoj strani, lako se rješava Umtitija i uz malo sreće matira Ter Stegena za velikih i konačnih 2:0, samo 50 sekundi nakon ulaska u igru.

Real Madrid je ovom pobjedom prestigao Barcelonu na čelu Primere čime je ova pobjeda u derbiju još slađa.