Radnici umiru na gradilištima: 'Oduzmite Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva!'

Svjetsko prvenstvo, katar, FIFA, Sepp Blatter

"Namjera predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da ode u kurtoazni posjet Kataru neadekvatan je odgovor na izvještaje o desecima poginulih radnika u toj zemlji tijekom ljeta. FIFA ima moć utjecati na poštivanje prava radnika zahtijevajući da se ona poštuju kako bi Katar zadržao domaćinstvo SP-a. Još uvijek ima vremena za izbor novog domaćina koji bi poštovao radnike", objavila je glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow u priopćenju.

"Radnici iz Indije, Nepala, Šri Lanke, Filipina, te sve više njih iz afričkih zemalja prisiljeni su na rad bez prava na udruživanje u sindikat, žive u bijednim uvjetima i vrlo često ne dobijaju plaće koje su im obećane. Mnogi zdravi mladi ljudi umiru zahvaljujući umreženosti međunarodnih kompanija, katarske vlade i FIFA-e. Rješenje ovog globalnog problema ovisi o potezima FIFA-e i političkoj volji katarskih vlasti kojih još uvijek nema. FIFA-ina ponuda je uvredljiva za ožalošćene obitelji", dodala je Burrow.

Iz ITUC-a su naveli kako su upozorili FIFA-u na situaciju u Kataru još prije dvije godine, te procjenjuju kako bi oko 4,000 radnika moglo poginuti na izgradnji stadiona u Kataru.

ITUC sa sjedištem u Bruxellesu predstavlja 175 milijuna radnika iz 311 sindikalnih organizacija koje djeluju u 155 zemalja.

(Hina)