Prvi veliki neredi na SP-u: Policija pucala na masu!

U izvještajima stranih agencija neredi u Durbanu okarakterizirani su kao prvi veći nemiri otkako je počelo Svjetsko nogometno prvenstvo, prenosi net.hr.

Izgredi su počeli oko ponoći, po završetku utakmice između Njemačke i Australije, nakon što je oko 400 stadionskih redara protestiralo zbog smanjenja plaća. Organizatori su im obećali 27 eura po danu, ali su im obećanu dnevnicu neplanirano srezali na 20 eura.

  • AFP

"Bili su vrlo nezadovoljni plaćom koju su trebali dobiti od svojih poslodavaca, pa su se počeli nasilnički ponašati", rekla je glasnogovornica policije Phindile Radebe.

Policija je brzo primirila nerede na samom stadionu, ali su se oni ubrzo preselili na ulice u okolici nogometnog zdanja, na kojima je 200-tinjak najupornijih nastavilo žestoke prosvjede. Kako bi smirila pobješnjelu masu, policija je upotrijebila gumene metke i šok-granate te time ugušila demonstracije.

"Nitko zasad nije uhićen", dodala je glasnogovornica policije rekavši kako su svi navijači već napustili stadion kada su izbili neredi

  • AFP


Gradsko vijeće Durbana, u čijem je vlasništvu stadion, ogradilo se od bilo kakve odgovornosti za incidente rekavši kako je redarska služba u nadležnosti FIFA-e i lokalnog organizacijskog odbora, koji su za taj posao zaposlili vanjsku tvrtku. I na njima leži sva odgovornost, stoji u priopćenju.

Net.hr